ΚΡΙΤΙΚΗΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Μύρισε Κρήτη στο θέατρο Μπρόντγουαιη

Ο θίασος «ΑΔΡΑΧΤΙ» παρουσιάζει  φέτος στο θέατρο Μπρόντγουαιη το λογοτεχνικό αριστούργημα της Κρητικής λογοτεχνίας «Ο ΦΟΡΤΟΥΝΑΤΟΣ» του Μάρκου-Αντώνιου Φώσκολου σε σκηνοθεσία και διασκευή του Γιώργου Παπαευσταθίου.

από την Εριφίλη Παπαγιάννη

ΤΟ ΕΡΓΟ

Η επιθυμία δύο νέων, του Φορτουνάτου και της Πετρονέλλας, να παντρευτούν δείχνει αρχικά ότι είναι αδύνατον να πραγματωθεί, μια σειρά όμως από απρόσμενες ανατροπές θα γεμίσει την καρδιά τους ελπίδα και ευγνωμοσύνη. Στο επίκεντρο αυτής της ανατρεπτικής ιστορίας βρίσκεται διαρκώς η γονεϊκή αγάπη και φροντίδα. Οι γονείς τους – βιολογικοί για την Πετρονέλλα και θετός πατέρας για τον Φορτουνάτο –  τους έχουν μεγαλώσει με αρχές και θέλουν να φροντίσουν για το μέλλον τους… Έναν καλό και ευκατάστατο γαμπρό για την όμορφη κοπελιά και σπουδές και στήριξη για τον ερωτευμένο Φορτουνάτο που αγωνιά για την τύχη του προξενιού που έχει δρομολογήσει για την Πετρονέλλα η μητέρα της.

Γιώργος Αντωνόπουλος-Δανάη Μιχοπούλου

                   Τι κι αν ποθάνουν εκατό, τι κι αν ποθάνουν χίλιοι;

                   Το σ’ αγαπώ ενός γονιού αληθινό στα χείλη.

Γιώργος Αντωνόπουλος

Η ερωτική ιστορία των δύο κρητικόπουλων, παρουσιάζεται με τρόπο τρυφερό και χιουμοριστικό και είναι πλαισιωμένη από μαντινάδες, μουσικές, χορούς και παραδοσιακές φορεσιές της Κρήτης. Η ατμόσφαιρα θυμίζει κρητικό αρχοντοχώρι!

Πάνος Τσαλιγόπουλος-Χρήστος Μαραθιάς-Όλγα Πρωτονοταρίου

Ο λόγος, έμμετρος αλλά δοσμένος με φυσικότητα, αν και χρησιμοποιεί το κρητικό ιδίωμα είναι κατανοητός ακόμα και στους πολύ μικρούς θεατές της παράστασης. Ο ρυθμός μάς κρατά σε εγρήγορση και οι αστείες ατάκες μαζί με την κωμική περσόνα του υπηρέτη Μποζίκη δίνουν ανάλαφρο τόνο στην ερωτική αυτή περιπέτεια και προσφέρουν πολύ γέλιο σε «μικιούς» και μεγάλους!  

Γιώργος Παπαευσταθίου-Σπύρος Βαρβαγιάννης

                   Ό,τι και να ‘χει ο κρητικός με λόγια δεν το λέει,

                   Με μαντινάδες χαίρεται, με μαντινάδες κλαίει.

Γιώργος Παπαευσταθίου-Χρήστος Μαραθιάς-Γιώργος Αντωνόπουλος-Σπύρος Βαρβαγιάννης
Χρήστος Μαραθιάς-Γιώργος Αντωνόπουλος
Γιώργος Παπαευσταθίου
Χρήστος Μαραθιάς

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση δείτε ΕΔΩ.

 

Copyrighted Image