ΚΡΙΤΙΚΗ

Είδαμε… τον Τρομάρα του Γ.Βιζυηνού στο θέατρο Μπρόντγουαιη

Με έντονο το στοιχείο της παράδοσης το μυθιστόρημα «Ο ΤΡΟΜΑΡΑΣ» του Γεώργιου Βιζυηνού παρουσιάζεται στη σκηνή του θέατρο Μπρόντγουαιη.

από την Ελίζα Κυρτσόγλου

Το έργο παρουσιάζεται από το θίασο Αδράχτι που είναι πιστός στην Ελληνική λογοτεχνία και παράδοση.

Η υπόθεση του έργου μιλάει για τον Θανάση ένα μικρό αγόρι που φοβάται ακόμα και τον ήχο της φωνής του. Τρόμαζε με τα πάντα, και για αυτό και τα παιδιά της ηλικίας του, τον φώναζαν κοροϊδευτικά “Τρομάρα”. Ο Θανάσης όμως δεν μένει άπραγος, αλλά αποφασίζει να αντιμετωπίσει τους φόβους του.
Βρίσκει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να αναμετρηθεί με τον τρομερό ληστή της περιοχής του, ώστε να σταθεί άξιος γαμπρός δίπλα στη κόρη του νομάρχη, που τόσο αγαπά.

.

Ο Γιώργος Παπαευσταθίου που σκηνοθετεί τον “Τρομάρα” έχει επιλέξει να τονίσει το στοιχείο της Ελληνικής παράδοσης, και με μουσική και θρακιώτικους χορούς κατορθώνει να ξεσηκώσει το κοινό. Οι χορογραφίες  (Δήμητρα Γρατσιούνη), τα τραγούδια και η μουσική υπογραμμίζουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα της παράστασης και συνοδεύουν το κείμενο.

Γιώργος Παπαευσταθίου

Οι ηθοποιοί (Γιώργος Παπαευσταθίου, Νίκος Καραστέργιος, Τζένη Παπαδημάτου, Μύριαμ Χρονοπούλου, Θαλής Πολίτης, Καλλιόπη Καραμάνη, Πάνος Τσαλιγόπουλος) ξεχωρίζουν για τις ερμηνείες τους τονίζοντας τόσο τις κωμικές καταστάσεις, αλλά και τα σημεία που προκαλούν προβληματισμό και συγκίνηση.

Το κείμενο είναι γεμάτο μηνύματα για τους μικρούς και τους μεγάλους θεατές. Το αίσθημα της ελπίδας, της μετάνοιας, αλλά και επίκαιρα σημεία για τη διαφορετικότητα των ανθρώπων θίγονται σε όλη τη διάρκεια του έργου.

Τα κοστούμια (Βεστιάριο) παραδοσιακά και αρχοντικά, αποτυπώνουν άψογα την εποχή και τονίζουν την λαϊκή παράδοση.

Αξίζει να σημειώσουμε πως για άλλη μία χρονιά, η παράσταση του θιάσου ΑΔΡΑΧΤΙ τελεί  υπό την αιγίδα του ομίλου για την Unesco Πειραιώς & νήσων.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση δείτε ΕΔΩ.

Copyrighted Image