ΚΡΙΤΙΚΗΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Είδαμε…την “Αλεπού Αισώπου” στο θέατρο Ακροπόλ

Μια ζωηρή και σκανδαλιάρα Αλεπού κάνει φέτος την εμφάνισή της στο θέατρο Ακροπόλ και φαίνεται πως ζωντανεύει με επιτυχία τους διαχρονικούς μύθους του Αισώπου.

της Ελίζας Κυρτσόγλου

Γεμάτη χρώμα και μουσική παρουσιάζεται η «Αλεπού Αισώπου» στο θέατρο Ακροπόλ συνεχίζοντας την περσινή επιτυχημένη πορεία που είχε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Εφτά ιστορίες του Αισώπου με πρωταγωνιστή την Αλεπού, που ερμηνεύεται εύστοχα από τον κωμικό Κώστα Φλωκατούλα, ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των παιδιών δίνοντας τους την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν και να ανακαλύψουν το καλό και αγαθό για τη ζωή.

Κώστας Φλωκατούλας

Η μορφή του Αίσωπου παίρνει μαγικές διαστάσεις, αφού τον ερμηνεύει ο διεθνούς φήμης μάγος Tristan, και όπως είναι λογικό τα ταχυδακτυλουργικά κόλπα καθηλώνουν τόσο τους μικρούς και τους μεγάλους, ενώ λειτουργούν σαν συνδετικός κρίκος για την προώθηση της ιστορίας.

Μάγος Tristan

Οι κατασκευές των κουστουμιών και των σκηνικών (Άννα Μαρία Παπαδημητρίου), οι υπέροχες μάσκες (Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, Πετρούλα Λιώρα) είναι το πρωταγωνιστικό στοιχείο της συγκεκριμένης παράστασης που την διαφοροποιεί από άλλες. Όλα ζωντανεύουν μπροστά στα παιδιά σαν να είναι αληθινά και τα ζωηρά χρώματα ενισχύουν το μυθικό στοιχείο πάνω στη σκηνή.

Επιπλέον, ιδιαίτερες είναι οι αποτυπώσεις των ζώων με τις αυτοκινούμενες κατασκευές τους και τα ιπτάμενα έντομα που είναι όλα δημιουργίες από το δάσκαλο κεραμικής τέχνης και γλύπτη Στέλιο Κουτρούλη.

Εξαιρετικά δυνατό σημείο της παράστασης είναι οι μουσικές δημιουργίες. Οι πρωτότυπες συνθέσεις είναι δημιουργίες του Θωμά Καραχάλιου, ο οποίος έχει κάνει και τις ενορχηστρώσεις για 25 όργανα. Η μουσική κυριαρχεί σε όλη τη διάρκεια της παράστασης και συνοδεύει άψογα τα χορευτικά σημεία της. Τα ακούσματα συμπεριλαμβάνουν όλα τα είδη μουσικής, φέροντας τους μικρούς θεατές σε επαφή με διαφορετικά ακούσματα.

Mάγος Tristan-Κώστας Φλωκατούλας

Η σκηνοθεσία και τα κείμενα είναι της Ειρήνης Ιακώβου, όπου κατορθώνει να μπλέξει τους μύθους με τέτοιο τρόπο ώστε να κεντρίσουν το ενδιαφέρον και του πιο απαιτητικού θεατή και να τον πάρει μαζί του. Ενσωματώνοντας το χορό, τη μουσική και τις κατασκευές κατορθώνει να δώσει μια νέα διάσταση στους μύθους του Αισώπου και να δημιουργήσει μια πρωτότυπη παράσταση.

Ιδιαίτερη αναφορά στους Δημήτρη Μαργαρίτη, Νεφέλη Σταμούλη, Γαλήνη Γυρτάτου που ζωντανεύουν τις ιστορίες με την εξαιρετική κίνηση και το χορό τους.

Copyrighted Image