Νέα

Ανοιχτό Εργαστήριο για Εκπαιδευτικούς από τη θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος»

Ένα ανοιχτό και δωρεάν εργαστήριο προσφέρει η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος σε εκπαιδευτικούς προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με θέμα (τι άλλο!), τα υλικά που γίνονται η πολύτιμη βάση στις παραστάσεις της: τα λαϊκά παραμύθια και τα παραδοσιακά έθιμα, τις αφορμές για θεατρικό παιχνίδι, τις αμέτρητες ευκαιρίες που προσφέρει το θέατρο για να υποστηρίξει το ρόλο του δασκάλου μέσα στη σχολική τάξη και το στόχο της μάθησης.

Το εργαστήριο με τίτλο «Παραμύθια & έθιμα στη σχολική τάξη: το θεατρικό παιχνίδι ως εκπαιδευτικό εργαλείο» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, από τις 16:15 έως τις 19:00, στο θέατρο Tempus Verum Εν Αθήναις  και είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής.

Η δράση θα είναι βιωματική, με διαδραστικά θεατρικά παιχνίδια που, στα χέρια των δασκάλων, γίνονται εκπαιδευτικά εργαλεία τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν μέσα στην τάξη και να συμβάλλουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη του μαθητή (ως ατόμου και ως μέλους μιας κοινωνικής ομάδας). Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να φορούν άνετα ρούχα, που να επιτρέπουν την κίνηση, να έχουν διάθεση για παιχνίδι και για αυτοσχεδιασμούς.

Το εργαστήριο συντονίζουν η μουσικοπαιδαγωγός Ελένη Τσούτσια-Λουλάκη, η οποία φέρνει προς αξιοποίηση υλικό από τη λαογραφική μας παράδοση, από έθιμα και παιχνίδια της αυλής και η Φλώρα Σπύρου, φιλόλογος, εξειδικευμένη στο Drama in Education, η οποία φέρνει το στοιχείo της διάδρασης με τα παιδιά, μέσα από θεατρικά παιχνίδια. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Χρύσα Διαμαντοπούλου, Άννη Ντουμούζη, Παύλος Παυλίδης (από την παράσταση «Ο ΚΟΥΚΟΥΜΠΛΗΣ» και Δάφνη Καμμένου, Ελένη Κουτσιούμπα (από την παράσταση «ΓΥΡΩ – ΓΥΡΩ ΜΗΝΕΣ»). Σημειώνεται πως όλες οι παραστάσεις της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα e-yliko του Υπουργείου Παιδείας.

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016, ώρα: 16:15 – 19:00 το απόγευμα στο θέατρο Tempus Verum Εν Αθήναις Ιάκχου 19, Γκάζι (μετρό Κεραμεικός)

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 6946 114200 (Ναυσικά Πύρρου)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

-Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδαγωγούς, νηπιαγωγούς και εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

-Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

-Χρειάζονται άνετα ρούχα που επιτρέπουν την κίνηση!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία που εστιάζει σε δράσεις εκπαίδευσης και πολιτισμού και από το 2012 σχεδιάζει εκπαιδευτικές παραστάσεις που έχουν στο κέντρο τους το παιδί. Οι παραστάσεις της αντλούν θεματολογία από παραμύθια και μύθους της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, εστιάζουν στη συμμετοχή των παιδιών μέσα από το διαδραστικό θεατρικό παιχνίδι και αξιοποιούν τη μουσική, η οποία παίζεται ζωντανά, από γνωστά αλλά και πρωτότυπα μουσικά όργανα. Με στόχο να κάνει το θέατρο προσιτό σε όλα τα παιδιά, φροντίζει οι παραστάσεις της να μπορούν να στηθούν σε οποιοδήποτε χώρο, χωρίς να χάνουν τη μαγεία και τη θεατρική τους ατμόσφαιρα. Καλλιεργώντας μια σχέση σεβασμού και εμπιστοσύνης με τους εκπαιδευτικούς, προσφέρει επίσης γνώση και εργαλεία που στηρίζουν το ρόλο τους, μέσα στην τάξη.

Η Ελένη Τσούτσια-Λουλάκη είναι μουσικοπαιδαγωγός και διδάσκει στο Ωδείο Clement Harris. Συμμετέχει τακτικά σε συνέδρια σαν εισηγήτρια, με ερευνητικό ενδιαφέρον το λαϊκό πολιτισμό και τη διδασκαλία του, μέσω της μουσικής. Ανήκει στη συγγραφική ομάδα του διδακτικού πακέτου μουσικής για την Α΄ και Β΄ δημοτικού (ΟΕΔΒ, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο). Το βιβλίο της «Παίζω μουσική… οι Παιχνιδιάτορες της Φλογέρας», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νικολαΐδη, ενώ το βιβλίο της για το Μουσείο Λαϊκών οργάνων «Παιχνιδιάτορες και Λαλητάδες», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη.

Η Φλώρα Σπύρου είναι φιλόλογος, εκπαιδευτικός, ειδικευμένη στο Θέατρο στην Εκπαίδευση. Ολοκληρώνοντας το διετές πρακτικό σεμινάριο Θεατρικής Αγωγής στο Εργαστήρι του Θεάτρου Πόρτα – Ξένια Καλογεροπούλου, διδάσκει πλέον εκεί, στα εργαστήρια παιδιών και εφήβων. Εργάζεται ως υπεύθυνη θεατρικών εργαστηρίων σε πολλά δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς της Αττικής, κάνοντας θεατρικό παιχνίδι.

Copyrighted Image