ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Μία Πεντάμορφη… Τέρας!» στο θέατρο Αθηνών

Η αγάπη πάντα νικάει; Την απάντηση δίνει η ομότιτλη παράσταση μέσα από έξυπνες ανατροπές και ευχάριστες εκπλήξεις στο Θέατρο Αθηνών.
 
Από τη Μαρία Τσιλιμιδού
 
Γνωστός ο μύθος της Πεντάμορφης που γοητεύεται από τη δύναμη και την καλοσύνη που μπορεί να κρύβει ένα Τέρας. Τι συμβαίνει όμως όταν η ίδια η Πεντάμορφη μεταμορφώνεται σε Τέρας; Πόση σημασία πρέπει να δίνουμε στην εξωτερική εμφάνιση; Γιατί έχουμε μάθει να παραβλέπουμε τις λιγότερο επιφανειακές αρετές; Υπάρχει λόγος που κάποιος γίνεται κακός;
Πέτρος Μπουσουλόπουλος-Μαρία Κορινθίου
Πέτρος Μπουσουλόπουλος-Μαρία Κορινθίου
Το νέο έργο του ηθοποιού και συγγραφέα Νίκου Χρηστίδη που ανεβαίνει στο Θέατρο «Αθηνών» -σε σκηνοθεσία και μουσική Γιάννη Μιχαήλ- κλείνει το μάτι στο κλασικό παραμύθι κάνοντας ένα εύστοχο λογοπαίγνιο με τον τίτλο και επιχειρεί να δώσει τις δικές του απαντήσεις. Πρωταγωνιστεί η Μαρία Κορινθίου, σε διπλό ρόλο, και της Πεντάμορφης και του… Τέρατος, έχοντας στο πλευρό της τον αιώνια ρομαντικό πρίγκιπα (Πέτρο Μπουσουλόπουλο). Τους πλαισιώνουν η πανούργα αλλά γκαφατζού μάγισσα (Ευτυχία Φαναριώτη) και μια χαριτωμένη «συνάδελφός» της που υποδύεται η Χρύσπα. Στο ρόλο του αφηγητή, που με τα εμβόλιμα σχόλιά του προχωρά την εξέλιξη της ιστορίας, ο δημιουργός του έργου, Νίκος Χρηστίδης. Να τι μας είπαν οι συντελεστές της παράστασης.

 

Νίκος Χρηστίδης
«Μετά το “Ξωτικό του Δάσους” η “Πεντάμορφη… Τέρας” είναι το δεύτερο έργο μου για παιδιά. Είμαι ηθοποιός, για το αν είμαι ή όχι συγγραφέας θα φανεί, πιστεύω, μετά από χρόνια. Ξεκίνησα να γράφω στα 16, μια παράσταση για το σχολείο. Παράλληλα με τη δραματική σχολή σπούδασα κινηματογράφο και σενάριο, γεγονός που με βοήθησε να μάθω βασικούς κανόνες γραφής.
Για το συγκεκριμένο άντλησα έμπνευση από τα περσικά παραμύθια που μου διηγιόταν η γιαγιά μου. Είχε καταγωγή από τα βάθη της Μικράς Ασίας και η περσική κουλτούρα είναι γεμάτη από μαγεία, φίλτρα, μάγισσες, ξόρκια.
Νίκος Χρηστίδης
Νίκος Χρηστίδης

 

Θα ήθελα η αγάπη να νικάει τα πάντα, κάτι που τονίζεται αρκετές φορές και στην αφήγηση και στα τραγούδια του Γιάννη Μιχαήλ. Ν’ αποδίδεται με κάποιον τρόπο δικαιοσύνη.
Το έργο αντιτίθεται στη δικτατορία της εικόνας και στην επιβολή συγκεκριμένων προτύπων εξωτερικής εμφάνισης. Ας αναθεωρήσουμε τον ορισμό της ομορφιάς.
Το happy end είναι απαραίτητο όταν απευθύνεσαι σε παιδιά για να έρθει η λύτρωση. Καλύτερα να προβληματιστούν στη διάρκεια της παράστασης παρά μετά το τέλος. Ίσως και να δικαιολογήσουν τους “κακούς” ήρωες, να δουν τι βιώματα είχαν και συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο.
Τα έργα για παιδιά δίνουν μια ελευθερία στη φαντασία κι αυτό με ενδιαφέρει πολύ. Από την άλλη, μπορείς πιο εύκολα να τονίσεις βασικές αξίες ηθικής, κουλτούρας, παιδείας που οι ενήλικες έχουμε ξεχάσει.»
 
