Νέα

Ξεκινά το 10ο Φεστιβάλ Αφήγησης του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ

Το 10ο Φεστιβάλ Αφήγησης “Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους” που διοργανώνει το Πολιτιστικό Στέκι του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με την υποστήριξη της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας “Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη” είναι έτοιμο να ανοίξει τα φτερά του και να ξετυλίξει τον μίτο των λαϊκών ιστοριών και των παραμυθιών.
image001 (1) 
Πρόκειται για το παλαιότερο Φεστιβάλ Αφήγησης στην Αθήνα που ξεκίνησε να διοργανώνεται από το 2006 με μια μικρή εμβόλιμη διακοπή το 2014.
Εννιά συνεχόμενες  Παρασκευές από τις 6 Μαΐου μέχρι και την 1 Ιουλίου 2016 στις  20.00 με ελεύθερη είσοδο, ιστορίες πολυταξιδεμένες περιμένουν ν’ ακουστούν από μικρούς και μεγάλους και να κουβαλήσουν μηνύματα από τον κόσμου του χτες για τους ανθρώπους του σήμερα.
Έξι ομάδες αφήγησης (Οι Υφάντρες των παραμυθιών, Άκου να δεις, Παραμυθανθός, Ιπτάμενο Χαλί, Παραμυθοπεράσματα, Ήμουνα κι εγώ εκεί) και 22 συνολικά αφηγητές και αφηγήτριες και μουσικοί (Μ. Απειρανθίτου, Α. Γιάνκου, Λ. Σουγιά, Α. Καφφέ, Σ. Σιμοπούλου, Δ. Μάλλης, Κ. Μουλλά, Β. Αισώπου, Λ. Τριαντάρη, Χ. Πορίχη, Θ. Ίντας, Α. Γεωργίτση, Γ. Δακορώνια, Α. Φλωράκη, Δ. Β. Προύσαλης, Κ. Καντούρη, Α. Κουκουζέλη, Κ. Λιναρδάτος, Τ. Κοντορούδα, Ε. Χατζάκη, Ι. Φώκου, Π. Κόκκορης, Κ. Ακτύπης) μοιράζονται λαϊκά παραμύθια που αγαπούν και περιμένουν να συναπαντηθούν με τους απανταχού  φίλους των προφορικών αφηγήσεων.
Χώρος φιλοξενίας των βραδιών αφήγησης είναι το ατμοσφαιρικό νεοκλασικό του Πολιτιστικού Στεκιού του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, στην Πλατεία Αμερικής.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Παρασκευή 6/5

«Παραμύθια από τα βάθη του καιρού ως της καρδιάς τα φύλλα» (Αφήγηση: «Οι Υφάντρες των παραμυθιών»)

Οι “Υφάντρες των Παραμυθιών” διάλεξαν αυτή τη φορά παραμύθια μαγικά και παραμύθια φιλοσοφικά, ιστορίες παλιές και πιο νέες, από την Ελλάδα κι από μακρινά σημεία του κόσμου. Παραμύθια για μικρά παιδιά και για μεγάλους που αναζητούν αλήθειες μέσα στα -τάχα μου-ψέματά τους. Τις ιστορίες μας θα μοιραστούμε κι αυτή τη χρονιά με τους φίλους του ΚΕΘΕΑ ‘ΔΙΑΒΑΣΗ’, ακροατές με αυτί εκπαιδευμένο, ζωή βιωμένη και ψυχή βαθιά. Λέμε να διαβούμε μαζί σας μια έρημο που μιλάει! Να δούμε τί μπορεί να ψιλοκουβεντιάσει μ’ ένα ποτάμι. Θα πετάξουμε στις πλάτες αγριόκυκνων – πώς να φαίνεται ο κόσμος από κει πάνω; Τί δύναμη μπορεί να ’χει η αγάπη για όσους τον κατοικούν; Και γιατί-για να ’χουμε καλό ρώτημα- ένας Γιάννης, ένας κοτζάμ Γιάνναρος κατάντησε … «χαζο-Γιάννης»; Τί γίνεται σαν μπλέξεις με δράκους στην ιστορία-πορεία σου; Σε βοηθούν ή σε καταβροχθίζουν και σένα και το καλό σου; Αυτά όλα κι άλλα πολλά θα ανακαλύψουμε μαζί, στις 6 Μαϊου. Ξετυλίγοντας ένα κουβάρι ιστορίες “ως της καρδιάς τα φύλλα”. Περιμένουμε …

Παρασκευή 13/5

«Παραμύθια λαϊκά γι’ αυτά που σέρνονται και από κείνα που πετούν» (Αφήγηση: «Άκου να δεις»)

Πώς γεννήθηκαν τα παραμύθια; Από την κοιλιά μιας νεράιδας που πετούσε την άνοιξη πάνω απ’ τον κάμπο ή από το στόμα μιας μάνας που κινδύνευε η ζωή της; Πότε εμφανίστηκε η Μιζέρια στη ζωή των ανθρώπων; Ήταν πάντοτε τόσο δύστροπη; Θα την ξεφορτωθεί κάποτε άραγε ο άνθρωπος;  Εμείς θα σας τα ψιθυρίσουμε μέσα από ιστορίες κι εσείς ελάτε ν’ ακούσετε και να δείτε!

