Νέα

Θεατρικές παραστάσεις στο 46o Φεστιβάλ Βιβλίου

Το Φεστιβάλ Βιβλίου που διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου είναι ένας θεσμός που για πολλές δεκαετίες πλουτίζει την πολιτιστική ζωή της πόλης μας.
Το 46ο Φεστιβάλ Βιβλίου διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF, την ΕΡΤ, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν. Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.).
Το κεντρικό αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης είναι «Βιβλίο-Θέατρο-Κινηματογράφος». Το βιβλίο χρωστάει ένα μεγάλο κεφάλαιο στη σκηνή και την οθόνη, που έδωσαν την αφορμή να αναπτυχθεί μια πλούσια βιβλιογραφία γύρω από τις δύο αυτές τέχνες.

Τη φετινή αφίσα του Φεστιβάλ βιβλίου κοσμεί έργο του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου Θεόδωρου Πανταλέων.

Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 04 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 20:00 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο.

Οι θεατρικές παραστάσεις που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ είναι:

Σάββατο 02 Σεπτεμβρίου 2017

«Βασιλιάδες και θεριά» (60’), παράσταση για κοινό όλων των ηλικιών. Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από την Αφροδίτη Χαραλαμπάκη με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τη Δάφνη Ζουρνατζή. Μια φορά και δυο καιρούς, σε κάποιους τόπους μακρινούς, ζούσαν βασιλιάδες που ‘διναν διαταγές αλλά και θεριά που έβγαζαν φωτιές. Οι άνθρωποι φοβόντουσαν από τη δύναμή τους, μα οι γενναίοι ήρωες ύψωναν το σπαθί τους… 

Ώρα 19:30, Χώρος εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2017

«Από τη σελίδα στη σκηνή και ο ρόλος ενός κρατικού θεάτρου σε μια εποχή αλλαγών». Αναγνώσεις αποσπασμάτων από έργα που παρουσιάστηκαν τους τελευταίους μήνες στις σκηνές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Κεντρικός ομιλητής ο καθηγητής θεατρολογίας του ΑΠΘ Σάββας Πατσαλίδης και συμμετέχοντες ηθοποιούς: Γιώργο Γλάστρα, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Κωνσταντίνος Χατζησάββας, Ανδρέα Κουτσουρέλλη, Γιάννη Στάνγκογλου, Χρήστο Μαστρογιάννη, Μομώ Βλάχου. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Ώρα 20:30, Χώρος εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2017 / Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Κυριακή 03 Σεπτεμβρίου 2017

«Ο Ρουμπής, ο Κουμπής, ο Χρυσοκουμπής!» (60’), παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών και πάνω. Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από τη Γεωργία Φρουτζιάλα με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τη Μαρία Κοτσίρη. Ποιος είναι ο Χρυσοκουμπής; Κι εκείνο το κορίτσι τι γυρεύει στην πόρτα της δράκισσας Γελλούς, εκεί που οι δώδεκα άνεμοι φυσούν; Ελάτε να μπούμε στο παραμύθι τους, να τους πάρουμε ξωπίσω για να μάθουμε. Στο δρόμο μας θα συναντήσουμε ήρωες πολλούς, ήρωες ξεχωριστούς, που θα τα βάλουν με γίγαντες, θα τα βάλουν και με λύκους. για να φτάσουν εκεί που το αδύνατο γίνεται δυνατό κι η αγάπη βασιλεύει.

Ώρα 12:00, Χώρος εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2017

Ο Γιάννης Νταγιάκος θα διασκεδάσει μικρούς και μεγάλους με την κωμωδία «Ο θρίαμβος του Καραγκιόζη». Επίσης, θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο«Καραγκιόζης» το οποίο περιέχει 5 εικονογραφημένες παραστάσεις με πατρόν και CD με την αφήγηση των έργων.

Ώρα 20:30, Χώρος εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2017 / Εκδόσεις Ωρίων

Δευτέρα 04 Σεπτεμβρίου 2017

«Φαντασία με χρώματα». Φαντασμαγορικοί ξυλοπόδαροι και πολύχρωμοι πιερότοι με τρομπέτες και ζωντανή μουσική, από την ομάδα HELIX, αλλάζουν το τοπίο της πόλης σαν να βγήκαν μέσα από παραμύθι και μαγεύουν μικρούς και μεγάλους.

Ώρα 19:00

Τετάρτη 06 Σεπτεμβρίου 2017

«Όλα του γάμου δύσκολα…» (60’), παράσταση για εφηβικό και ενήλικο κοινό. Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από τη Νάγια Οικονομοπούλου με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τη Δάφνη Ζουρνατζή. Παραμύθια και τραγούδια για το μεγαλύτερο μυστήριο όλων, τον γάμο, για να θυμούνται οι παλιοί (και να χτυπούν το κεφάλι τους…) και για να βάλουν μυαλό οι νεώτεροι! Άλλες ονειρεύονται να παντρευτούν το βασιλόπουλο με τ’ άσπρο άτι, άλλες τον πιο σοφό άντρα του κόσμου κι άλλες τον πρώτο που θα καταφέρουν να τις κουκουλωθεί. Υπάρχουν στ’ αλήθεια παραμυθένιοι γάμοι ή όλα αυτά είναι… παραμύθια;

