ΝέαΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα για παιδιά στο Μέγαρο Μουσικής

Ο εαρινός κύκλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών περιλαμβάνει νέες συναντήσεις των τριών προγραμμάτων που πραγματοποιούνται ήδη από τον Οκτώβριο (Μουσική με τα κρεμμυδάκια, Μουσική Χρονομηχανή και Κόμικς σε playlist) και αφορούν παιδιά όλων των ηλικιών. Παράλληλα, εμπλουτίζεται με τις νέες, ανανεωμένες θεματικές συναντήσεις του παλαιότερου, αλλά ιδιαιτέρως αγαπημένου προγράμματος Ακούω-Βλέπω-Παίζω με τους συνθέτες.

Μουσική με τα κρεμμυδάκια

Για παιδιά 2-5 ετών και τους γονείς τους

Μπορεί η μουσική να μαγειρευτεί; Τι γεύση θα έχει; Και ποια υλικά θα χρησιμοποιήσει ο μάγειρας;

Το πρωτότυπο μουσικό πρόγραμμα για παιδιά που μετέτρεψε ήδη τα Κυριακάτικα πρωινά για εκατοντάδες παιδιά (και γονείς!) σε γαστρονομική μουσική πανδαισία!

Οι μουσικοί σεφ και οι γονείς τους γίνονται μια ευχάριστη παρέα που χρησιμοποιώντας κουζινικά σκεύη και βρώσιμα υλικά, καλούνται όχι μόνο να κατανοήσουν τις βασικές μουσικές αρχές αλλά και να δημιουργήσουν μια αυτοσχέδια μουσική σύνθεση. Έτσι, μικροί και μεγάλοι, γίνονται μέλη της πιο ευφάνταστης μουσικής ορχήστρας! Η αυτοσχέδια μουσική σύνθεση θα ηχογραφείται και θα αποστέλλεται στους συμμετέχοντες σε MP3.

Σχεδιασμός και Υλοποίηση προγράμματος:

Ειρήνη Περσίδου: Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια, Εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων       

Δέσποινα Τσούρτη: Μουσικολόγος, Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Συμπαραγωγή: Novel Vox                                                                        

Αυτοτελείς συναντήσεις: Κυριακές 21 Ιανουαρίου, 25 Φεβρουαρίου, 11 Μαρτίου, 1 Απριλίου & 29 Απριλίου, 11:00

(και επιπλέον συνάντηση στις 12:30, εφόσον συμπληρωθεί ο αριθμός συμμετοχών στην πρώτη συνάντηση)

Πολυχώρος Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής

Διάρκεια προγράμματος: 60’

Τιμές εισιτηρίων: € 8 (παιδικό), € 12 (ενιαίο με 1 συνοδό), € 15 (ενιαίο με 2 συνοδούς)

www.ticketservices.gr/event/moysiki-me-ta-kremmydakia/?lang=el

H Ειρήνη Περσίδου έχει σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης και Information Systems στο πανεπιστήμιο Oxford Brookes University  της Οξφόρδης στην Αγγλία. Είναι υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της εταιρείας Novel Vox. Σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα τέχνης για νήπια και παιδιά όλων των σχολικών βαθμίδων σε φορείς, ιδρύματα, μουσεία, σχολεία και χώρους πολιτισμού.

Διοργανώνει και επιμελείται εικαστικές εκθέσεις και αρθρογραφεί σε πολιτιστικά sites. Έχει εργαστεί ως Art Manager σε γνωστές Αθηναϊκές γκαλερί. Η Δέσποινα Τσούρτη είναι μουσικολόγος και καθηγήτρια μουσικής της Πρωτοβάθμιας Ιδιωτικής Εκπαίδευσης. Είναι αριστούχος απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, με πολυετή εμπειρία στη μουσική διδασκαλία. Ερεύνησε για τη σύγχρονη ψηφιακή κουλτούρα στην εκπαίδευση και τις ανθρωπολογικές της διαστάσεις στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών της σπουδών στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών και στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, ασχολείται με το πιάνο και είναι κάτοχος των πτυχίων Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας.

 

Ακούω – Βλέπω – Παίζω με τους συνθέτες

Για παιδιά 6-12 ετών

Το επιτυχημένο πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης προσφέρει φέτος στα παιδιά τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τον μουσικό κόσμο τεσσάρων ακόμη συνθετών.

