ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μάνος Βαφειάδης “Αποποιούμαι το ρόλο του εκπαιδευτή, τον αφήνω στους δασκάλους”

Χιλιάδες μηνύματα παιδιών κατακλύζουν τη Χοραλία για την επιστροφή της Καρυάτιδας. Τι θα συμβεί στη νέα παράσταση των Xana Zoo;
Τερέζα Σάσσου-Βασίλης Ηλιάδης-Νίκη Λάππα
Τερέζα Σάσσου-Βασίλης Ηλιάδης-Νίκη Λάππα
 
Στην αρχή ήταν οι «Μικροί Κύριοι και Μικρές Κυρίες». Μετά τα «Ζουζούνια», οι «Mazoo & The Zoo» και τώρα οι «XanaZoo». Κάποιοι από τους πλέον δημοφιλείς σταθμούς στην πορεία του συνθέτη, στιχουργού και σκηνοθέτη Μάνου Βαφειάδη. Είναι, επίσης, κάποιοι από τους πιο αγαπημένους ήρωες των λιλιπούτιων θεατών, όπως τους συστήθηκαν μέσα από τηλεοπτικές εκπομπές, προσφορές εφημερίδων, θεατρικές παραστάσεις, διαδίκτυο.
Νίκη Λάππα-Τερέζα Σάσσου-Βασίλης Ηλιάδης
Νίκη Λάππα-Τερέζα Σάσσου-Βασίλης Ηλιάδης

Σχεδόν είκοσι χρόνια μετράει ο Μάνος Βαφειάδης στο παιδικό ρεπερτόριο με τα άλμπουμ του να γίνονται πολλές φορές πλατινένια και να παραμένουν επί εβδομάδες Νούμερο 1 στις επίσημες λίστες της IFPI. Ο άνθρωπος που έδωσε φωνητικές και χορευτικές ικανότητες σε παπαγάλους, αρκούδες και κατσίκες, έχοντας ως σήμα κατατεθέν ένα ευχάριστο νεανικό γκρουπ (δυο κορίτσια και ένα αγόρι), κατάφερε να μπει στα περισσότερα ελληνικά σπίτια. Από την ώρα του φαγητού (μια μπουκίτσα για την… Καμήλα;) μέχρι το ξεφάντωμα στα παιδικά πάρτι με την που που που την πονηρή την Αλεπού. Ακόμα και όσων γονιών δεν έβλεπαν με καλό μάτι την ανάλαφρη διασκέδαση που προσέφερε στα παιδιά τους. Η παράλληλη, μάλιστα, εκδοχή των hits σε μορφή καραόκι ήταν ένα επιπλέον ατού κάνοντας τα ίδια πρωταγωνιστές των επιτυχιών του. Όπως και η αναβίωση με νέες ενορχηστρώσεις γνωστών τραγουδιών περασμένων δεκαετιών.

Τερέζα Σάσσου-Βασίλης Ηλιάδης-Νίκη Λάππα
Τερέζα Σάσσου-Βασίλης Ηλιάδης-Νίκη Λάππα

Αυτή τη σαιζόν ο Μάνος Βαφειάδης επιστρέφει με τους Xana Zoo και ανεβάζει στο «Θέατρον» του Ελληνικού Κόσμου, στην Πειραιώς, την “Καρυάτιδα”. Με αφορμή την παράσταση μιλά στο paidikotheatro.gr για το χθες και το σήμερα της παιδικής μουσικής βιομηχανίας.

 

IMG_2756
 
«Παιδικά τραγούδια έγραφα από τότε που γεννήθηκα, ωστόσο επαγγελματικά ξεκίνησα τυχαία, με αφορμή ένα τραγούδι που είχα γράψει για τον σκύλο μου τον Πλάτωνα, στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Μετά ένα άλλο για το καναρίνι μου και κάπως έτσι, απλά και αληθινά, φθάνουμε ως το σήμερα. Δεν υπήρχε κάποιος σχεδιασμός από την πλευρά μου. Να εκμεταλλευτώ, δηλαδή, το εμπορικό ενδιαφέρον που υπήρχε στην παιδική αγορά.»
Νίκη Λάππα-Τερέζα Σάσσου-Βασίλης Ηλιάδης
Νίκη Λάππα-Τερέζα Σάσσου-Βασίλης Ηλιάδης
 
«Αυτό που κάνω όλα αυτά τα χρόνια είναι να γράφω μουσικές, στίχους, ιστορίες και να στήνω παραστάσεις μ’ ένα και μοναδικό σκοπό: να διασκεδάζουν τα παιδιά. Να έρχονται στο θέατρο και να περνούν όμορφα δυο ώρες. Σαφώς και προσπαθώ κάθε φορά να βελτιώνομαι, αλλά αποποιούμαι το ρόλο του εκπαιδευτή, τον αφήνω στους δασκάλους.»
IMG_2771
 
