Νέα

Οι παραστάσεις για παιδιά του Θεάτρου Τέχνης

Από τα ψέματα του Βαρώνου Μυνχάουζεν στο cyberbullying και την ευεργετική επίδραση της τέχνης στους νέους. Είναι οι τρεις παραστάσεις για παιδιά και εφήβους που ετοιμάζει το «Θέατρο Τέχνης».

 

Μια μεγάλη έκπληξη επιφύλαξε στο κοινό του το «Θέατρο Τέχνης – Κάρολος Κουν» στην αρχή της σαιζόν. Για ένα απόγευμα διέθεσε εισιτήρια για όλες τις φετινές παραγωγές του στην τιμή των 3€. Μια έξυπνη πρωτοβουλία -με κοινωνικό και προωθητικό χαρακτήρα- στην οποία ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι, ανοίγοντας το δρόμο για αντίστοιχες προσφορές προπώλησης από αρκετές σκηνές.
Πιο «σφιχτό» εμφανίζεται το ρεπερτόριο της νέας περιόδου σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Δεκαεπτά παραστάσεις εντάσσονται στο συνολικό προγραμματισμό του ιστορικού θεάτρου, μεταξύ των οποίων τρεις αξιόλογες παραγωγές για παιδιά και εφήβους.
 
·         «Οι φανταστικές περιπέτειες του Βαρόνου Μυνχάουζεν»
Στη Φρυνίχου θα εκτυλίσσονται «Οι φανταστικές περιπέτειες του Βαρόνου Μυνχάουζεν» από την Κυριακή 25 Οκτωβρίου. Πρόκειται για την έκτη συνεργασία της Άνδρης Θεοδότου με την Παιδική Σκηνή του «Τέχνης», μετά τον «Πινόκιο», τον «Αλαντίν», τον «Μολυβένιο Στρατιώτη» κ.α. Η καινούρια θεατρική διασκευή που υπογράφει βασίζεται στο διάσημο βιβλίο του ποιητή Gottfried August Bürger, εμπνευσμένο από την αρχική αγγλική έκδοση του 1785 του Rudolf Erich Raspe. Οι μικροί θεατές, λοιπόν, θα διασκεδάζουν με τις ξακουστές ιστορίες του διάσημου Βαρώνου, γεννημένου στη Γερμανία το 1720. Ο Κάρλ Μυνχάουζεν στη διάρκεια της πολυτάραχης ζωής του έκανε πολλά ταξίδια, ακόμα και ως μισθοφόρος στο ιππικό του Ρώσικου στρατού. Από τα ταξίδια του αυτά εμπνεύστηκε τις θρυλικές αφηγήσεις του που είναι γεμάτες υπερβολές και αχαλίνωτη φαντασία. Αν και ο ίδιος ισχυριζόταν πως όλα τα σπουδαία κατορθώματά του είναι πέρα για πέρα αληθινά… Τα παιδιά θα τον πιστέψουν;
Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Δεγαΐτης και πρωταγωνιστούν: Μενέλαος Χαζαράκης, Δημοσθένης Φίλιππας, Ορέστης Καρύδας, Αυγουστίνος Κούμουλος, Κωνσταντίνος Ευστρατίου, Δώρα Xουρσανίδου καιΧρυσαλένα Χριστοπούλου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Πάρι Μέξη. Η πρωτότυπη μουσική του Νίκου Τσέκου ερμηνεύεται ζωντανά με δύο πιάνα, φυσαρμόνικα, κιθάρα, κρουστά και τραγούδι.
Το έργο θ’ ανεβαίνει κάθε Κυριακή στις 11.00 και 15.00 και καθημερινές για σχολεία. Ανάμεσα στις δύο παραστάσεις (13.00-14.00) θα λειτουργεί θεατρικό εργαστήρι για παιδιά με θέμα το παραμύθι.
Γενική Είσοδος Κυριακής 10 € | Καθημερινές για σχολεία 6 € | Τιμή εργαστηρίου 3 ευρώ| Τιμή εισιτηρίου με παρακολούθηση εργαστηρίου 12
προπώληση: www.viva.gr
 
