ΚΡΙΤΙΚΗ

Είδαμε…«Μια φορά κι ένα τσουκάλι» στο θέατρο Radar

H «Ελεύθερη Θεατρική Σπουδή» παρουσιάζει με μεγάλη επιτυχία την παράσταση «Μια φορά κι ένα τσουκάλι» που γράφει και σκηνοθετεί η Ελένη Βαρελτζή, για παιδιά από 3 έως 103 ετών.

 Δάφνη Μαρκάκη-Ελένη Βαρελτζή-Χρύσα Καραΐσκου
Δάφνη Μαρκάκη-Ελένη Βαρελτζή-Χρύσα Καραΐσκου

από την Ελίζα Κυρτσόγλου

Τρία παραμύθια, τρία κορίτσια, ένα τσουκάλι, πολλή ζωντανή μουσική και αστείρευτη διάθεση, συνθέτουν το σκηνικό αυτής της ιδιαίτερης παράστασης, που παρουσιάζεται τα πρωινά της Κυριακής, στο θέατρο Radar.

Παραμύθια που λέγανε μπροστά σε ένα τσουκάλι οι νοικοκυρές, με πρωταγωνίστρια πάντα τη γιαγιά Χρύσα, παίρνουν σάρκα και οστά και βάζουν τους μικρούς και τους μεγάλους θεατές σε μια παραδοσιακή και παραμυθένια ατμόσφαιρα.

Δάφνη Μαρκάκη-Ελένη Βαρελτζή
Δάφνη Μαρκάκη-Ελένη Βαρελτζή

Οι τρεις μαγείρισσες ετοιμάζονται να φτιάξουν ένα νόστιμο γλυκό. Αν και έχουν συγκεντρώσει όλα τα υλικά τους, ένα βαζάκι τους ανατρέπει όλα τα σχέδια. Πρόκειται για το μαγικό βαζάκι που περιέχει ένα συστατικό που κάνει τα πάντα νόστιμα και υπέροχα. Κανείς όμως δεν ξέρει τι περιέχει αυτό το βαζάκι. Βασιλιάδες και πριγκιποπούλες, άρχοντες, μαγείρισσες και έμποροι, όμορφες κοπέλες και θαρραλέοι νέοι, ξεπροβάλλουν μέσα από τα λόγια και την ερμηνεία των τριών πρωταγωνιστριών.

Η Ελένη Βαρελτζή, η Δάφνη Μαρκάκη και η Χρύσα Καραΐσκου ερμηνεύουν με μαεστρία ποικίλους ρόλους, αλλάζουν ρούχα και χαρακτήρα με έξυπνο τρόπο και ξετυλίγουν τα παραμύθια δημιουργώντας μια παράσταση με πολλή θεατρικότητα μουσική και παράδοση.

Δάφνη Μαρκάκη-Ελένη Βαρελτζή
Δάφνη Μαρκάκη-Ελένη Βαρελτζή

Μέσα στο δικό τους θεατρικό τσουκάλι, οι τρεις πρωταγωνίστριες βάζουν μπόλικο ταλέντο, μια μεγάλη δόση από την έμφυτη ικανότητα που έχουν, πασπαλίζουν με πολλή διάθεση και τέλος ρίχνουν αρκετό χιούμορ, μαγειρεύοντας με αυτό τον τρόπο μια σπουδαία παράσταση, ένα θέαμα ιδανικό να ψυχαγωγήσει τα παιδιά και τους μεγάλους.

Μέσα από τη ψυχαγωγία δεν παραλείπουν όμως να μεταδώσουν στους θεατές μηνύματα για την αγάπη και την καλοσύνη. Να διδάξουν με ψυχαγωγικό πάντα τρόπο στους μικρούς φίλους πως τα θετικά συναισθήματα μπορούν να κάνουν τα πάντα ακόμα και ένα βαζάκι να είναι μαγικό και μοναδικό και να σκορπίζει τη χαρά.

Η πρωτότυπη μουσική από τη Χρύσα Καραΐσκου, που κατά τη διάρκεια της παράστασης παίζει ζωντανά τα μουσικά όργανα (κανονάκι, ακορντεόν και κρουστά), μας ταξιδεύει σε μια άλλη παλιά εποχή, γεμάτη μυρωδιές και όμορφα αρώματα.

Χρύσα Καραΐσκου
Χρύσα Καραΐσκου

Τα σκηνικά και τα κοστούμια, που η ίδια η ομάδα έχει επιμεληθεί, είναι μέσα στο πνεύμα και αναδεικνύουν την παραμυθένια ατμόσφαιρα. Τα κοστούμια είναι ιδιαίτερα φροντισμένα, με κάθε λεπτομέρεια, ενώ με ευφυή τρόπο παίρνουν διαφορετικές μορφές ανάλογα με το ρόλο που ερμηνεύουν οι ηθοποιοί.

Το διαδραστικό στοιχείο είναι έντονο σε όλη τη διάρκεια της παράστασης. Μικροί φίλοι, παιδιά και μεγάλοι, στήνουν το χορό και όλοι ακολουθούν τα βήματα παίρνοντας μέρος σε ένα γλέντι όπου ακόμα και οι κατσαρόλες και οι κουτάλες χορεύουν.

Ο χορός και η παραδοσιακή μουσική κρατούν των πρωταγωνιστικό ρόλο. Η γιορτή έχει ξεκινήσει και όλοι αποτελούν μέρος αυτής!

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση δείτε ΕΔΩ.

Copyrighted Image