Η περιπέτεια ξεκινάει με κυνήγι θησαυρού στα ράφια της βιβλιοθήκης, συνεχίζεται με ζωγραφική, δημιουργική ανάγνωση, κινητικά παιχνίδια που πλαισιώνονται από προβολές και ζωντανή μουσική.

14.01 Ακούω Βλέπω Παίζω με τον Johann Sebastian Bach

28.01 Ακούω Βλέπω Παίζω με τον Wolfgang Amadeus Mozart

11.02 Ακούω Βλέπω Παίζω με τον Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι

04.03 Ακούω Βλέπω Παίζω με τον Claude Debussy

 

Σχεδιασμός και επιμέλεια: Gabriella Spanò

Παρουσίαση και συντονισμός: Ειρήνη Χρυσαδάκου, Gabriella Spanò

Κυριακές 14 & 28 Ιανουαρίου, 11 Φεβρουαρίου, 4 Μαρτίου, 12:00

Πολυχώρος Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής

Διάρκεια προγράμματος: 90’

Τιμή εισιτηρίου: € 8

https://www.ticketservices.gr/event/akoyo-vlepo-paizo-tin-kyriaki-me-ton/?lang=el

 

Στο ρυθμό των κόμικς

Εργαστήρια κόμικς στη Μουσική Βιβλιοθήκη

σε συνεργασία με την Comicdom Press & την Athens Comics Library

COMICDOM

Μουσική χρονομηχανή

Για παιδιά 7-12 ετών

Μια αφηγήτρια και μια δημιουργός κόμικς συναντιούνται για να παρουσιάσουν ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό εργαστήριο που συνδυάζει μοναδικά τη μουσική με τον λόγο και την εικόνα.  Σε κάθε συνάντηση τα παιδιά ταξιδεύουν σε έναν διαφορετικό μουσικό προορισμό με τη βοήθεια της εικονογραφημένης αφήγησης. Στο τέλος του εργαστηρίου τα παιδιά γίνονται τα ίδια δημιουργοί και φτιάχνουν τα δικά τους κόμικς.

Αφηγήτρια: Βασιλεία Βαξεβάνη

Δημιουργός κόμικς: Δήμητρα Αδαμοπούλου

Σε συνεργασία με την Comicdom Press & την Athens Comics Library

Κυριακές 7 Ιανουαρίου, 4 Φεβρουαρίου, 10 Δεκεμβρίου & 18 Μαρτίου, 11:00

 

7 Ιανουαρίου

Μεσαιωνική Μουσική και λογοτεχνία της φαντασίας

Σε αυτή τη συνάντηση θα κάνουμε ένα ταξίδι στο μακρινό χρόνο του Μεσαίωνα αλλά και τον απίθανο κόσμο της φαντασίας. Θα μάθουμε πώς η μεσαιωνική μουσική, οι χορωδιακοί ύμνοι, η πολυφωνία και ο ρυθμός της ενέπνευσε μεγάλους συγγραφείς.

Θα ταξιδέψουμε από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών του Τόλκιν ως την επική σειρά comics Το Δαχτυλίδι των Νιμπελούγκεν και θα μάθουμε βασικές αρχές σκηνοθεσίας στα comics μας.

 

4 Φεβρουαρίου

Ταξίδι στην Αφρική

Τον αποκριάτικο αυτό μήνα, ας πεταχτούμε με τη Μουσική Χρονομηχανή μας μέχρι την αφρικανική ήπειρο. Θα ακούσουμε παραμύθια, μύθους και ιστορίες με ζώα της ζούγκλας

από την πλούσια προφορική παράδοση της Αφρικής με συνοδεία την ξεχωριστή μουσική της.

Στη συνέχεια θα μάθουμε πώς μπορούμε να πούμε μια ιστορία ζωγραφίζοντας τα δικά μας ζωάκια σαν πρωταγωνιστές με βασικές αρχές σχεδίου.

 

18 Μαρτίου

Η χρωματιστή μουσική των ‘70s

Στην πολύχρωμη δεκαετία των 70Άs θα μας πάει η Χρονομηχανή μας για να κάνουμε μια στάση σε μια δεκαετία που άλλαξε τη σύγχρονη μουσική αλλά και την τέχνη των comics.

Στο ταξίδι μας αυτό θα γνωρίσουμε και τον Moebius, έναν σπουδαίο καλλιτέχνη των comics που με τις ονειρικές, πανέμορφες ιστορίες του έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς comics. Ακολουθώντας τα βήματά του, θα φτιάξουμε και εμείς τη δική μας διαγαλαξιακή περιπέτεια.

