ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Δημήτρης Πλειώνης «Θεωρώ σημαντικές αρετές το χιούμορ και την ανατροπή, ώστε να κρατάς τα παιδιά συνεχώς συγκεντρωμένα»

Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης «Παίζοντας με τους Μύθους» τους φέρνει στη σημερινή εποχή και αναδεικνύει τις διαχρονικές αξίες τους
Μαρίνα Πανηγυράκη-Δημήτρης Πλειώνης
Μαρίνα Πανηγυράκη-Δημήτρης Πλειώνης
 
Συνέντευξη στη Μαρία Τσιλιμιδού
 
Κάτι μαγικό συμβαίνει κάθε Κυριακή πρωί στο «Studio Μαυρομιχάλη», στα Εξάρχεια. Τέσσερις ηθοποιοί «Παίζοντας με τους Μύθους» αποδεικνύουν ότι όπου υπάρχει ταλέντο, φαντασία και κέφι αρκούν για να φτιαχτεί μια παράσταση που θα παρασύρει μικρούς και μεγάλους στον δικό της κόσμο. Εκεί όπου ζουν ο Νάρκισσος με την Ηχώ, ο Ορφέας με την Ευρυδίκη, ο Δαίδαλος με τον Ίκαρο, ο Βασιλιάς Μίδας… Ο λόγος, λοιπόν, για το ομώνυμο έργο της θεατρικής ομάδας Τόπι, που ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά με μεγάλη επιτυχία.
Δημήτρης Πλειώνης-Κωνσταντίνος Δανίκας
Δημήτρης Πλειώνης-Κωνσταντίνος Δανίκας

Επικεφαλής της, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Πλειώνης που μετρά ήδη μια δεκαετία στο θέατρο για παιδιά. Μετά από σημαντικές συνεργασίες δίπλα στην Ξένια Καλογεροπούλου και τον Δημήτρη Σεϊτάνη, αποφάσισε πριν από τέσσερα χρόνια να φτιάξει τη δική του ομάδα, «η οποία παραμένει σχεδόν η ίδια από την αρχή», όπως μας τονίζει.

Κωνσταντίνος Δανίκας-Μαρία Μπρανίδου
Κωνσταντίνος Δανίκας-Μαρία Μπρανίδου

«Στράφηκα στο παιδικό θέατρο με τη λογική του τι θα ήθελα να βλέπω αν ήμουν εγώ παιδί. Όλοι μας, στο Τόπι, έχουμε ένα συγκεκριμένο τρόπο που το αντιμετωπίζουμε. Όπως το θέατρο για τους μεγάλους, αλλά με μια διαφορετική προσέγγιση. Με πολύ χιούμορ, αμεσότητα, σύγχρονη ματιά, συνεχή δράση και διάδραση. Δεν είναι τυχαίο που έχουμε επιλέξει ένα μικρό θέατρο ώστε να είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται στους μικρούς θεατές. Δεν μας ενδιαφέρουν τα μεγάλα σκηνικά, οι κάθε είδους εντυπωσιασμοί. Τα παιδιά έχουν τόσο μεγάλη φαντασία που μπορούν να “δουν” τα πάντα, αρκεί να τους δώσεις τα σωστά ερεθίσματα. Είναι εξαιρετικά έξυπνα και δεν χρειάζεται να τους φερόμαστε σαν να είναι άνθρωποι μειωμένης αντίληψης», συμπληρώνει. Σε αυτή ίσως την προσέγγιση να οφείλεται ότι και οι ενήλικες περνούν το ίδιο ευχάριστα στη διάρκεια της παράστασης. Για τον Δημήτρη Πλειώνη, άλλωστε, το χιούμορ είναι το άλφα και το ωμέγα στη ζωή του. «Χρειάζεται προσοχή όμως», μας επισημαίνει. «Δεν εννοώ με καραγκιοζιλίκια να γελάει το παιδί, χωρίς να θέλω να μειώσω κανέναν. Απλά θεωρώ σημαντικές αρετές το χιούμορ και την ανατροπή, ώστε να τα κρατάς συνεχώς συγκεντρωμένα.»