Ώρα 19:30, Χώρος εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2017

Σάββατο 09 Σεπτεμβρίου 2017

Παρουσίαση του διαδραστικού παραμυθιού της Μαρίνας Φραγκεσκίδου «Η Κουτσή Κιθάρα». Ένα βιβλίο που μιλάει για τη φιλία, την αποδοχή, την εμπιστοσύνη, την ενθάρρυνση, την αγάπη, και τη δύναμη της θέλησης που κρύβουμε μέσα μας, για τη διαφορετικότητα και τη σημασία αποδοχής της, πρώτα από εμάς τους ιδίους, συνοδευόμενο από CD με αφήγηση και τραγούδια.

Ώρα 18:30, Χώρος εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2017 / Εκδόσεις Πνοή

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

«Οι μύθοι μας, τ’ αστέρια μας» (60΄), παράσταση για παιδιά από το Θέατρο Αερόπλοιο. Με τη συμμετοχή του κοινού, τους διαλόγους της νύχτας και των παιδιών, τα παιδιά δεν διασκεδάζουν απλά αλλά μορφώνονται και καλλιεργούνται. Πλουτίζουν την φαντασία τους και διευρύνουν τους ορίζοντες τους. Στην τρυφερή αυτή ηλικία, το θέατρο για παιδιά είναι απαραίτητο στοιχείο της προσωπικότητας που χτίζεται κάθε μέρα. Το θέατρο αναπτύσσει τη φαντασία, καλλιεργεί την ευαισθησία, διευρύνει την κοινωνικότητα του παιδιού και συμφιλιώνει τα παιδιά με τον κόσμο.

Ώρα 11:00, Χώρος εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2017

«Ιστορίες του νερού», αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από την Ακριβή Καλδίρη με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Γιάννη Ρασούλη. Το νερό σκέπασε τη γη. Λίμνες, ποτάμια, θάλασσες γίνηκαν και κρύψανε κόσμους ολόκληρους, βασίλεια τρανά, πλάσματα που ο νους δε βάζει και φόβους που όποιος ακούσει τρομάζει. Ελάτε να δούμε τι γίνεται κάτω από την επιφάνεια των νερών. Το κουβάρι των παραμυθιών θα ακολουθήσουμε κι ο καθένας θα φτάσει σ’ όποιο βάθος μπορεί. Κρατήστε γερά την κόκκινη κλωστή μονάχα!.  Θεατρικό παιχνίδι με τίτλο «Το δάκρυ κύλησε». Ένα δάκρυ ζήλεψε μια σταγόνα νερού, γιατί εκείνη ταξίδευε σε ποταμούς, σε θάλασσες, ακόμα και στα σύννεφα στον ουρανό ψηλά!! Έτσι η σταγόνα νερού την πήρε μαζί της σ’ αυτό το ταξίδι!! Όμως στο τέλος κατάλαβε πως κι εκείνη είχε να ζηλέψει κάτι από το δάκρυ!! Ένα θεατρικό παιχνίδι για να γνωρίσουμε τον κύκλο του νερού και να καταλάβουμε πως ο καθένας είναι μοναδικός γι’ αυτό που είναι!! Εμψύχωση: Σοφία Δούρη, Μουσική – Τραγούδι: Γιάννης Ρασούλης. Η παράσταση αφήγησης παραμυθιών και το θεατρικό παιχνίδι απευθύνονται σε παιδιά νηπιαγωγείου και όλων των τάξεων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ώρα 12:00, Χώρος εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2017

Εκδήλωση για παιδιά με αφορμή τη σειρά «Μια υπόθεση για τον ντετέκτιβ Κλουζ» του Γίργκεν Μπανσέρους. Ο ντετέκτιβ Κλουζ αναλαμβάνει να ξεδιαλύνει νέες μυστηριώδεις υποθέσεις. Αν έχεις φαντασία και καλά ακονισμένο μυαλό, έλα να λύσεις γρίφους και μυστήρια. Την εκδήλωση εμψυχώνει η ομάδα «Δον Κιχώτες». Για παιδιά από 5 ετών.

Ώρα 13:00, Χώρος εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2017 / Εκδόσεις Μεταίχμιο

« -Τι διαβάζετε, Κύριε μου; – Λόγια, λόγια, λόγια……… ». Ένα θεατρικό δρώμενο που εκκινά από θεατρικά έργα και λογοτεχνικά κείμενα που παραστάθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν από το Εθνικό Θέατρο και που συνοδεύονται με εκδόσεις ή με το ίδιο το βιβλίο. Τη σκηνοθετική επιμέλεια του δρώμενου έχει ο η ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Παναγόπουλος. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου Λευτέρης Αγγελάκης, Αργυρώ Ανανιάδου, Νικόλας Αναστασόπουλος, Μαλαματένια Γκότση, Διονύσης Μπουλάς, Κλέαρχος Παπαγεωργίου, Μαρία Σαββίδου, Χρήστος Σουγάρης, Αμαλία Τσεκούρα και οι μουσικοί: Νίκος Καρύδης, Αλέξης Κωτσόπουλος.

