ΚΡΙΤΙΚΗ

Είδαμε…«Το κάλεσμα της άγριας φύσης» από τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

«Το κάλεσμα της άγριας φύσης» από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, η παράσταση που ταξιδεύει και μας «ταξιδεύει»

από την Ελίζα Κυρτσόγλου (θεατρολόγο-ηθοποιό-δημοσιογράφο)

to-kalesma-tis-agrias-fysisstavros-petropoulos-26_p

Με το «Κάλεσμα της Φύσης» του Τζον Λόντον, που αποτελεί ένα από τα πιο κλασικά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, θα ταξιδέψει φέτος σε σχολεία, νοσοκομεία και σωφρονιστικά ιδρύματα, καταφέρνοντας για άλλη μια φορά να κάνει την διαφορά. Στόχος είναι οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με το αλληγορικό αυτό μυθιστόρημα, και να νιώσουν την εσωτερική δύναμη που κρύβουν και να καταλάβουν τον πραγματικό τους εαυτό.

Ο βασικός πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο σκύλος Μπακ, που ζει αμέριμνος στο κτήμα του αφεντικού του, όταν ξαφνικά τον αρπάζουν και τον πωλούν, για να τον μεταφέρουν στο χιονισμένο Βορρά. Εκεί αφού γνωρίσει το νόμο του ματσουκιού και του σκυλόδοντου, τον αναγκάζουν να δουλεύει εξαντλητικά σέρνοντας φορτία με το έλκηθρο. Η ζωή γι’ αυτόν γίνεται δύσκολη, και σιγά σιγά θα ξυπνήσει μέσα του η πρωτόγονη δύναμη, που τον οδηγεί να γίνει ο αρχηγός των σκύλων, ώστε να εξασφαλίσει την επιβίωσή του. Μέσα στα δάση θα ακούσει το κάλεσμα της άγριας φύσης. Το κάλεσμα αυτό δεν είναι εύκολο, ούτε να το αγνοήσει ούτε να το αρνηθεί. Θα βρει, λοιπόν την αγέλη των άγριων λύκων, οι οποίοι είναι οι δικοί του πρόγονοι, και θα την ακολουθήσει. Μέσα από το ταξίδι του ο Μπακ γνωρίζει τον πραγματικό του εαυτό, και καταφέρνει να βγει πιο δυνατός και αυτάρκης.

Η πρεμιέρα της παράστασης έγινε στο καρδιοχειρουργικό κέντρο Ωνάσειο. Ο χώρος ιδιαίτερος, προμήνυε και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της παράστασης, η οποία είναι προορισμένη να παιχτεί σε σημεία που το κοινό δεν έχει συχνά την ευκαιρία να παρακολουθήσει θέατρο.

Η σκηνοθέτης Ελένη Ευθυμίου, διατηρεί το λογοτεχνικό ύφος του έργου, δημιουργώντας ένα δεμένο σύνολο με έξι ηθοποιούς (Στέφανος Αχιλλέως, Ηλίας Βογιατζηδάκης, Δήμητρα Κούζα, Τάνια Παλαιολόγου, Αγγέλικα Σταυροπούλου, Βαλάντης Φράγκος) να αλλάζουν με ταχύτητα ρόλους και να μεταμορφώνονται. Η κίνηση (Βιτόρια Κωτσάλου) τους εναρμονισμένη, τους έδινε την δυνατότητα να λειτουργούν ως ένα ενιαίο σύνολο.

Η μουσική (Ελένη Ευθυμίου) και οι ήχοι είναι ζωντανά δημιουργήματα των έξι πολυτάλαντων ηθοποιών, και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ξεχωριστή και ιδιαίτερη κάνοντας την παράσταση προσιτή σε όλες τις ηλικίες.

Τα σκηνικά αντικείμενα μεταμορφώνονται συνεχώς, ανάλογα με την εξέλιξη της ιστορίας, ενώ τα μοναδικά πολυμορφικά κοστούμια της Ελισάβετ Αντάπαση, εξυπηρετούν κάθε ανάγκη του έργου δίνοντας ζωντάνια στον Μπάκ και το περιπετειώδες ταξίδι του.

Η συνοδεία του ακορντεόν, από μια εκ των πρωταγωνιστριών (Τάνια Παλαιολόγου) είναι εξαιρετική. Επιπλέον τα παιδικά μουσικά όργανα που παίζουν οι υπόλοιποι ηθοποιοί, αλλά και τα εναρμονισμένα τραγούδια, ταξιδεύουν τους θεατές στον παγωμένο Βορρά. Πετυχαίνοντας έτσι τον στόχο που δεν είναι άλλος από το να νιώσουν όλοι μέλη μιας ομάδας.

Ο θεατής μικρός ή μεγάλος δεν έχει παρά να αφεθεί και να παρασυρθεί από την ιστορία, να νιώσει ο ίδιος ένας ξεχωριστός Μπακ, που πρέπει να πιστέψει στον εαυτό του, πρέπει να συνεργαστεί με το κοινωνικό σύνολο, αλλά πάνω από όλα είναι αναγκαίο να νιώσει τις απίστευτες δυνάμεις που υπάρχουν μέσα του και να επιβιώσει.

Αξίζει να σημειωθεί πως η παράσταση βασίζεται σε αποσπάσματα της ελληνικής απόδοσης του μυθιστορήματος Το κάλεσμα της άγριας φύσης από το βιβλίο των εκδόσεων Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος (2008, μετάφραση: Θ.Δ. Φραγκόπουλος, επιμέλεια Φλώρα Ορφανουδάκη) και από το βιβλίο των εκδόσεων Μεταίχμιο (2014, μετάφραση: Σοφία Γρηγορίου).

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση δείτε ΕΔΩ.

Copyrighted Image