Πολυχώρος Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής

Διάρκεια προγράμματος: 90’

Τιμή εισιτηρίου: € 10

https://www.ticketservices.gr/event/moysiki-xronomixani/?lang=el

 

Κόμικς σε playlist

Για εφήβους

Με όχημα τα κόμικς πραγματοποιείται ένα ταξίδι σε διαφορετικά μουσικά είδη. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα μυστικά της τέχνης των κόμικς και παράλληλα να εξερευνήσουν τη σύνδεση της μουσικής με την εικόνα. Μια αφηγήτρια εξιστορεί στιγμιότυπα της παγκόσμιας μουσικής ιστορίας, ενώ ταυτόχρονα μια δημιουργός κόμικς παρουσιάζει διαφορετικές τεχνικές. Στο τέλος κάθε συνάντησης οι συμμετέχοντες δημιουργούν τα δικά τους κόμικς.

Αφηγήτρια: Βασιλεία Βαξεβάνη

Δημιουργός κόμικς: Δήμητρα Αδαμοπούλου

Σε συνεργασία με την Comicdom Press & την Athens Comics Library

Κυριακές 14 & 28 Ιανουαρίου & 11 Φεβρουαρίου, 15:00

 

14 Ιανουαρίου

Μεσαιωνική μουσική και Άρχοντας των Δαχτυλιδιών

Θα μπει επικά η χρονιά, με ύμνους από το Μεσαίωνα, με όμορφες χορωδίες και έγχορδα όργανα. Ό,τι πρέπει δηλαδή για να βουτηχτούμε στο μαγικό κόσμο της επικής φαντασίας.

Ιστορίες από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδίων, τον Κόναν αλλά και από επικά ιαπωνικά manga θα μας εμπνεύσουν ώστε φτιάξουμε και εμείς τη δική μας ιστορία αφού μάθουμε τα βαθύτερα μυστικά που κρύβει το κενό ανάμεσα στα καρέ.

 

28 Ιανουαρίου

Ο ρυθμός της Αφρικής: Jazz, blues, rock’ n’ roll, hip hop
Μερικά από τα πιο σημαντικά είδη σύγχρονης μουσικής έχουν επηρεαστεί από την πλούσια μουσική παράδοση της Αφρικής. Στο μοναδικό ρυθμό της θα βουτήξουμε σε αυτή τη συνάντηση. Και αφού πάρουμε έμπνευση από τη μεταμόρφωση της αφρικανικής μουσικής στα πιο σύγχρονα μουσικά είδη, θα πειραματιστούμε με την ιδέα της μεταμόρφωσης στα comics στις δικές μας ιστορίες.

 

11 Φεβρουαρίου

Η ψυχεδέλεια των 70’s

Η άνοιξη θα μπει με τον πιο χρωματιστό, τον πιο ευφάνταστο τρόπο στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη. Ένα ταξίδι στην ψυχεδελική μουσική της δεκαετίας του 1970. Από την disco μέχρι τους KISS και από τους Pink Floyd μέχρι τους Sex Pistols η δεκαετία του Ά70 άλλαξε για πάντα τη μουσική.

Άλλαξε όμως και τον κόσμο της ευρωπαϊκής αλλά και παγκόσμιας σκηνής των comics. Και αυτό γιατί κάνει την εμφάνισή του δυναμικά ο Moebius που με το ονειρικό του σχέδιο και το απαράμιλλο ταλέντο έκανε τα comics μια υψηλή μορφή τέχνης. Θα τον γνωρίσουμε και θα εμπνευστούμε από αυτόν για να φτιάξουμε μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας.

Πολυχώρος Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής

Διάρκεια προγράμματος: 90’

Τιμή εισιτηρίου: € 10
https://www.ticketservices.gr/event/comics-se-playlist/?lang=el

 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ticketservices, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), Δε-Πα, 9:00 – 17:00, Σα 10:00 – 14:00

Εκδοτήριο Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής, Δε-Πα & Κυ, 10:00 – 16:00
Ηλεκτρονικές αγορές: www.ticketservices.gr. Τηλεφωνικές αγορές 210 72 34 567
Πληροφορίες την ημέρα των προγραμμάτων στο 210 72 82 554

Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα, Τ 210 7282778, www.mmb.org.gr[email protected]

Copyrighted Image