ΚΡΙΤΙΚΗΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ένας υπέροχος «Τρελαντώνης» στο θέατρο Βέμπο

Το μοναδικό ανάγνωσμα της Πηνελόπης Δέλτα ανεβαίνει φέτος στο θέατρο  και οι μικροί θεατρόφιλοι έρχονται σε επαφή με ένα πραγματικά σπουδαίο ανάγνωσμα.

Ο «Τρελαντώνης» είναι βασισμένος στις  παιδικές «Ενθυμήσεις» της Πηνελόπης Δέλτα, και πρόκειται για ένα βιβλίο που ταυτίστηκε με την παιδική ηλικία πολλών γενιών Ελλήνων.    

Από την Ελίζα Κυρτσόγλου

Λίγα λόγια για το έργο

Η παράσταση παρουσιάζει τις περιπέτειες μια παρέας τεσσάρων αδελφών που έρχονται από την Αλεξάνδρεια για τις θερινές τους διακοπές στο αρχοντικό σπίτι της θείας Μαριέττας και του θείου Ζωρζή, στο λόφο της Καστέλλας στον Πειραιά. Μέσα από τα παιχνίδια και τις παιδικές τρέλες εμφανίζεται ένας ολόκληρος κόσμος, και οι μικροί και οι μεγαλύτεροι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μια άλλη εποχή που έχει πλέον περάσει.

Σταύρος Σβήγκος-Χλόη Μάντζαρη-Αντιγόνη Ψυχράμη-Αντώνης Σταμόπουλος

Ο «Τρελαντώνης», ο «σκάνταλος» είναι ένα παιδί γεμάτο ζωή. Όπως όλα σχεδόν τα παιδιά κάνει τις δικές του σκανδαλιές και κάθε λίγο βρίσκει τον μπελά του από τους μεγάλους. Είναι έξυπνος και ευρηματικός και κατορθώνει να τα καταφέρνει ακόμα και στα δύσκολα.  Μαζί του βρίσκεται η μεγάλη αδελφή του, η σοβαρή Αλεξάνδρα. Η Πουλουδιά που είναι η αντιδραστική και η πάντα προβληματισμένη της παρέας. Αλλά και ο μικρότερος ο Αλέξανδρος που ακόμα έχει παραμείνει στην τρυφερότητα της πρώτης παιδικής ηλικίας. 

Σταύρος Σβήγκος

Τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει αναλάβει η εμπνευσμένη Σοφία Σπυράτου που κατορθώνει και μας παρουσιάζει με μοναδικό τρόπο την ατμόσφαιρα της εποχής. Ταυτόχρονα τονίζει την αγνότητα των παιδικών χρόνων αφήνοντας στους μεγαλύτερους θεατές μια νοσταλγία και μια θύμηση και στους μικρότερους μια παιχνιδιάρικη διάθεση. Η παράσταση δίνει στο θεατή την αίσθηση της ξενοιασιάς του καλοκαιριού, ενώ ταυτόχρονα μας ταξιδεύει σε μια διαφορετική αλλιώτικη από το τώρα πραγματικότητα.

Χλόη Μάντζαρη-Σταύρος Σβήγκος

Ο Σταύρος Σβήγκος στο ρόλο του Τρελαντώνη τονίζει την αθωότητα του ήρωα αλλά και την ιδιαίτερη εξυπνάδα του. Παράλληλα κάνει τον ήρωα να φαίνεται ιδιαίτερα συμπαθής και αγαπητός. Αν και ο «Τρελαντώνης» της Πηνελόπης Δέλτα έδρασε χρόνια πριν ο πρωταγωνιστής της παράστασης κατορθώνει και παντρεύει εκείνη την εποχή με το σήμερα.

Σταύρος Σβήγκος-Χλόη Μάντζαρη-Μαριλού Κατσαφάδου- Αντιγόνη Ψυχράμη-Αντώνης Σταμόπουλος

Η μουσική του Μιλτιάδη Παπαστάμου είναι εξαιρετική. Σε συνδυασμό με τις υπέροχες φωνές των ηθοποιών και τα τραγούδια σε στίχους του Στρατή Πασχάλη προσφέρουν στους θεατές ένα ολοκληρωμένο άρτιο θέαμα που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τα θέατρα που είναι «για μεγάλους».

Τα κοστούμια του εξαιρετικού Γιάννη Μετζικώφ τονίζουν το ύφος της εποχής και μεταφέρουν με ευστοχία τους θεατές σε ένα παρελθόν που η ομορφιά του ελληνικού τοπίου και στοιχείου είναι παντού. Χρώματα και μοτίβα όλα ταιριαστά με την εποχή και ταυτόχρονο ξεχωριστά σε κάθε τους λεπτομέρεια.

Ο πολυπληθής θίασος για δυο ώρες ξεχωρίζει τόσο για την ερμηνεία τους, όσο και για τις φωνητικές και χορευτικές ικανότητες τους.

Μικροί και μεγάλοι θεατές έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια παράσταση που είναι γεμάτη φως και χρώματα, και που κατορθώνει από την πρώτη στιγμή να κερδίσει τους θεατές συνταιριάζοντας το σύγχρονο με το παλιό και αγαπημένο.

Ο στόχος της Σ. Σπυράτου να τονίσει μέσα από τον «Τρελαντώνη» την αξία της νοσταλγίας της παιδικής ηλικίας έχει πλήρως επιτευχθεί.

Ελένη Καρακάση-Δημήτρης Γαλάνης

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση δείτε ΕΔΩ.

Μια σκέψη για το “Ένας υπέροχος «Τρελαντώνης» στο θέατρο Βέμπο

  • Ευχαριστούμε πολύ για την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την υπέροχη αυτή παράσταση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Copyrighted Image