Θέατρο για παιδιά 3-12 ετών

Ολοκληρώθηκαν οι παραστάσεις! Ελυζέ “Το σαλιγκάρι που ήθελε να γυρίσει τον κόσμο”

Η θεατρική ομάδα HOC OPUS (ιδού το έργον), φέτος μπαίνει στο ρινγκ της εκπαίδευσης των παιδιών μας, μ’ ένα διαδραστικό, κωμικό, μοντέρνο και άκρως διδακτικό, θεατρικό παραμύθι, “Το σαλιγκάρι που ήθελε να γυρίσει τον κόσμο”, του πολυβραβευμένου θεατρικού συγγραφέα Μιχαήλ Άνθη.
Στηρίζουμε το έργο των εκπαιδευτικών! Οδηγούμε μέσα από το γέλιο και την χαρά της παράστασης τα παιδιά να κατανοήσουν, ως ομάδα, αξίες και αρχές, ‘’αυτονόητες’’, θα έλεγε κανείς , αλλά δυστυχώς ξεχασμένες από τα ‘’μεγάλα παιδιά’’!

περίληψη

Η Μίνα, η σαλιγκαρίνα, είναι ένα πολύ ευαίσθητο και τρυφερό σαλιγκάρι εκτροφείου. Αλλά είναι δυστυχισμένη επειδή ξέρει ότι η μοίρα της γράφει να καταλήξει στην κατσαρόλα κάποιου καλοφαγά. Έτσι, την ώρα που ο ιδιοκτήτης του εκτροφείου Θρασύβουλος Κεφάλας μαζεύει τα σαλιγκάρια για να τα συσκευάσει και να τα πουλήσει στην αγορά, η Μίνα καταφέρνει να το σκάσει κρυφά και να βγει για πρώτη φορά στη ζωή της στο μεγάλο κόσμο. Είναι όμως μόνη, αδύναμη και άβγαλτη, αλλά έχει ένα καλό : έχει μια στέγη πάνω απ’ το κεφάλι της, γιατί κουβαλάει το σπίτι της στην πλάτη της, οπότε δεν χρειάζεται να πληρώνει νοίκι.
Ο Θρασύβουλος Κεφάλας, πεισματωμένος και γεμάτος πλεονεξία και εγωισμό που τόλμησε ένα σαλιγκάρι απ’ τα χιλιάδες που έχει να το σκάσει, παρατάει τα υπόλοιπα σαλιγκάρια και παίρνει στο κατόπι τη Μίνα με σκοπό να την πιάσει και να την μαγειρέψει επιτόπου.
Η Μίνα τρέχει να σωθεί, όσο μπορεί να τρέξει ένα  σαλιγκάρι, ενώ ταυτόχρονα γυρίζει και γνωρίζει τη γη. Σταδιακά συνειδητοποιεί με λύπη ότι τα κύρια συστατικά αυτού του κόσμου είναι το άδικο, το μίσος και η σκληρότητα. Θα περάσει πολλά. Μέχρι το σπίτι θα της κλέψουν και θα γυρνάει γυμνή, χωρίς σπίτι στην πλάτη, ψάχνοντας να νοικιάσει έστω μία γκαρσονιέρα.

Στο αργό της ταξίδι που είναι ταυτόχρονα και κυνήγι από τον διώκτη της, συναντάει πολλά άλλα πλάσματα, ανθρώπινα και μη, και αναζητάει το ιδανικό όπλο για να επιβιώσει. Προκειμένου να το πετύχει θα πει ψεματάκια, θα σκαρώσει φανταστικές ιστορίες, θα πουλήσει συναισθήματα, θα υποκριθεί ότι δεν είναι αυτό που φαίνεται, μέχρι να καταλάβει ότι το μεγαλύτερο όπλο είναι η αλήθεια και η αγάπη.

Γιατί μπορεί αυτά τα δύο να φέρνουν προσωρινά σε δύσκολη θέση αυτόν που τα έχει, αλλά στην πορεία τον απελευθερώνουν και τον κάνουν δυνατό και ατρόμητο, ενώ ταυτόχρονα αλήθεια και αγάπη μεταμορφώνουν και τους άλλους γύρω της.