Παρασκευή 20/5

«Και το φεγγάρι έσκυψε και είπε παραμύθια…» (Αφήγηση: «Παραμυθοπεράσματα»)

Παραμύθια από την Ελλάδα και από την  Ανατολή που μιλούν  για τα παθήματα των ανθρώπων κι όχι μόνο. Παθήματα άλλοτε σοβαρά κι άλλοτε αστεία.

Παρασκευή 27/5

«Παραθύρια μου χρυσά… φεγγάρια μου ασημένια» (Αφήγηση: «Ιπτάμενο χαλί»)

«Άνοιξε παραθύρι μου χρυσό μαλαματένιο,

Να μπει το φως του φεγγαριού να λούσει τα μαλλιά μου

Να μπει το φως του φεγγαριού τραγούδια να μου φέρει…

Άνοιξε παραθύρι μου χρυσό μαλαματένιο…

Παρασκευή 3/6

«Παραμύθια με αλάτι και νερό, ζάχαρη και κανέλα!» (Αφήγηση: Ομάδα αφήγησης «Παραμυθανθός», Δημήτρης Μάλλης-Καλλιρρόη Μουλά – Μουσική: Δημήτρης Μάλλης-Κώστας Ακτύπης)

Παραμύθια που μοσχοβολούν κανέλα και ζάχαρη. Ιστορίες μούσκεμα στο νερό. Περιπέτειες με πεινασμένους ήρωες. Μια βραδιά με παραμύθια «αλατισμένα» με μουσικές και τραγούδια για να σας ανοίξουν… την όρεξη.

Παρασκευή 10/6

 
«Στου χρόνου το διάβα ακούγονται ιστορίες…» (Αφήγηση: «Ήμουνα κι εγώ εκεί»)                                                                     
Ο λόγος μέσα στο χρόνο κουβαλά παραμύθια λαϊκά, λόγια ζυμώνονται με πράξεις ανθρώπων, ιστορίες που καθρεφτίζουν εμπειρίες σημαντικές των άλλων-αλλά ίσως και δικές- μας ανταμώνουν στο πέρασμα των καιρών αναζητώντας ευκαιρίες ν’ απαγκιάσουν…

Παρασκευή 17/6                                                                                                                       

«Το χρυσό κουτάκι» (Αφήγηση: Κάτια Καντούρη)

Ένα βασιλόπουλο ακάματο, ατρόμητο κι απτόητο αφηγείται τρία παραδοσιακά λαϊκά παραμύθια σε μια βασιλοπούλα αμίλητη, αγέρωχη κι αγέλαστη. Ιστορίες που την κάνουν να γελάσει, να μιλήσει και να αγαπήσει. Κι όλα αυτά τα προκαλεί ένα χρυσό κουτάκι…

Παρασκευή 24/6

«Ψυχής Άκος: Ιστορίες βάλσαμο, παραμύθια λαϊκά που θεραπεύουν» (Αφήγηση: Δημήτρης Β. Προύσαλης)

Λόγια καλά κρυμμένα πίσω από ψέματα για να φανερώσουν αλήθειες σε όσους τις αναζητούν. Ιστορίες λαϊκές για να σηκωθούν τα «αχ» του κόσμου λίγο ψηλότερα στο πέρασμα της ζήσης, κουβέντες των πολλών για να επουλωθούν πληγές. Παραμύθια της προφορικής παράδοσης όχι για να ξεχαστούνε όσα έχουνε γενεί, μα για να ανοιχτούν απ’ την αρχή νέοι δρόμοι.

Παρασκευή 1/7

«Όταν η αγάπη φωλιάζει στην καρδιά» (Αφήγηση: Αγγελική Γεωργίτση-Αναστασία Κουκουζέλη)               

Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώσ’ της κλώτσο να γυρίσει… η αγάπη να ανθίσει! Παραμύθια για της αγάπης το μπόλι.

ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, Σταυροπούλου 29, Πλατεία Αμερικής

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ, απαραίτητη η κράτηση στο 210-8653960 εσωτ. 111 από Δευτέρα ως Πέμπτη 10.00-16.00.

Μια σκέψη για το “Ξεκινά το 10ο Φεστιβάλ Αφήγησης του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Copyrighted Image