Ώρα 20:30, Χώρος εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2017 / Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – Εθνικό Θέατρο

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

«Σαν το νερό που ατέλειωτα κυλάει…» (60’), παράσταση για το εφηβικό και ενήλικο κοινό. Αφήγηση ιστοριών από την ομάδα ruta payasa: Γεωργία Καγιά, Εύα Μυλωνά, Σοφία Χατζή με συνοδεία ζωντανής μουσικής. Γνώριζαν οι τσιγγάνοι τέχνες πολλές, που μάγευαν τον κόσμο όλο. Σαν το ‘μαθε ο Θεός, θύμωσε κι έστειλε ένα αέρα δυνατό να τους σκορπίσει. Κι έστειλε φλόγα ερωτική, καρδιές και νου να τσουρουφλίσει. Τον διάβα τους τον έκανε δίχως αρχή και δίχως τέλος. Η ομάδα ruta payasa θα μας οδηγήσει σε δρόμους ατελείωτους που χάραξαν οι ιστορίες για τους τσιγγάνους. Μα θέλει απ’ όλους προσοχή, γιατί όσα θ’ ακούσετε μπορεί να έγιναν, μπορεί και όχι. Και όλοι αυτοί που θ’ ακουστούν, μπορεί να πέρασαν μα ίσως και να μη φάνηκαν ποτέ…

Ώρα 19:30, Χώρος εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2017

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Το Θέατρο Κνωσός παρουσιάζει το βιβλίο που αγάπησαν χιλιάδες παιδιά «Το ταξίδι του Φερευντούν» του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο), πρώτη φορά σε θεατρική μορφή με προσαρμογή από τον ίδιο τον συγγραφέα. Στο ταξίδι του Φερευντούν, μέσα από τη διαδρομή ενός μικρού παιδιού από την Περσία, που έχασε τα πάντα στον πόλεμο και πορεύεται προς την Ελλάδα, ο συγγραφέας μας δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε, μέσα από την ταύτισή μας με τον ήρωα ποια είναι η δική μας στάση σ΄ όλα τα μεγάλα ζητήματα και τις σπουδαίες στιγμές που συναντήσαμε στο δικό μας ταξίδι της ζωής, όπως είναι η διαφορετικότητα, ο ρατσισμός η απώλεια κι ο αποχωρισμός. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στον Φερευντούν Φαριάντ, τον πέρση ποιητή που ήρθε και έζησε 30 χρόνια στην Ελλάδα, απέκτησε πολιτικά δικαιώματα, μετέφρασε Έλληνες συγγραφείς στα περσικά και Πέρσες στα Ελληνικά και ονειρευόταν έναν ουρανό χωρίς Διαβατήριο.

Ώρα 21:30, Χώρος εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2017

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

«Ένα μπαούλο παραμύθια», παράσταση για παιδιά από το Θέατρο Αερόπλοιο. Τα παιδιά συμμετέχουν στον καταιγιστικό ρυθμό της παράστασης, γελούν με τα κωμικά παθήματα των ηρώων των παραμυθιών, συγκινούνται και παίρνουν διδάγματα από τη λαϊκή σοφία και την ιστορία, παρακολουθώντας τις ηθοποιούς να λένε μια ιστορία με λόγια, μουσική και videoκαι να αλλάζουν συνεχώς ρόλους. Σκηνοθεσία/Κείμενο: Νίκος Καμτσής, Σκηνικά/Κοστούμια: Μίκα Πανάγου, Μουσική: Χρήστος Ξενάκης, Videoediting: Γιώργος Αλεξίου. Παίζουν: Λαμπρινή Θάνου, Άντα Κουγιά. Στο ρόλο της γιαγιάς (video): Μαίη Σεβαστοπούλου.

Ώρα 11:00, Χώρος εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2017

Εκδήλωση για παιδιά με αφορμή το βιβλίο της Ελένης Ανδρεάδη «Πράκτορες του Πλανήτη: Τα τέρατα των ωκεανών». Τολμάς να γίνεις πράκτορας του πλανήτη και να αναλάβεις μια άκρως απόρρητη αποστολή για να σώσεις τον κόσμο; Αν όχι, ΑΣΕ ΚΑΤΩ ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ,
απομακρύνσου σιγά σιγά και άρχισε να σφυρίζεις αδιάφορα. Αν είσαι τολμηρός, έλα να εξιχνιάσουμε μαζί μυστηριώδεις υποθέσεις σε μια μυστική συνάντηση εκπαιδευόμενων πρακτόρων, όπου τα πάντα μπορεί να συμβούν! Για παιδιά από 7 ετών.

Ώρα 13:00, Χώρος εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2017 / Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας του Φεστιβάλ Βιβλίου

Δευτέρα – Πέμπτη: 18:00-22:30

Παρασκευή & Σάββατο: 18:00-23:00

Κυριακή: 10:30-15:00 & 18:00-22:30

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ Βιβλίου ΕΔΩ.

Copyrighted Image