«Δεν έχω κάποια μαγική συνταγή ή τεχνική, παρά μόνο την αγάπη μου για τα παιδιά και το σεβασμό στις δικές τους ανάγκες και επιλογές. Το να έρθω από θέση ισχύος και να τους επιβάλω τα δικά μου αισθητικά ή καλλιτεχνικά κριτήρια δεν θα οδηγούσε πουθενά. Ούτε μ’ ενδιαφέρει η κριτική των άλλων, παρά μόνο των παιδιών και των γονιών τους. Μόνο σε εκείνους έχω να δώσω λογαριασμό. Δεν με απασχολεί, λοιπόν, ό,τι και να λέγεται. Αν ήταν μια στιγμιαία επιτυχία θα είχε σβήσει στο πέρασμα του χρόνου. Αντιθέτως βλέπω να γιγαντώνεται, δίνοντάς μου έμπνευση να συνεχίσω.»
Βασίλης Ηλιάδης-Τερέζα Σάσσου
Βασίλης Ηλιάδης-Τερέζα Σάσσου
 
«Οτιδήποτε παρουσιάζεται μέσα από την τηλεόραση δεν είναι απαραίτητο ότι θα κάνει επιτυχία. Την εποχή που παίζονταν οι δικές μου δουλειές, προβάλλονταν κι άλλα παιδικά, αλλά δεν αγαπήθηκαν όλα. Επομένως αυτά που μένουν στον χρόνο έχουν τη δική τους αξία. Βέβαια, αν υπήρχε σήμερα η στήριξη ενός καναλιού, θα ήταν πιο εύκολο να επικοινωνηθεί π.χ. η Καρυάτιδα στο ευρύ κοινό.»
Βασίλης Ηλιάδης-Νίκη Λάππα-Τερέζα Σάσσου
Βασίλης Ηλιάδης-Νίκη Λάππα-Τερέζα Σάσσου
 
«Φίλοι με παρότρυναν να ασχοληθώ με θέματα πιο ιστορικά κι έτσι γεννήθηκε η “Καρυάτιδα”. Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη Χοραλία, όπου ζουν τα γνώριμα ζωάκια και τα μέλη του γκρουπ Xana Zoo, πλαισιωμένα από νέα πρόσωπα. Μια μέρα αρχίζουν να καταφθάνουν χιλιάδες μηνύματα παιδιών ζητώντας από τους κατοίκους της Χωραλίας να κάνουν ό,τι μπορούν για να επιστρέψει η Καρυάτιδα εκεί που ανήκει. Ενώνονται όλοι μαζί και η Αγελάδα, ο Αστακός, η Καμήλα, η Κατσίκα… Κάνουν ένα μαγικό ταξίδι στο χρόνο και μεταφέρονται στην Αθήνα του Χρυσού Αιώνα του Περικλή. Εκεί τα παιδιά παρακολουθούν κάποιους φανταστικούς διαλόγους που είχε ο Φειδίας με τις κοπέλες που αποτέλεσαν τα μοντέλα για τη δημιουργία των περίφημων αγαλμάτων του στην Ακρόπολη. Μετά γίνεται ένα δεύτερο ταξίδι στο χρόνο, στην Αθήνα του 1800, την εποχή που η Ελλάδα ετοιμαζόταν για την επανάσταση. Τότε που ήρθε ο Έλγιν και άρπαξε τα γλυπτά με τη βοήθεια του Κακού της παρέας της Χωραλίας, του Φαταούλα. Ώσπου φθάνουμε στο σήμερα παρακολουθώντας το συμβούλιο που συγκαλεί ο Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο. Και εκεί έχουν φθάσει τα μηνύματα των παιδιών που ζητούν πίσω την Καρυάτιδα και τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Δείχνουμε πως δεν έχει τέλος αυτή η περιπέτεια, ωστόσο η ελπίδα παραμένει ζωντανή. Όλα αυτά δοσμένα μέσα από πολύ χορό και τραγούδι, χαρούμενη διάθεση -χωρίς εθνικιστικές κορώνες- με πρωταγωνιστές νέους αλλά και παλαιότερους χαρακτήρες που έχουν αγαπήσει τα παιδιά.»
IMG_2825
 
«Οι παραστάσεις στον Ελληνικό Κόσμο θα ολοκληρωθούν τον Απρίλιο, αλλά θέλουμε η «Καρυάτιδα» να περιοδεύσει το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, δουλεύω το επόμενο πρότζεκτ που μάλλον θα εστιάζει στην εποχή της τουρκοκρατίας και της ελληνικής επανάστασης.»
Περισσότερες πληροφορίες για τις μέρες & τις ώρες των παραστάσεων δείτε ΕΔΩ.

Copyrighted Image