Νέα

“Ποιος είναι ο Δόκτωρ Κόρτσακ;” συνεργασία παιδικής σκηνής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης με το θεάτρο Πόρτα

To ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης συνεργάζεται για την παιδική του σκηνή για πρώτη φορά με το Θέατρο Πόρτα, ανεβάζοντας σε πανελλήνια πρώτη παρουσίαση το σπουδαίο έργο «Ποιος είναι ο Δόκτωρ Κόρτσακ;» του πολυβραβευμένου σκωτσέζου συγγραφέα Ντέιβιντ Γκρεγκ. Το έργο που ανεβαίνει από τις 12 Νοεμβρίου στην Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης, έχει μεταφραστεί και ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο με μεγάλη ανταπόκριση τόσο σε παιδιά και νέους όσο και στους ενήλικες, σε θέατρα και σχολεία.

Το έργο αφηγείται την ιστορία του Γιάνους Κόρτσακ, του σημαντικού Πολωνοεβραίου ανθρωπιστή, συγγραφέα και παιδαγωγού, που στάθηκε στις τελευταίες μέρες της ζωής του διευθυντής του Ορφανοτροφείου του Γκέτο της Βαρσοβίας. Το κείμενο ανοίγει τη συζήτηση για τις ανθρώπινες αξίες και τη σημασία τους: είναι ικανό ένα καινούριο μέλος στην κοινωνία του ορφανοτροφείου του Κόρτσακ, ένα παιδί μεγαλωμένο στους δρόμους με το όνομα Άντζιο, να αμφισβητήσει την πίστη του Κόρτσακ στην ανοχή και τη δικαιοσύνη; Θα τον κάνει να αναρωτηθεί τι νόημα έχουν όσα δίδαξε στα «παιδιά του»; Όπως αναφέρει: «Τα εκπαίδευσα για έναν τέλειο κόσμο. Πώς θα επιβιώσουν σε αυτόν εδώ;»

Σήμερα ο Γιάνους Κόρτσακ αναγνωρίζεται ως ο πρόδρομος μιας σειράς εκπαιδευτικών τάσεων σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών και αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλούς σύγχρονους συγγραφείς και παιδαγωγούς. Πάνω στις παιδαγωγικές ιδέες του Κόρτσακ, βασίστηκε η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού το 1959, καθώς και η «Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού» (η οποία εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989).

Ο συγγραφέας Ντέιβιντ Γκρέιγκ θέτει τις ιδέες αυτές σε ένα πλαίσιο προβληματισμού τόσο των παιδιών όσο και των εκπαιδευτικών και των γονέων: πώς θα αντιδρούσαν οι μαθητές ενός σχολείου στην πεποίθηση του Κόρτσακ ότι όλα τα παιδιά θα έπρεπε να κρίνονται και από τους συνομηλίκους τους – και όχι μόνο από τους ενήλικες; Πώς θα αντιδρούσαν οι ενήλικες στην ιδέα του Κόρτσακ ότι πρέπει να δεχόμαστε τα παιδιά ως ίσους;

kortsak3 copy

Σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης

Με τη συνεργασία του Συνήγορου του Παιδιού, την υποστήριξη της UNICEF, της πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα και του Σκασιαρχείου

Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου
Δραματουργική επιμέλεια: Θωμάς Μοσχόπουλος
Σκηνοθεσία: Άννα Μιχελή
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέσγουελ
Κίνηση: Χαρά Κότσαλη
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαντώ Κεραμυδά
Βοηθός σκηνογράφου: Γεωργία Τσίπουρα

Με τους: Ρομπέρτα Βέγκα, Τάσο Δημητρόπουλο, Δαυίδ Μαλτέζε,
Μιχάλη Μιχαλακίδη, Αλκιβιάδη Μπακογιάννη

 

 

Copyrighted Image