ΚΡΙΤΙΚΗ

Είδαμε… τους «Οι τρεις σωματοφύλακες» στο θέατρο Ακροπόλ

«Οι τρεις σωματοφύλακες» ανεβαίνουν στο ιστορικό θέατρο Ακροπόλ, σε μια μαγική παράσταση με ξεχωριστούς συντελεστές.

από την Ελίζα Κυρτσόγλου (θεατρολόγο-ηθοποιό-δημοσιογράφο)

IMG_9330

«Οι τρεις σωματοφύλακες» είναι μια παραγωγή που διαθέτει τα συστατικά, ώστε να κάνει το θέαμα ιδιαίτερα ενδιαφέρον τόσο για τους μικρούς όσο και τους μεγάλους θεατές.

IMG_9342

Η διασκευή του κλασικού μυθιστορήματος από τον Φίλιππο Μανδηλαρά έχει στόχο να τονίσει τον ομαδικό χαρακτήρα και την φιλία των σωματοφυλάκων ώστε να κατανοήσουμε την ανάγκη για ομαδικότητα στην πραγματική ζωή, κάνοντας έτσι το έργο προσιτό και διδακτικό και για τις μικρές ηλικίες. Ακολουθείται με σεβασμό η κλασική δομή του κειμένου. Ο καλός ήρωας πολεμά το κακό, εμπλέκεται σε περιπέτειες και στο τέλος κατορθώνει να νικήσει και να δικαιωθεί. Όλα αυτά είναι δοσμένα με ένα εκλεπτυσμένο χιούμορ που δίνει στο ούτως ή άλλως διαχρονικό κείμενο μια σύγχρονη διάσταση.

IMG_9370

Ο Ντ’ Αρτανίαν ξεκινά από το χωριό του να πάει στο Παρίσι για να γίνει σωματοφύλακας του βασιλιά. Περνάει περιπέτειες, όμως κατορθώνει να φτάσει στο στόχο του και να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Συμφιλιώνεται με τους τρεις σωματοφύλακες του βασιλιά Άθω, Πόρθο κι Άραμι και οι τέσσερις φίλοι, γίνονται αχώριστη παρέα. Μέσα από ηρωισμούς και γενναίες πράξεις, γίνονται ατρόμητοι. Στο βασίλειο γνωρίζει την έμπιστη της βασίλισσας, την Κωνστάνς και αφού της αποδεικνύει τη γενναιότητά του κατορθώνει και κατακτά και την καρδιά της.

IMG_9411

Γρήγοροι ρυθμοί και περιπέτεια συνθέτουν το σκηνικό με αποτέλεσμα να κρατούν κάθε θεατή σε εγρήγορση. Η δίωρη διάρκεια της παράστασης δεν κουράζει κανέναν και η ώρα περνά γρήγορα και ευχάριστα. Ξεχωρίζουν οι σκηνές με τις ξιφομαχίες (διδασκαλία Γεννάδιος Πάτσης) που είναι θεαματικές, σέβονται τον παιδικό ψυχισμό και δημιουργούν παραμυθένια ατμόσφαιρα.

IMG_9362

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαϊδης κατορθώνει να κρατήσει το άρωμα της εποχής και βγάζει τον καλύτερο εαυτό στο πολυμελή θίασο. Όλοι μαζί δημιουργούν μια ατμόσφαιρά βγαλμένη από μια άλλη εποχή. Χρησιμοποιώντας το τέχνασμα της μάσκας, δίνει τη δυνατότητα στους ηθοποιούς να αλλάζουν ρόλους και ο ήδη πολυμελής θίασος των έντεκα ηθοποιών, να μοιάζει ακόμα μεγαλύτερος.

IMG_9335

Οι ηθοποιοί ξεχωρίζουν για την ερμηνεία τους και κατορθώνουν μέσα σε λίγα λεπτά να αλλάζουν ρόλους και συναισθήματα. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το πώς χειρίζονται τις χιουμοριστικές στιγμές μέσα στο κείμενο, χωρίς να αποδυναμώνουν καθόλου τον κλασικό χαρακτήρα του κειμένου. Είναι μια δεμένη ομάδα που έχει κάνει πράξη το μότο της παράστασης «Ένας για όλους και όλοι για έναν».

IMG_9386

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι εξαιρετικές δημιουργίες του Γιάννη Μετζικώφ, κινούνται σε κλασικούς τόνους, και μας δίνουν την ευκαιρία να ταξιδέψουμε στο κλίμα της Γαλλίας του 17ου αιώνα.

IMG_9408

Η ρομαντική μουσική γραμμένη από τον Μάκη Καραχάλιο, μαζί με τους στίχους των τραγουδιών εξάπτουν τη φαντασία των θεατών και τονίζουν τη δράση.

IMG_9416

«Οι τρεις σωματοφύλακες» είναι μια μεγάλη και ποιοτική παραγωγή που η εταιρεία Σοφή Κουκουβάγια έχει αναλάβει με κάθε λεπτομέρεια και προσοχή.

IMG_9422

Είναι μια επίκαιρη παράσταση που δημιουργεί στους μικρούς θεατές το αίσθημα να γίνουν εκείνοι σωματοφύλακες για να υπερασπιστούν τον αδύναμο και να διώξουν τη βία από όπου την συναντούν.

IMG_9332

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση δείτε ΕΔΩ.

 

2 σκέψεις σχετικά με το “Είδαμε… τους «Οι τρεις σωματοφύλακες» στο θέατρο Ακροπόλ

  • Πολύ ωραία κριτική και με βρίσκει τόσο σύμφωνη! Μια υπέροχη παράσταση που τη συστήνω ανεπιφύλακτα!

  • Για ποιες ηλικίες; Θα το προτείνατε σε παιδιά 12 χρονών; Ευχαριστώ!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Copyrighted Image