Η Μίνα απελευθερωμένη απ’ το φόβο του διώκτη της, στέκεται τελικά απέναντί του πρόσωπο με πρόσωπο και τον αντιμετωπίζει με θάρρος. Του λέει την αλήθεια και τον ξεγυμνώνει. Ο διώκτης της σκύβει το κεφάλι και παραδέχεται ότι η ζωή της πλεονεξίας, του εγωισμού και του συνεχούς κυνηγιού του χρήματος, δεν του έχουν δώσει την ευτυχία, και την αφήνει ελεύθερη.

Της Μίνας απ’ τη χαρά της…της τρέχουνε τα σάλια και οδηγεί τους συντρόφους της προς την ελευθερία, μέσα σ’ ένα πανηγύρι χαράς και τραγουδιού.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Η ιστορία του σαλιγκαριού που ήθελε να γυρίσει τον κόσμο, είναι μια αστεία και τρυφερή ιστορία, πάνω στην ανάγκη κάθε ζωντανού πλάσματος για ελευθερία. Μια ελευθερία όμως που δεν είναι εύκολη, γιατί προσκρούει πάνω στα συμφέροντα εκείνων που ζουν εκμεταλλευόμενοι τους άλλους και ως εκ τούτου δεν τους θέλουν ελεύθερους.
Όμως εκεί είναι το μεγαλείο της αλήθειας.

Η ελευθερία είναι το πολυτιμότερο αγαθό, η αγάπη είναι το δώρο που αν το δώσεις το παίρνεις πίσω εκατό φορές και δεν είναι ντροπή να μην έχει κανείς πολλά λεφτά, είναι ντροπή να μην έχει μεγάλη αγκαλιά. Ελευθερία και αγάπη, φαίνεται να χάνουν τις μάχες, αλλά στο βάθος και στην ουσία, κερδίζουν πάντοτε τον πόλεμο!

Διαδραστικό θέατρο για παιδιά!

Ζωντανή, πρωτότυπη μουσική!
 
Παίζουν :
Ευδοξία Καρρά, Ορέστης Ζακυνθινός (Βαγγέλης Κυπαρίσσης), Χριστίνα Σιώμου
Πρωτότυπη μουσική  Simose Paga
Στην Κιθάρα  Δημήτρης Αραπαντελής
Κινούμενα γραφικά  Χαρά Σακελλάρη
Σκηνοθεσία  Ωραιοζήλη Καραγιαννίδου
 
Διάρκεια: 1 ώρα χωρίς διάλειμμα
 
Κάθε Κυριακή στις 11.30 
 
Τιμή εισιτηρίων για τα σχολεία 5€.
Τιμή εισιτηρίων Κυριακής 10 € / 5€ με κάρτα ανέργων.
 
Θέατρο Ελυζέ, Νυμφαίου 12,Ιλίσια – Τηλ.:6982235903

2 σκέψεις σχετικά με το “Ολοκληρώθηκαν οι παραστάσεις! Ελυζέ “Το σαλιγκάρι που ήθελε να γυρίσει τον κόσμο”

  • ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΟΝΟ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΧΩ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΑΦΟΥ ΣΤΙΣ 29/11 ΠΟΥ ΠΗΓΑ ΝΑ ΔΩ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ, Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΡΘΕ Ο ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΑΝΕ!ΠΑΡΟΤΙ Η ΥΠΕΥΘΥΗΝΗ ΖΗΤΗΣΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΚΑΙ ΜΕ ΛΙΓΟ ΚΟΣΜΟ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ.ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑΞΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΘΕΑΤΡΟ ΝΑ ΚΟΥΒΑΛΑΕΙ 2 ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΙΧΤΕΙ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ!
    ΑΝΤΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΣ

    • ΕΙΝΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΚΑΣΕ ΤΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ 20 ΑΤΟΜΑ ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΛΥΨΟΥΝ. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ…ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ, ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ! ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ, ΑΦΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ” ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ”. ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΤΕ ΛΕΩ ΕΓΩ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΛΙΓΟ ΜΕΣΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΑΣ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΜΕ ΠΡΟ ΗΜΕΡΩΝ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΛΕΣ ΚΑΙ ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟ ΥΠΟΓΕΙΟ…

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Copyrighted Image