Μαρίνα Πανηγυράκη-Μαρία Μπρανίδου
Μαρίνα Πανηγυράκη-Μαρία Μπρανίδου

Με ποια κριτήρια, τον ρωτάω, διάλεξε τους συγκεκριμένους τέσσερις μύθους; «Η αλήθεια είναι πως δυσκολευτήκαμε πολύ ώσπου να καταλήξουμε. Όλοι οι μύθοι κουβαλούν σημαντικές αξίες και αυτές θέλαμε ν’ αναδείξουμε. Πειραματιστήκαμε με αρκετές ιστορίες, αυτοσχεδιάζαμε και τελικά επιλέξαμε. Ο μύθος του Ορφέα και της Ευρυδίκης αναδεικνύει μέσα από το συναίσθημα πως για την αγάπη μπορείς να ξεπεράσεις κάθε εμπόδιο. Ο Βασιλιάς Μίδας είναι ο άπληστος άνθρωπος, εκείνος που θέλει τα πάντα και δεν ευχαριστιέται με τίποτα. Ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος ήταν οι πρώτοι που πίστεψαν στο ακατόρθωτο και κατάφεραν να πετάξουν. Για τον έντονο ναρκισσισμό που υπάρχει διαρκώς γύρω μας πλέον με διάφορους τρόπους -το facebook, τις selfies, το instagram– θέλαμε να μιλήσουμε μέσα από τον άτυχο έρωτα της Ηχούς για τον Νάρκισσο, καθώς εκείνος είχε μάτια μόνο για τον εαυτό του.» Από τις ευφυέστερες στιγμές της παράστασης θεωρείται η σκηνή με τον Νάρκισσο να βγάζει… seflies φωτογραφίες με το κινητό του προκειμένου να θαυμάσει την ομορφιά του. Τότε που αρκετά παιδιά από το κοινό δεν διστάζουν να τον φωνάξουν ψώνιο…

«Απολαμβάνω τα πιτσιρίκια με τις αυθόρμητες, ειλικρινείς αντιδράσεις τους. Γι’ αυτό και λαμβάνω υπ’ όψη μου όσα μας λένε, ιδιαίτερα μετά το τέλος της παράστασης. Να φανταστείτε τα περισσότερα απ’ αυτά δεν θέλουν να φύγουν από το θέατρο. Αυτό για μας είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση», επισημαίνει ο Δημήτρης Πλειώνης, ο οποίος παρά τις δύσκολες συνθήκες της εποχής -ιδιαίτερα στο χώρο του θεάτρου- δεν το βάζει κάτω.

Kωνσταντίνος Δανίκας
Kωνσταντίνος Δανίκας

«Όλοι μας, ανεξαρτήτως επαγγέλματος πιστεύω, πρέπει να είμαστε πιο ευέλικτοι, να παλεύουμε περισσότερο, να πιστεύουμε στις δυνάμεις μας, ν’ αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και να μην περιμένουμε βοήθεια… γενικώς. Ο άξιος άνθρωπος, έστω κι αν αργήσει, θα βρει το δρόμο του. Πάντα, βέβαια, θα υπάρχουν κι οι “κομήτες”. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και πίστη. Ακόμα κι αν πρέπει να κάνουμε και δυο και τρεις δουλειές παράλληλα. Κι αυτό αφορά τόσο στους νεότερους, όσο και στους ήδη καταξιωμένους. Αυτό πρεσβεύει και η ομάδα μας, το Τόπι. Είμαστε τέσσερις άνθρωποι (σ.σ. μαζί με τον Κωνσταντίνο Δανίκα, τη Μαρία Μπρανίδου και την Μαρίνα Πανηγυράκη) που συναντηθήκαμε γύρω από έναν κοινό στόχο και η προσπάθειά μας, μέχρι στιγμής, πάει πολύ καλά.»

Kωnσταντίνος Δανίκας-Δημήτρης Πλειώνης
Kωνσταντίνος Δανίκας-Δημήτρης Πλειώνης
Δημήτρης Πλειώνης
Δημήτρης Πλειώνης

Το «Παίζοντας με τους Μύθους» θ’ ανεβαίνει στο «Studio Μαυρομιχάλη» για τρεις ακόμη Κυριακές, στις 3, 10 και 17/4. Παραστάσεις πραγματοποιούνται και εκτός Αθηνών, όπως πρόσφατα στην Κω και στη συνέχεια στην Πάτρα. Για την επόμενη σαιζόν, όπως μας πληροφορεί ο Δημήτρης Πλειώνης, ετοιμάζουν τη νέα, τρίτη τους παραγωγή, αν και δεν θέλησε να μας αποκαλύψει περισσότερα για το έργο. Μόνο το ότι δεν θα σχετίζεται με τη μυθολογία. Επίσης επιθυμία του ίδιου και της ομάδας του είναι να επανέλθουν του χρόνου και στο βραδινό θέατρο για ενήλικες. 

Kωνσταντίνος Δανίκας-Μαρίνα Πανηγυράκη
Kωνσταντίνος Δανίκας-Μαρίνα Πανηγυράκη
Kωνσταντίνος Δανίκας-Μαρίνα Πανηγυράκη
Kωνσταντίνος Δανίκας-Μαρίνα Πανηγυράκη
Δημήτρης Πλειώνης-Μαρία Μπρανίδου-Μαρίνα Πανηγυράκη-Kωνσταντίνος Δανίκας
Δημήτρης Πλειώνης-Μαρία Μπρανίδου-Μαρίνα Πανηγυράκη-Kωνσταντίνος Δανίκας
 Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Παίζοντας με τους Μύθους» διαβάστε ΕΔΩ.

Copyrighted Image