Είσοδος Ελεύθερη

Η «Κυκλαδένια» στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει την παιδική θεατρική παράσταση «Κυκλαδένια», το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Νοεμβρίου (ώρες 18:00 και 12:00 αντίστοιχα), στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος.

Η παράσταση, που συνδυάζεται με έκθεση πρωτότυπων εικαστικών έργων παιδιών από τις Κυκλάδες, εντάσσεται σε δράση του ΠΙΟΠ με στόχο την προώθηση της τοπικής ιστορίας σε μικρές νησιωτικές κοινότητες του Αιγαίου.

Η «Κυκλαδένια» είναι η ιστορία ενός μαρμάρινου ειδωλίου το οποίο έζησε πριν πολλούς αιώνες σε έναν κυκλαδικό οικισμό, όταν ξαφνικά ένας καταστροφικός σεισμός το μετέφερε στον βυθό της θάλασσας, όπου έμεινε για πολύ καιρό ξεχασμένο, ανάμεσα σε ψάρια, κοχύλια και χρωματιστά βότσαλα. Η φιλία της με έναν κόκκινο αστερία, η περιέργεια και η εξερευνητική διάθεση των παιδιών «έδωσαν ζωή» στην «Κυκλαδένια»: την ανέσυραν από τον βυθό και την παρέδωσαν στα χέρια αρχαιολόγων, οι οποίοι τη φρόντισαν και την τοποθέτησαν στην θέση που της ταιριάζει, στο μουσείο, ώστε να μπορούν να την θαυμάζουν όλοι.

Το έργο «Κυκλαδένια» της Τζίνας Χατζηνικολάου, σε εικονογράφηση Αριστείδη Τσινάρογλου, διακρίθηκε στον διαγωνισμό συγγραφής και εικονογράφησης παιδικού βιβλίου από ενήλικες που προκήρυξαν, τον Απρίλιο του 2016,  η Βιβλιοθήκη του ΠΙΟΠ και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας. Δραματοποιήθηκε από τη Θεατρική Ομάδα του Ομίλου Πειραιώς, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Ζωής Ξανθοπούλου και πλαισιώνεται από πρωτότυπη μουσική που συνέθεσαν ειδικά για την παράσταση οι Γιώργος Γαΐτης και Γιάννης Μιχαήλ.

Στην παράσταση συμμετέχουν τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας Ομίλου Πειραιώς: Τιτίκα Ασλανίδου, Εύη Βλάχου, Θεανώ Γιαμαλή, Μαρία Δασκαλάκη, Νάντια Δεββέ, Νίκος Καλαντζής, Δήμητρα Καντεράκη, Ελένη Καραγιάννη, Γιάννης Κεφαλάς, Μάγια Κίτσου, Βασίλης Κουλόπουλος, Μάριος Μακρής, Ανδριάννα Παναγοπούλου, Θάλεια Σαββοπούλου, Παναγιώτα Σκλαβενίτη. Μαζί τους οι μουσικοί Γιώργος Γαΐτης, βιολί και Γιάννης Μιχαήλ, λαούτο.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για την εγγραφή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (τηλ. 210 3418011, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος  – Τ.: 210 3418051  |  www.piop.gr

Copyrighted Image