ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 2018-19Παραστάσεις για εφήβους 2017-2019

104 ” Τα Κακορίζικα, Βρώμικα Παραμύθια”

Είναι άραγε τα παραμύθια ο καλύτερος τρόπος να μάθουμε την αλήθεια; 

Μια σύγχρονη παράσταση για μια παλιά ιστορία, με πολύ χιούμορ και λίγο αίμα.

Το Θέατρο 104 και η σκηνοθέτης Θάλεια Γρίβα ολοκληρώνουν τον κύκλο των παραμυθιών, με την παράσταση Τα Κακορίζικα, Βρώμικα Παραμύθια, φτάνοντας στην αρχή κάθε ιστορίας, στην οικογένεια!

Μια παράσταση για ενήλικο κοινό, βασισμένη σε ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια, με κύρια θεματική τους τις κανιβαλικές σχέσεις εντός οικογένειας, και την ενδοοικογενειακή κακοποίηση μεταξύ συντρόφων και γονέων-παιδιών.Η αποκαθήλωση της εικόνας της οικογένειας, μέσα από τα παραμυθιακά μοτίβα, και ο τρόπος που οι οικογενειακοί δεσμοί επιδρούν στην εξέλιξη της ιστορίας των ηρώων.

Λίγα λόγια για το έργο:

Οι ιστορίες του Τρισκατάρατου-βασισμένες στον μύθο του Κυανοπώγωνα, όπου ο γαμπρός είναι μια διαβολική φιγούρα που αναγκάζει την εκάστοτε νύφη να καταναλώσει ανθρώπινο κρέας, αν θέλει να επιβιώσει, με ρίζες από την Ευρώπη, την Τουρκία, την Παλαιστίνη και τις Ινδίες, και την Ελλάδα.

Κι ακόμα, οι εκδοχές της ιστορία του Αστερνού και της Πούλιως-ή αλλιώς του Γιάννου και της Μάρως, Σοφίας και Κωνσταντίνου,των δύο αδελφών κ.λ.π.όπου οι γονείς καταδιώκουν τα παιδιά τους για να τα φάνε-σκοτώσουν. Ιδιαίτερα διαδεδομένο στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, τη Γερμανία, την Ιταλία και τα Βαλκάνια, στον ελλαδικό χώρο θεωρείται από τα γνωστότερα παραδοσιακά παραμύθια.

 

Η παράσταση Βρώμικα Παραμύθια πήρε τη 2η θέση στα Scrats nights, του Bob Theatre Festival, το 2016, και συνέχισε ως ολοκληρωμένη παράσταση στο Θέατρο 104. Μετά από αυτήν την επιτυχημένη συνεργασία, ακολούθησε δεύτερη συνεργασία, με καινούργια θεματική, πάντα βασισμένη σε ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια, τα Ακόμη πιο Βρώμικα Παραμύθια, τη σεζόν 2017-2018. 

Σημείωμα Θάλειας Γρίβα:

 Υπάρχει ένας ολόκληρος ανεξερεύνητος κόσμος, στα παραμύθια και τις λαϊκές ιστορίες, που περιμένει να ανακαλυφθεί εκ νέου. Μέσα τους κρύβουν ομορφιά και σκληρότητα, μαγεία και κυνισμό, και μια μεγάλη αποδοχή για οτιδήποτε  παράξενο, παράδοξο και διαφορετικό. Ακριβώς επειδή δημιουργήθηκαν από την ανάγκη των ανθρώπων να εντάξουν όλα αυτά που νιώθουν, ζουν και βλέπουν γύρω τους, είναι έντονο το στοιχείο της θέλησης για επιβίωσης , που μας συγκινεί, και ταυτόχρονα είναι φτιαγμένα για να περάσουν αυτοί που τα ακούν, ή τα βλέπουν, σε μορφή παράστασης, καλά. Έχουν χιούμορ, όσο δύσκολα κι αν είναι τα θέματα που διαχειρίζονται.

 Τα παραδοσιακά παραμύθια μιλάνε μέσα μας, ακουμπάνε τους φόβους και τις προσδοκίες μας.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη- σκηνοθεσία: Θάλεια Γρίβα

Σκηνικά- κοστούμια: Μαντώ Ψυχουντάκη

Κίνηση: Γιάννα Μελλά

Φωτισμοί :Στέβη Κουτσοθανάση

Μουσική: Γιώργος Μιζήθρας, Σταύρος Γασπαράτος

Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας

Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Ρένα Ρασούλη 

Φωτογραφίες και τρέιλερ παράστασης: Πάτροκλος Σκαφιδάς

Αφίσα: Σάντρα Σωτηρίου 

Συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας

Πρωταγωνιστούν: Ηρώ Κισσανδράκη, Αντώνης Κυριακάκης, Γιώργος Σαββίδης, Έλλη Σαρρή

 

Πληροφορίες

Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των δεκατριών (13) ετών.

Διάρκεια Παράστασης : 95′

Πρεμιέρα: 26 Ιανουαρίου 2019

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Σάββατο & Κυριακή στις 21:15

Τιμές εισιτηρίων :

Γενική είσοδος: 12€

Μειωμένο :  8€

Ατέλειες : 5€

Τοποθεσία: Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα (μετρό Κεραμεικός) – τηλ. 2103455020

 

Copyrighted Image