·         «Me lene Sandra»
Από αληθινές ιστορίες νεαρών που δέχτηκαν άγριο cyberbullying είναι εμπνευσμένη η παράσταση «Me leneSandra» που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 7 Νοεμβρίου στην Εφηβική Σκηνή, στο «Υπόγειο». Το νέο έργο γράφει και σκηνοθετεί ο Βασίλης Μαυρογεωργίου σε συνεργασία με την καλλιτεχνική διευθύντρια του «Θεάτρου Τέχνης» Μαριάννα Κάλμπαρη. Στόχος των συντελεστών να κάνει εφήβους και ενήλικες χρήστες να συνειδητοποιήσουν ότι εκτίθενται πολύ περισσότερο απ΄ όσο φαντάζονται στον κυβερνοχώρο, καθώς οτιδήποτε ανεβαίνει (σχόλια, φωτογραφίες, βίντεο) δεν μπορεί ποτέ πραγματικά να σβηστεί και ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί από αγνώστους σε ανύποπτο χρόνο με οποιονδήποτε τρόπο.
Κεντρικός χαρακτήρας, η Σάντρα, μια 16χρονη που διψάει για επικοινωνία και επιβεβαίωση. Τα αναζητά online και πιστεύει ότι τα βρίσκει στον μυστηριώδη χρήστη «Captain». Ο Captain δεν της αποκαλύπτει το πρόσωπό του, ούτε το πραγματικό του όνομα. Με συνεχή κομπλιμέντα καταφέρνει να τη γοητεύσει και να κερδίσει την εμπιστοσύνη της. Κάθε μέρα της ζητάει να μάθει κάτι περισσότερο για εκείνη, να δει κάτι περισσότερο από εκείνη. Ώσπου την πείθει να σηκώσει την μπλούζα της και να του δείξει στη web κάμερα το στήθος της «για μια μικρή στιγμή». Όμως, αυτή «η μικρή στιγμή» θα αλλάξει όλη τη ζωή της Σάντρας… Ένα τραγικά επίκαιρο έργο για τους κινδύνους που κρύβουν οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης και μπορεί ν’ αποβούν μοιραίοι για τον καθένα μας «χωρίς καν να βγούμε από το δωμάτιό μας».
Πρωταγωνιστούν: Αριάδνη Καβαλιέρου, Μαριλένα Μόσχου, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, Ευθύμης Χαλκίδης κ.α.
Παραστάσεις για το κοινό κάθε Σάββατο στις 18.00 και καθημερινές για σχολεία Γενική Είσοδος Σαββάτου 10€ | Καθημερινές 6 € | Μειωμένες τιμές για groups
Για σχολεία, πληροφορίες και κρατήσεις: Εύα Στυλάντερ & Βασίλης Μιχαήλ στα τηλέφωνα: 2108665144, 210-874657, 697-2053334 , theatropol@otenet.gr
 
·         «ARTVOLUTION ή Γιατί η Τέχνη είναι επανάσταση»
Αποκλειστικά σε Γυμνάσια και Λύκεια θα παίζεται το «ARTVOLUTION ή Γιατί η Τέχνη είναι επανάσταση» σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη. Η παράσταση στηρίζεται σε διάφορες φόρμες σωματικού θεάτρου, αντλώντας έμπνευση από το βωβό κινηματογράφο, την παντομίμα και τον αυτοσχεδιασμό. Με ελάχιστα σκηνικά μέσα και με εφόδια το σώμα και τη φαντασία τους, πέντε νέοι ηθοποιοί (Δώρα Σαμψώνα, Αντιγόνη Σταυροπούλου, Αλέξανδρος Πέρρος, Τιμόθεος Θάνος και Βασίλης Παπαδημητρίου) θα ζωντανεύουν με πρωτότυπο τρόπο την περιπέτεια «απόδρασης» μιας παρέας εφήβων από τις αγωνίες και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Με πολλή μουσική, χορό, χιούμορ και ελάχιστο λόγο, το ARTVOLUTION στοχεύει να πείσει κάθε μαθητή ότι το θέατρο και η τέχνη γενικότερα δεν είναι καθόλου βαρετή υπόθεση.
Για σχολεία, πληροφορίες και κρατήσεις: Νίκος Χανιωτάκης 6972983228, Γεράσιμος Σκαφίδας 6976131407

Copyrighted Image