Ρεπορτάζ

Μια «Πόρτα» ορθάνοιχτη σε όλα τα παιδιά

Από μουσική και διαδραστικά παιχνίδια μέχρι πειραγμένα παραμύθια αγκαλιάζει η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου «Πόρτα» τη νέα σεζόν που ξεκινά
Θωμάς Μοσχόπουλος-Ξένια Καλογεροπούλου
 
της Μαρίας Τσιλιμιδού
 
Τέσσερις καινούριες παραγωγές και μια σταθερή αξία, η… παραμυθού Ξένια Καλογεροπούλου, ετοιμάζονται να κάνουν πιο φωτεινό το χειμώνα που έρχεται για τους μικρούς θεατές στο Θέατρο Πόρτα. Σαν το ηλιόλουστο πρωινό του Σεπτεμβρίου που ο καλλιτεχνικός διευθυντής Θωμάς Μοσχόπουλος και όλοι οι συντελεστές των παραστάσεων κάλεσαν τους δημοσιογράφους για να παρουσιάσουν το νέο, φιλόδοξο και ανατρεπτικό πρόγραμμα της σαιζόν 2017-2018.
Κάθε χρόνο ο πήχης του ρεπερτορίου μοιάζει ν’ ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά, όπως αρμόζει σ’ ένα χώρο – σημείο αναφοράς για το παιδικό θέατρο εδώ και πολλές δεκαετίες. Σ’ ένα θέατρο που σέβεται πρώτα απ’ όλα την ίδια του την ιστορία και συνεχίζει εξίσου δυναμικά παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τις παντός είδους «ευκολίες» των καιρών.
Το ραντεβού δόθηκε σ’ ένα καφέ στον Κεραμεικό και η διάθεση όλων εξαιρετικά ανεβασμένη και αισιόδοξη. Κάτι, άλλωστε, που θα διαπιστώσετε και στο βίντεο που ακολουθεί. Γιατί η κάμερα του paidikotheatro.gr ήταν εκεί και οι καλλιτέχνες πρόθυμοι να μας αποκαλύψουν τι ετοιμάζουν.
«Παραμύθια με την Ξένια»
Για τέταρτη χρονιά η ψυχή του Θεάτρου Πόρτα, η Ξένια Καλογεροπούλου, αφηγείται παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο κάθε Σάββατο, στις 15.00 (11/11-16/12). Ιστορίες που ζωντανεύουν πάνω στη σκηνή και παρασύρουν τα παιδιά σε δράσεις και παιχνίδια με την Άννα Παπαφίγκου. Την ίδια ώρα, η σπουδαία ηθοποιός συζητά με τους συνοδούς τους για την αναγκαιότητα της προφορικής αφήγησης. 
 
«Xιονάνοι»
Patari Project
Με το «Πιάνω Παπούτσι Πάνω στο Πιάνο» οι Patari Project απέδειξαν πως όταν η διάθεση για σκληρή ομαδική δουλειά και το ταλέντο περισσεύουν, οι ηθοποιοί δεν χρειάζονται τίποτα άλλο για να ενεργοποιήσουν τη φαντασία του κοινού. Κι αυτό τους αντάμειψε με απανωτά sold out, κάνοντας την παράστασή τους για δύο χρόνια μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία. Μετά, λοιπόν, τη λοξή ματιά στην κλασική Σταχτοπούτα οι Patari Project και η σκηνοθέτις Σοφία Πάσχου επιστρέφουν από τις 5 Νοεμβρίου στο Πόρτα για να βυθιστούν στην ιστορία της Χιονάτης και των Επτά Νάνων (παραστάσεις: κάθε Κυριακή στις 11.00 και στις 15.00). Μέσα από μια ενθουσιώδη ανάγνωση το γνωστό παραμύθι ζωντανεύει με αναπάντεχο τρόπο καθώς οι ήρωες σκαρφαλώνουν στις δυο -αυτή τη φορά- πλατφόρμες των Patari με στόχο να φέρουν δυο αντίθετους κόσμους αντιμέτωπους για πρώτη φορά.
 
«Μουσική και Φίλοι»
Την παρθενική της συνεργασία με το Πόρτα ξεκινά από τις 14 Οκτωβρίου μια άλλη σημαντική καλλιτεχνική ομάδα, οι Burger Project, ανεβάζοντας μια πρωτότυπη και διαδραστική συναυλιο-παιχνιδο-παράσταση. Κάθε Σάββατο, στις 17.30, μας προσκαλούν σ’ ένα χιουμοριστικό, πολυπολιτισμικό ταξίδι που φανερώνει τον πλούτο της μουσικής και αναδεικνύει τη σημασία της φιλίας, της ομαδικότητας και της συνεργασίας. Τα ολοκαίνουργια τραγούδια των Burger Project και πολλά μουσικοκινητικά παιχνίδια θα ξεσηκώνουν μικρούς και μεγάλους, καθώς θ’ αναζητούν μαζί με τους ήρωες ένα σπάνιο μουσικό όργανο: το «παρεόφωνο»!
 
«Ο Αληθινός»
Ακόμη μία νέα άφιξη στο Πόρτα, στα όρια μάλιστα του ρίσκου. Ο λόγος για την πρωτοποριακή ομάδα Vasistas και την επικεφαλής της, την σκηνοθέτιδα Αργυρώ Χιώτη. Με τον «Αληθινό» που κάνει πρεμιέρα στις 23 Δεκεμβρίου αντιστρέφουν τη συνθήκη. Προτείνουν μια θεατρική ανάγνωση παραδοσιακών παραμυθιών για ενήλικο κοινό, που θα μπορούν όμως να παρακολουθούν και παιδιά. Αντλώντας υλικό και διασκευάζοντας ηχογραφημένες μικρασιάτικες αφηγήσεις -όπως τις μετέφερε η γιαγιά Αργυρώ- η παράσταση γλιστράει σε ένα συμβολικό και ποιητικό σύμπαν κάθε Σάββατο στις 15.00 και Κυριακή στις 21.15.
 
«Έξω Πάνω Μέσα Κάτω»
Στις προτεραιότητες του Πόρτα δεν είναι μόνο το παιδικό κοινό, αλλά και το βρεφικό. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Μικρό Θέατρο Αγρινίου παρουσιάζει από τις 30 Σεπτεμβρίου το νέο τρυφερό έργο της Κατερίνας Καραδήμα για βρέφη από 8 μηνών έως νήπια (κάθε Σάββατο στις 12.00). Με τη συνοδεία της μουσικής του Φοίβου Δεληβοριά τα προτρέπει να κάνουν πράγματα πιο μεγάλα, πιο σπουδαία, να ανακατέψουν, να τσαλακώσουν, να φέρουν τα πάνω κάτω και τα μέσα έξω.
 
Αξίζει να σημειώσουμε πως όσοι προαγοράσουν τα εισιτήρια των φετινών παραστάσεων, από 1η έως 15 Οκτωβρίου, το αντίτιμο θα είναι 8 ευρώ!

Copyrighted Image