ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ντόρα Ζαχαροπούλου: Με ενδιαφέρει να χρησιμοποιώ το θέατρο ώστε να γίνει εργαλείο για να κατανοήσουν τα παιδιά την επιστήμη

Η Ντόρα Ζαχαροπούλου είναι η δημιουργός της παράστασης «Ο Ονειρούλης στο μαγικό κόσμο των σχημάτων» που παρουσιάζεται φέτος στο Dancevacuum στο Χαλάνδρι. Με το έργο της κατορθώνει να  συνδυάζει τα μαθηματικά με την τέχνη του θεάτρου και να καθηλώνει μικρούς και μεγάλους.

από την Ελίζα Κυρτσόγλου

«Ο Ονειρούλης στον μαγικό κόσμο των σχημάτων, είναι μια παράσταση για τη γεωμετρία. Εισάγουμε τα παιδιά με ένα πολύ ευχάριστο τρόπο στην τέχνη της γεωμετρίας, στα σχήματα, στη γραμμή, στο σημείο, στο μέγεθος. Τονίζουμε πως μέσα από τις γραμμές και τα σχήματα μπορούμε να φτιάξουμε έναν ολόκληρο κόσμο.»

Είναι άραγε ένα μαθηματικό παραμύθι; «Είναι ένα παραμύθι για τα μαθηματικά και τη δημιουργία. Μου άρεσε πολύ η γεωμετρία με τα σχήματα, με τις γραμμές.. Ήταν για μένα ένα παιδικό παιχνίδι. Όταν άρχισα να γράφω, ήθελα να μεταφέρω το παιχνίδι των παιδικών μου χρόνων στο χαρτί και έγραψα τον «Ονειρούλη». Είναι η ιστορία ενός ιδιότροπου σημείου που μέσα από την κίνηση του δημιουργεί τον κόσμο.»

Η Ντόρα Ζαχαροπούλου παράλληλα με το κείμενο που έχει γράψει, έχει σκηνοθετήσει και την παράσταση. «Είναι η δεύτερη φορά που καταπιάνομαι με τη σκηνοθεσία. Η πρώτη ήταν η παράσταση «Μια αρχή χωρίς αρχή». Με ενδιαφέρει να χρησιμοποιώ το θέατρο ώστε να λειτουργήσει εκπαιδευτικά για το παιδί. Να μην είναι κάτι ευχάριστο μόνο, αλλά να γίνει εργαλείο ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν την επιστήμη».  

Η παράσταση είναι γεμάτη διαδραστικά στοιχεία, ενώ η προβολή stop motion animation προκαλεί εντύπωση στους μικρούς και τους μεγάλους. «Η μουσική και οι προβολές υπάρχουν πάντα στις παραστάσεις μας. Στον Ονειρούλη έχουμε προβολές καθώς είναι ένα πολύ ωραίο μέσο να επικοινωνούμε με τα παιδιά που ασχολούνται πλέον ιδιαίτερα με την τεχνολογία. Τα παιδιά βλέπουν την παράσταση με προσοχή και έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα διαδραστικά σημεία της. Επιπλέον, μετά το τέλος της παράστασης κάνουμε μια εκπαιδευτική δραστηριότητα με πίνακες του ζωγράφου Βασίλι Καντίνσκι. Μέσα από προβολές πινάκων τα παιδιά φτιάχνουν ιστορίες και η δράση είναι ολοκληρωμένη καθώς στο τέλος δίνουμε ένα φύλλο χαρτί με το οποίο ένα παιδί μπορεί να φτιάξει με τα χέρια του μια μαριονέτα. Και περνάμε έτσι από το δισδιάστατο στο τρισδιάστατο πλαίσιο»

Οι δράσεις της ομάδας σας για το μέλλον; «Η ομάδα ΑΝΑΣΣΑ δημιουργήθηκε το 2010 με σκοπό τη δημιουργία παραστάσεων και εικαστικών προγραμμάτων για παιδιά αλλά και για ενήλικες. Στην  ομάδα βρίσκονται καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί, άνθρωποι  που αγαπούν τις τέχνες και την επιστήμη. Μέσα στις νέες δράσεις είναι η παρουσίαση ενός προγράμματος στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Θεοχαράκη, από τον Ιανουάριο 2018, το οποίο περιλαμβάνει την παράσταση «Ο Ονειρούλης στο μαγικό κόσμο των σχημάτων» καθώς και 3 κύκλους εικαστικών εργαστηρίων.»

Είναι εύκολο κοινό τα παιδιά, πώς αντιδρούν στις παρατάσεις; «Δε νομίζω πως τα παιδιά αντιδρούν σαν ενήλικες. Όσο πιο καθαρό είναι αυτό που λέμε τόσο πιο καλά το ακούν. Μέσα από αυτά που μας δίνουν τα παιδιά παίρνουμε κι εμείς και βελτιώνουμε το έργο μας. Υπάρχει επικοινωνία μεταξύ μας. Το παιδικό θέατρο βρίσκεται σε άνθιση. Γίνονται πολλές παραστάσεις αυτή τη χρονιά. Σε εμάς τους καλλιτέχνες αρέσει να κάνουμε παιδικό θέατρο και να θυμόμαστε τα παιδικά μας χρόνια.»

Φέτος συνεργάζεστε για πρώτη φορά με τον πολυχώρο Dancevacuum στο Χαλάνδρι. Μιλήστε μας για αυτή τη συνεργασία. «Η συνεργασία μας με το Dancevacuum είναι πολύ καλή. Είναι ένας φιλόξενος και καλαίσθητος χώρος ο οποίος είναι ανοιχτός σε συνεργασίες με νέες ομάδες. Πιστεύω πως βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος καλλιτεχνικά με το Dancevacuum και οι παραστάσεις μας εκεί θα τύχουν ευρείας αποδοχής από το κοινό.»

Copyrighted Image