ΚΡΙΤΙΚΗΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Είδαμε… τον “Ρομπέν των Δασών” στο θέατρο Τέχνης

Ένας Ρομπέν των Δασών στο θέατρο Τέχνης

από την Ελίζα Κυρτσόγλου

Αυγουστίνος Κούμουλος-Ντάνυ Γιαννακοπούλου

Ο Ρομπέν των Δασών παρουσιάζεται φέτος στο θέατρο Τέχνης σε θεατρική διασκευή του Ανδρέα Φλουράκη.

Ο μύθος του Ρομπέν των Δασών παίρνει σάρκα και οστά και μετατρέπεται σε ένα θεατρικό αποκλειστικά για το Θέατρο Τέχνης και τους μικρούς πιστούς του θεατές.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, ο βασιλιάς της Αγγλίαςαποφασίζει έχοντας πολλούς οπαδούς να ελευθερώσει τους Αγίους Τόπους. Στον θρόνο της Αγγλίας ορίζει ως αντικαταστάτη, μέχρι να γυρίσει, τον ετεροθαλή αδελφό του Ιωάννη τον Ακτήμονα, ο οποίος όμως έχει αποφασίσει να κατακτήσει το θρόνο και να γίνει για πάντα ο οριστικός βασιλιάς.

Ο Ιωάννης σε αντίθεση με τον αδερφό του δεν κυβερνούσε δίκαια την Αγγλία. Αντίθετα την κυβερνούσε με τον πιο τυραννικό και άδικο τρόπο. Ο λαός είχε ξεσηκωθεί και είχε αγανακτήσει. Μέσα στη δυσφορία του λαού για αυτή την κατάσταση που επικρατεί, βρίσκει έδαφος και δημιουργείται το κίνημα του γενναίου παλικαριού που ονομάζεται Ρομπέν των Δασών.

Δημοσθένης Φίλιππας-Αυγουστίνος Κούμουλος

Ο Ρομπέν των δασών σύμφωνα με τον θρύλο αναλαμβάνει την ευθύνη και υπερασπίζεται τους φτωχούς που θέλουν να ζήσουν και να ταΐσουν τα παιδιά τους. Ζει στο δάσος του Σέργουντ, όπου σιγά-σιγά γίνεται το κρησφύγετο πολλών αγανακτισμένων. Όλοι μαζί ορκίζονται να μείνουν πιστοί στο βασιλιά Ριχάρδο και να παίρνουν χρήματα από τους πλούσιους για να τα δίνουν στους φτωχούς και αδύναμους προκειμένου και εκείνοι να ζήσουν. Ο Ρομπέν των Δασών αποκτά μυθικές διαστάσεις για όλους τους αδύναμους.

Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος ενώ επιστρέφει  από τη Σταυροφορία πιάνεται αιχμάλωτος στην Αυστρία και χρειαζόταν μεγάλο χρηματικό ποσό ως λύτρα για να ελευθερωθεί. Ο Ρομπέν με διάφορους τρόπους κατορθώνει και συγκεντρώνει τα λύτρα, έτσι ελευθερώνεται ο Ριχάρδος που ξαναγυρίζει μεταμφιεσμένος στην Αγγλία.

Αυγουστίνος Κούμουλος-Κωνσταντίνος Μουταφτσής

Στο δάσος του Σέργουντ ο Ρομπέν συναντιέται με τον μεταμφιεσμένο βασιλιά Ριχάρδο και ύστερα από σειρά παρεξηγήσεων αποκαλύπτεται ποιος είναι ο μεταμφιεσμένος και ποιος ο ρόλος του Ρομπέν και των παλληκαριών του στην απελευθέρωση του Ριχάρδου.

Ο πολυπληθής θίασος κατόρθωσε να απεικονίσει με ταιριαστό τρόπο την εποχή και το πάθος των νέων. Ο Αυγουστίνος Κούμουλος διαθέτει όλα τα στοιχεία για να είναι ένας άξιος και γενναίος Ρομπέν. Πάθος, δύναμη, θέληση και ομαδικό πνεύμα συμπορεύονται μαζί του και μας δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία για το δικό του Ρομπέν. Ξεχωρίζει ιδιαίτερα ο Δημοσθένης Φίλιππας στο ρόλο του βασιλιά Ιωάννη που ερμηνεύει με ιδιαίτερο χιούμορ το ρόλο του αφήνοντας μια γεύση σαρκασμού να διαφανεί. Η σκηνοθεσία είναι προβλέψιμη και ακολουθεί έναν ασφαλή δρόμο χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, που όμως δίνει το τόνο και το ύφος ώστε η ομάδα των ερμηνευτών να λειτουργεί συλλογικά.

Δημοσθένης Φίλιππας

Τα κοστούμια (Έλλη Λιδωρικιώτη) αποτυπώνουν το πνεύμα της εποχής, χωρίς πολλά χρώματα και στολίδια, όπως και ταιριάζει στο συγκεκριμένο ανέβασμα ενώ είναι προσεγμένα και με κάθε λεπτομέρεια για να τονίζουν την εποχή που απεικονίζουν. Στο ίδιο πνεύμα είναι και τα σκηνικά, επικρατεί το σκούρο χρώμα που τονίζει την εποχή του Μεσαίωνα, ενώ από την άλλη πλευρά βλέπουμε το φωτεινό πράσινο για την αποτύπωση του δάσους του Σέργουντ.

Ιδιαίτερη η μουσική (Νίκος Τσέκος) που μας ταξιδεύει στην Αγγλία, την πατρίδα του Ρομπέν, και μας μεταφέρει με τον καλύτερο τρόπο στα μέρη που έδρασε ο λαϊκός ήρωας.

Ντάνυ Γιαννακοπούλου-Δημοσθένης Φίλιππας

Η διάρκεια της παράστασης την καθιστά καταλληλότερη για παιδιά από 7 χρονών και πάνω.

Ένα είναι το βέβαιο. Η περιπέτεια και η ζωντάνια του Ρομπέν θα συναρπάσει μικρούς και μεγάλους θεατές.

Ντάνυ Γιαννακοπούλου-Κωνσταντίνος Μουταφτσής-Μαριέλλα Δουμπού
Αυγουστίνος Κούμουλος-Δημήτρης Δεγαΐτης
Ντάνυ Γιαννακοπούλου-Αυγουστίνος Κούμουλος

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση δείτε ΕΔΩ.

Copyrighted Image