Πέτρος Μπουσουλόπουλος
«Σε μια περίεργη και δύσκολη εποχή, όπως η σημερινή, η συμμετοχή μου στην “Πεντάμορφη… Τέρας” ήταν ό,τι έπρεπε. Και μόνο που βλέπεις τα πιτσιρίκια από κάτω να γελάνε σου φτιάχνει η διάθεση.
Νιώθω πως πρέπει να απευθυνθούμε και στους μικρούς ηλικιακά ανθρώπους. Από αυτούς να ξεκινήσουμε. Οι μεγάλοι έχουμε κάπως “χαλάσει”, έχουμε τα προβλήματά μας, δεν είμαστε προσεγγίσιμοι, ενώ με τα παιδιά και θα δώσεις και θα πάρεις πιο εύκολα.
Πέτρος Μπουσουλόπουλος
Πέτρος Μπουσουλόπουλος

 

Κοινά στοιχεία με τον ήρωα της παράστασης ίσως να έχω αλλά σε μια άλλη… διάσταση, πιο κυνικά ρεαλιστική. Λείπουν τα σπαθιά, τα άλογα, τα παλάτια, τα σακούλια με τις λίρες, όλα είναι διαφορετικά, αλλά πάντα υπάρχει η διάθεση να αγαπήσεις. Όλοι,  επομένως, μπορούμε να είμαστε “πρίγκιπες”, αρκεί να είμαστε ευγενείς.
Η επικοινωνία με τα παιδιά για μένα παίζει σημαντικό ρόλο, έστω κι αν σε πιάσουν τα γέλια κάποια στιγμή, ανθρώπινο είναι. Πρέπει να τα κάνεις να νιώσουν μέρος της παράστασης. Πως δεν είναι απλά θεατές. Διαφορετικά ανοίγουν και την τηλεόραση του σπιτιού τους.»
 
Χρύσπα
«Δεν έχω σπουδάσει ηθοποιός. Είναι η πρώτη φορά που τολμάω, μετά από πρόταση του σκηνοθέτη και μουσικού Γιάννη Μιχαήλ, ο οποίος υπήρξε συνεργάτης μου από την πρώτη μου δουλειά στο τραγούδι. Κι επειδή σαν κοινό τα μικρά παιδάκια δεν τα είχα ποτέ κοντά μου, αποφάσισα να το δοκιμάσω, να νιώσω τα αγνά συναισθήματα και τις ειλικρινείς αντιδράσεις τους. Λένε αλήθειες κι αυτό σε βοηθάει να γίνεσαι καλύτερος.
Μαρία Κορινθίου-Χρύσπα
Μαρία Κορινθίου-Χρύσπα

 

Κατευθείαν στα βαθιά -μου λένε πολλοί- πως έπεσα, καθώς το θέατρο για παιδιά είναι εξαιρετικά απαιτητικό.
Χρύσπα
Χρύσπα

 

Το αντιμετωπίζω σαν ένα άλλο ξεκίνημα που μάλλον με κερδίζει πρέπει να παραδεχθώ. Σίγουρα, όμως, θα πρέπει να καταρτιστώ κατάλληλα πηγαίνοντας σε δραματική σχολή. Δεν τα συγχέω με το τραγούδι. Αν και πολλά από τα… μεγάλα παιδιά, το κοινό της νύχτας δηλαδή, έχουν δει την παράσταση και τη χάρηκαν πραγματικά.»
 
Ευτυχία Φαναριώτη
«Παρόλο που κάνω την κακιά της ιστορίας, στην ουσία είμαι μια χαζομάγισσα που δεν ξέρει καν να κάνει σωστά τα ξόρκια. Ο αρνητικός ήρωας δεν με φόβισε. Έβαλα αρκετό χιούμορ ώστε να μη με μισήσουν τα παιδιά. Γιατί το κακό είναι τόσο γελοίο που αν το δούμε μέσα μας μπορούμε να το απομακρύνουμε.
Ευτυχία Φαναριώτη
Ευτυχία Φαναριώτη

 

Δεν μπορούν όλοι να κάνουν παράσταση για παιδιά, όπως δεν μπορούν όλοι να κάνουν κωμωδία. Γιατί τη μπαλαφάρα δεν νομίζω ότι ειδικά τα παιδιά θα την ανέχονταν. Απαιτείται αφάνταστη ενέργεια από τον ηθοποιό. Είναι κρίμα που το υποτιμούν πολλοί συνάδελφοι.»
Ευτυχία Φαναριώτη-Μαρία Κορινθίου
Ευτυχία Φαναριώτη-Μαρία Κορινθίου

Η Πεντάμορφη …Τέρας σας περιμένει στο θέατρο Αθηνών.

Πέτρος Μπουσουλόπουλος-Μαρία Κορινθίου
Πέτρος Μπουσουλόπουλος-Μαρία Κορινθίου

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση δείτε ΕΔΩ.

Copyrighted Image