ΚΡΙΤΙΚΗΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

είδαμε…τον “Αλαντίν” στο Θέατρο Τέχνης

Ο Αλαντίν επέστρεψε δυναμικά τη φετινή χρονιά, στο θέατρο Τέχνης, και για λίγες ακόμα Κυριακές θα προσφέρει ένα εξαιρετικό θέαμα για μικρούς και μεγάλους.

ΕΛΙΖΑ ΚΥΡΤΣΟΓΛΟΥ

Ο γνωστός σε όλους Αλαντίν από το μεγάλο αραβικό παραμύθι «Χίλιες και μια νύχτες» ζωντανεύει ξανά μετά από 9 χρόνια και μεταμορφώνει την σκηνή του Θεάτρου Τέχνης σε ένα πολύβουο ανατολίτικο σύμπαν γεμάτο χρώμα, μυρωδιές και μουσική. Συγκεκριμένα, η παράσταση είχε παρουσιαστεί για δυο σεζόν με μεγάλη επιτυχία από την ίδια ομάδα συντελεστών το 2010. Τώρα έρχεται με μια φρέσκια εκδοχή του κειμένου, στο ίδιο θέατρο.

Δημήτρης Σαμόλης 

Η πλοκή του παραμυθιού διαδραματίζεται στην παραμυθένια Βαγδάτη. Ο Αλαντίν είναι ο ήρωας που είναι οικείος σε όλους και ξεχωρίζει για τη γενναιότητα του και την καλοσύνη του. Παράλληλα, τον έχουμε συνδυάσει με το λυχνάρι και το μαγικό χαλί που μέσα στην παράσταση βρίσκουν το δικό τους ρόλο.

Η μουσική του Νίκου Τσέκου σε συνδυασμό με τους υπέροχους στίχους της Άνδρη Θεοδότου και την κίνηση της Λίας Τσολάκη, επιβεβαιώνουν τον τίτλο του μιούζικαλ με τον πιο μεγαλοπρεπή τρόπο.

Η καλοκουρδισμένη ομάδα υπό το βλέμμα του Δημήτρη Δεγαΐτη, ανταποκρίνεται σε όλα της τα καθήκοντα και με το παραπάνω. Οι ηθοποιοί ερμηνεύουν, τραγουδούν και χορεύουν δίνοντας την ψυχή και το σώμα τους, δημιουργώντας τόσο την αίσθηση της παραμυθένιας ατμόσφαιρας, αλλά παράλληλα τονίζοντας και το ανατολίτικο στοιχείο με κάθε μέσο που διαθέτουν.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια (Πάρις Μέξης – Μαντώ Ψυχουντάκη) είναι φαντασμαγορικά χωρίς όμως υπερβολικά στοιχεία, κεντρίζουν τη θύμηση των παλαιοτέρων που διάβαζαν αυτό το παραμύθι ως παιδιά, όμως ενισχύουν και στην φαντασία των παιδιών προσθέτοντας τους εικόνες καινούργιες.

Ο Αλαντίν στο θέατρο Τέχνης ξεχωρίζει από τον όγκο των φετινών παιδικών παραστάσεων. Μουσική, χορός, τραγούδι, αλλά και μια παραμυθένια ιστορία που έχει όλα τα στοιχεία -ανατροπή, δράση, εκπλήξεις- για να κρατήσει το ενδιαφέρον του «δύσκολου» παιδικού κοινού. Ιδιαίτερη αναφορά όμως πρέπει να γίνει στο πηγαίο χιούμορ που βρίσκεται σε κάθε σημείο της παράστασης. Φυσικά, αναβλύζει μέσα από το κείμενο (Άνδρη Θεοδότου), που είναι φρέσκο και καλοδουλεμένο, προσαρμοσμένο στη σημερινή πραγματικότητα. Συγχρόνως, ο Δημήτρης Σαμόλης (Αλαντίν) όπως και η υπόλοιπη ομάδα εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο τρόπο το κείμενο και το χιούμορ του, απογειώνοντας την παράσταση.

Copyrighted Image