ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνταγή “Σοκολατόπιτας” απ΄την Νίκη Τσέτικα

Μια διαφορετική… «Σοκολατόπιτα», μικρογραφία της κοινωνίας μας, σερβίρεται σε μικρούς και μεγάλους κάθε Κυριακή πρωί στο Θέατρο «Κνωσός», στην Κυψέλη.
img_6838
 
Ενώ όλα τα υλικά βρίσκονται σε «θέση μάχης» στο μίξερ για την επίτευξη του κοινού στόχου, αρχίζουν οι ανατροπές. Θα τα καταφέρουν να… ομογενοποιηθούν ή θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν την αυτονομία τους με απρόβλεπτες συνέπειες;  
Μια παράσταση γεμάτη συμβολισμούς και αλληγορίες θέλησε να κάνει η Νίκη Τσέτικα, η οποία καταπιάνεται για πρώτη φορά με το παιδικό θέατρο υπογράφοντας το κείμενο και τη σκηνοθεσία. Διαβάστε τι είπε στο paidikotheatro.gr.
img_6817
 
«Την ιστορία την εμπνεύστηκα μαγειρεύοντας και ακούγοντας τραγούδια στο ραδιόφωνο. Τα τραγούδια διακόπηκαν για τις ειδήσεις κι εγώ βρέθηκα για μια στιγμή μέσα στην κατσαρόλα μαζί με τα λαχανικά. Αυτή ήταν η πηγή της έμπνευσής μου. Λίγα λαχανικά, μία κατσαρόλα και ο εκφωνητής ειδήσεων.»
img_6773
 
«Το κείμενο δεν έχει κυκλοφορήσει σε βιβλίο. Μακάρι να συμβεί κάποια στιγμή αν και θέλει άλλου είδους αντιμετώπιση για να εκδοθεί.»
img_6777 
«Κάθε υλικό που μπαίνει στη “Σοκολατόπιτα” συμβολίζει και έναν διαφορετικό χαρακτήρα.
Ο Αβγουλένιος είναι ο επαναστάτης της ιστορίας. Πιστεύει ότι όλα μπορούν να αλλάξουν αν πάρουν τα υλικά τις ζωές τους στα χέρια τους. Ανάμεσα στη βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου και τον υπόνομο, επιλέγει τον υπόνομο αλλά μόνο αν έχει φίλους για να τον εξερευνήσουν μαζί.
Η Ζάχαρη βρίσκεται στον αντίποδα του Αβγού. Είναι αποφασιστική και γνωρίζει το πόσο σημαντική είναι για τη δημιουργία οποιουδήποτε γλυκού. Θέλει οπωσδήποτε να φτάσει στη βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου αφού εκεί μπορεί να δοξαστεί.
Η Βουτυρένια είναι η φωνή της λογικής. Αγαπάει τον Αβγουλένιο αλλά και όλα τα άλλα υλικά, είναι πρόθυμη να τα ακούσει και να τα βοηθήσει αρκεί να έχουν επιχειρήματα για να την πείσουν. Διαβούλευση και δημοκρατικές διαδικασίες.
Η Αλευρίτσα πιστεύει ότι πρέπει να γνωρίζεις τις δυνατότητές σου και τις συνθήκες μέσα στις οποίες λειτουργείς και βάση αυτών να πράττεις. Την ενδιαφέρει το αποτέλεσμα και συνεργάζεται γι’ αυτό. Βάζει στόχους και τους επιτυγχάνει.
Ο κος Αμύγδαλος αγαπάει τη γνώση και προσπαθεί να μαθαίνει όσα περισσότερα μπορεί. Ο ίδιος κατέχει τις πληροφορίες αλλά κάνει μια τεράστια προσπάθεια να τις επεξεργαστεί για να τις μετασχηματίσει σε γνώση όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό. Προς το παρόν είναι  ουδέτερος αναμεταδότης.
Τέλος ο Καφές είναι το αίνιγμα της παράστασης. Είναι το υλικό που δεν έχει καμιά θέση στη “Σοκολατόπιτα”, ή μήπως έχει;
Όλα μαζί συνθέτουν μια μικρή κοινωνία, που μάλλον μοιάζει με τη δική μας.»
img_6823
 
«Όταν ξεκίνησα να γράφω την ιστορία δε σκεφτόμουν συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Είχα απλά στο μυαλό μου ότι απευθύνομαι σε πιο τρυφερές ψυχές κι έπρεπε να πω αυτά που ήθελα με μεγαλύτερη ευαισθησία χωρίς να γίνω διδακτική. Η τάση είναι: δες απλά μια σοκολατόπιτα να γίνεται με πέντε, έξι υλικά που χορεύουν, τραγουδούν, διαφωνούν ή και συμφωνούν περνώντας ευχάριστα μαζί τους ή αν θες δες και κάτι ακόμα. Εγώ θα σου διηγηθώ απλά τον μικρό αγώνα των υλικών προς την ολοκλήρωση τους.»
img_6792
 
«Η παράσταση έχει κάνει ήδη ένα μικρό ταξίδι στα Φεστιβάλ του «Επί Κολωνώ» και της Τεργέστης με στόχο να δοκιμαστεί. Στη διάρκειά τους άλλαξαν συνθήκες, δοκιμάστηκαν προσεγγίσεις και αναθεωρήθηκαν ιδέες βοηθώντας το έργο να ωριμάσει.»
img_6810
 
«Πραγματικά δεν ξέρω αν μετά το φινάλε όλα τα παιδιά θα έχουν αποκομίσει κάτι κοινό. Πάντως ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει και ότι όλα είναι καθορισμένα, η επιλογή σχετικά με τον ποιον θα πορευθείς, τι μικρές αποφάσεις θα χρειαστεί να πάρεις ή τι μεγάλες θυσίες, αυτά παραμένουν στο δικό μας χέρι. Από την άλλη, θα μπορούσε ο κάθε θεατής, μικρός ή μεγάλος, να σκεφτεί ποιο υλικό προσεγγίζει τη δική του στάση μέσα στην κοινωνία.»
img_6829
 
«Το θέατρο για παιδιά είναι ένας χώρος που σίγουρα με εκφράζει. Ξεκινώντας όλη αυτή τη διαδρομή δεν περίμενα ποτέ ότι θα ήταν τόσο δύσκολος, αλλά και τόσο συναρπαστικός. Στα άμεσα σχέδια είναι η διασκευή και μεταφορά ενός βιβλίου σε παιδικό. Είναι, όμως, πολύ νωρίς να μιλήσουμε γι’ αυτό.»
img_6865
 
Περισσότερες πληροφορίες για τη «Σοκολατόπιτα» στο Θέατρο «Κνωσός» διαβάστε ΕΔΩ.

Μια σκέψη για το “Συνταγή “Σοκολατόπιτας” απ΄την Νίκη Τσέτικα

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Copyrighted Image