ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Εμμανουέλα Καποκάκη: «Μέσα μας έχουμε μια πολλή μεγάλη δύναμη και μια φαντασία, που μπορούμε με το τίποτα να ζούμε σε έναν πολύ πλούσιο κόσμο»

Η Εμμανουέλα Καποκάκη και η ομάδα Εικαστικού Θεάτρου Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» έχει δημιουργήσει στην οδό Βουλγαροκτόνου 60 ένα μικρό θεατράκι, σπίτι της όπως η ίδια χαρακτηριστικά αναφέρει, όπου υποδέχεται μικρούς και μεγάλους για να παρακολουθήσουν Θέατρο Κούκλας.

Εμμανουέλα Καποκάκη

της Ελίζας Κυρτσόγλου

Φέτος συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της με την παράσταση «Μαμά μου, ΜΟΥ» που εξοικειώνει τα μικρά παιδιά με τον αποχωρισμό από τη μαμά που πρέπει να εργαστεί.

Τι είναι όμως το θέατρο Κούκλας: «Είναι κάτι διαφορετικό από το παλιό κουκλοθέατρο που έχουμε στο μυαλό μας. Στο Θέατρο Κούκλας επικρατεί μια πολύ πιο σύγχρονη άποψη για την Κούκλα. Η κούκλα και ο ηθοποιός εμφανίζονται μαζί την ώρα της παράστασης και αυτό το χαρακτηριστικό κάνει την παράσταση ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα. Ανακατεύει η παράσταση το έμψυχο και το άψυχο υλικό και δίνει ισάξιο βάρος τόσο στον ηθοποιό όσο και στην κούκλα, ο ηθοποιός είναι και εμψυχωτής κούκλας».

Η υπόθεση του θεάτρου κούκλας είναι προσωπική υπόθεση για την Εμμανουέλα καθώς εκτός από το να παίζει είναι σκηνοθέτης, σκηνογράφος και σεναριογράφος, ενώ παράλληλα μοιράζεται μέσα από το έργο της, την αγάπη και τη θετική ενέργεια με το κοινό μικρό και μεγάλο. «Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζω σόλο το πρόγραμμα μου. Ταυτόχρονα αυτός ο τρόπος κεντρίζει το ενδιαφέρον των θεατών, καθώς ένας ηθοποιός έχει δέκα διαφορετικούς χαρακτήρες να προσεγγίσει. Παράλληλα ένας χορός δημιουργείται μεταξύ κούκλας και ηθοποιού, και δίνουν μια αφήγηση που έχει μια συνοχή, παρασύροντας τον θεατή.» Κάθε παράσταση γίνεται από την αρχή μας αναφέρει η δημιουργός: «Έχει γίνει έρευνα πριν από κάθε παράσταση, δεν γίνεται με μια συγκεκριμένη συνταγή. Ανακαλύπτεις σιγά-σιγά πράγματα και χτίζεται ένας καινούργιος κόσμος σε κάθε παράσταση. Δεν μοιάζει ποτέ η μια παράσταση με την άλλη.»

Εμμανουέλα Καποκάκη

Σε αντίθεση με ότι έχουμε συνηθίσει για το κουκλοθέατρο η Εμμανουέλλα μας λέει «έχουμε δημιουργήσει παραστάσεις που να απευθύνονται ακόμα σε μεγάλα παιδιά που είναι σε όλο το δημοτικό. Είναι άρτια και πλούσια η παράσταση ώστε να μιλάει με ένα δεύτερο επίπεδο που ακόμα και ένας ενήλικας την παρακολουθεί με ενδιαφέρον.»

Από πού αντλούνται τα θέματα των παραστάσεων: «Τα θέμα είναι εμπνευσμένα από παραμύθια και στη συνέχεια αλλάζουν. Κρατώ κάποια στοιχεία και δημιουργώ πάνω εκεί. Επιπλέον, η μουσική είναι πρωτότυπη και γράφεται πάντα για την παράσταση, καθώς έχει ξεχωριστή θέση μέσα σε αυτή.»

Όμως με ποιο υλικό κατασκευάζονται οι κούκλες; «Εδώ βρίσκεται το βασικό μήνυμα που περνά η παράσταση είναι πως όλα αυτά που βλέπουν οι θεατές δημιουργούνται με μηδαμινά υλικά σκουπίδια, χαρτιά που είναι για ανακύκλωση, παλιά υφάσματα και με πολλή δουλειά δίνουν ένας υπέροχο κόσμο. Είναι πολύ βασικό να μάθουμε πως μέσα μας έχουμε μια πολλή μεγάλη δύναμη και μια φαντασία που μπορούμε με το τίποτα να ζούμε σε έναν πολύ πλούσιο κόσμο. Και όταν τα πράγματα αρχίζουν να ζορίζουν είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να στηριζόμαστε στον εσωτερικό μας κόσμο και όχι στον κόσμο της κατανάλωσης.»

Περισσότερες πληροφορίες για τις παραστάσεις του Κουκλόσπιτου Πράσσειν Άλογα δείτε ΕΔΩ.

Μια σκέψη για το “Εμμανουέλα Καποκάκη: «Μέσα μας έχουμε μια πολλή μεγάλη δύναμη και μια φαντασία, που μπορούμε με το τίποτα να ζούμε σε έναν πολύ πλούσιο κόσμο»

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Copyrighted Image