ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αποστόλης Ψυχράμης: απαντά σε 6 ερωτήσεις με γεύση και άρωμα Χριστουγέννων

O Αποστόλη Ψυχράμης μας απαντά σε 6 ερωτήσεις με γεύση και άρωμα Χριστουγέννων

 

  • Τα παιδικά μου Χριστούγεννα είχαν άρωμα…. Των ξύλων που σιγόκαιγαν στη σόμπα και του μανταρινιού από τη φλούδα που καβουρδιζόταν και γέμιζε το σπίτι. Άρωμα από το βούτυρο των γλυκών και των μπαχαρικών και το άρωμα από τα φαγητά που έβγαζε με φοβερή ταχύτητα ο φούρνος. Άρωμα από τα κεριά που έλιωναν αργά μες στο βράδυ, όταν τα φώτα έσβηναν και τα λαμπάκια του δέντρου έμεναν πεισματικά αναμμένα. Και τέλος, τα παιδικά μου Χριστούγεννα είχαν το άρωμα από τα γέλια των παιδιών και το άρωμα από τα κάλαντα και το άρωμα της νύχτας που έπεφτε και έφερνε φως στην πόλη και το άρωμα των ανθρώπων που ήσαν ευτυχισμένοι.

 

  • Το καλύτερο Χριστουγεννιάτικο δώρο που δεν έχω ακόμα ξεχάσει ήταν…  Όλες εκείνες οι στιγμές που έχω περάσει με τους αγαπημένους μου, τους συγγενείς, τους φίλους αυτές τις μέρες των Χριστουγέννων. Δε θυμάμαι δώρα. Θυμάμαι όμως γιορτές, τραγούδια, τρέλες, ξεφαντώματα, ξενύχτια. Αυτά είναι τα δώρα που δεν θα ξεχάσω ποτέ.

 

Αποστόλης Ψυχράμης με το γιό του
  • Ο Άγιος Βασίλης για μένα … Είναι ο βασικός λόγος για να διαχωρίζω τον εαυτό μου από τους μεγάλους και τους ενήλικες. Μιας κι εγώ πιστεύω ακόμα στον Άγιο Βασίλη και χαζογελάω, ας πούμε, βλέποντας κάθε ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί ο ίδιος ή έστω τα παράξενα καθρεφτίσματά του. Του γράφω κάθε χρόνο γράμμα. Δεν μου έχει φέρει βέβαια ακόμη κάποιο από τα δώρα που έχω ζητήσει. Μάλλον ήμουν κακό παιδί… κλαψ!

 

  • Στις σχολικές Χριστουγεννιάτικες γιορτές μου άρεσε… Το σκετς με τους τρεις μάγους που παίζαμε κάθε χρόνο σε όλες τις τάξεις του δημοτικού. Έπαιξα μόνο μια φορά. Στην Τετάρτη. Έκανα τον Βαλτάσαρ. Τον πιο διάσημο από τους τρεις μάγους. Τυχαίο; Δε νομίζω. Φόραγα κόκκινη κάπα και είχα μούσι από βαμβάκι. Και φυσικά μου άρεσαν τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα που λέγαμε και ακόμα λέω λάθος. Ζαχαροκάντιο ζυμωτή δε λέει;;;

 

  • Η μεγαλύτερη συνήθεια που ακόμα και σήμερα κρατάω για τις ημέρες των Χριστουγέννων… Μετά το μεγάλο φαγοπότι τη νύχτα των Χριστουγέννων και αφού όλοι έχουν ξαπλώσει, φτιάχνω ένα ζεστό ρόφημα, κάθομαι αναπαυτικά στον καναπέ και κοιτάζω το φωτισμένο δέντρο μέχρι να με πάρει ο ύπνος. Ναι, καλά καταλάβατε. Τον περιμένω τόσα χρόνια και εκείνος δεν έχει φανεί…

 

  • Χριστούγεννα σημαίνουν… Είναι στίχος από το τραγουδάκι “Χιόνια στο Καμπαναριό”. Και μόνο η σκέψη του μου ζωγράφισε ένα χαμόγελο στο πρόσωπο. Έτσι όπως είναι δομημένη η ζωή μας, αυτές οι μέρες κρύβουν όλα όσα επιθυμούμε και θέλουμε πραγματικά. Τα Χριστούγεννα βγάζουν τον καλύτερο μας εαυτό, γιατί αυτό έχουμε ανάγκη να κάνουμε. Να βρεθούμε με τους ανθρώπους μας, να τους χαρίσουμε χρόνο, να δώσουμε χαρά, να μοιράσουμε χαμόγελα. Και όλοι μας ανεξαιρέτως δε θα θέλαμε τα Χριστούγεννα να κρατάνε όλο το χρόνο; Εγώ πάντως θα το ήθελα.

 

Ο Αποστόλης Ψυχράμης  με επιτυχημένη πορεία στο χώρο του τραγουδιού και του θεάτρου, ανήκει στην ομάδα των Patari project. Τη φετινή χρονιά πρωταγωνιστεί στην παράσταση Χιονάνοι, που παρουσιάζεται από τη σκηνή του θεάτρου Πόρτα, κάθε Κυριακή στις 11:00 και στις 15:00. Extra εορταστικές παραστάσεις: Τρίτη 26 Δεκεμβρίου, Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου, Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου στις 15:00.

Copyrighted Image