ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΟΜΑΔΑ ΜΠΟΕΜ «Η επιστροφή των Παραμυθιών»

Η αξία του βιβλίου και η ισορροπημένη συνύπαρξή του με τη σύγχρονη τεχνολογία αναδεικνύονται στη νέα παράσταση της θεατρικής ομάδας
 
της Μαρίας Τσιλιμιδού
 
Τι θα γίνουν οι ήρωες των παραμυθιών αν τα παιδιά πάψουν να τους διαβάζουν; Πώς τα βιβλία θα καταφέρουν να επιβιώσουν απέναντι στα tablet και τα laptop; Είναι δύο από τα κεντρικά ερωτήματα που θέτει η δραστήρια ομάδα ΜΠΟΕΜ στο νέο της έργο «Η επιστροφή των Παραμυθιών», κάθε Κυριακή απόγευμα στο «Studio Μαυρομιχάλη», στα Εξάρχεια.
Η νεανική θεατρική ομάδα μας συστήθηκε το 2013 με το «Θα φάμε τα μουστάκια μας», μια παράσταση κατά του πολέμου και του ρατσισμού και υπέρ της διαφορετικότητας. Και οι δύο δουλειές τους φέρουν τη συγγραφική υπογραφή της πρωταγωνίστριάς τους, Γεωργίας Παρασκευά, η οποία και μας μίλησε.   
Γεωργία Παρασκευά
Γεωργία Παρασκευά
 
«Πριν από τρία χρόνια ίδρυσα την Ομάδα ΜΠΟΕΜ μαζί με την συμφοιτήτριά μου από τη Σχολή Βεάκη, Πετρούλα Μαντζουκίδου. Το “Θα φάμε τα μουστάκια μας” παίζεται φέτος για τρίτη σεζόν αποκλειστικά για σχολεία και πολιτιστικούς φορείς.»
Γιώργος Κοσκορέλλος-Πετρούλα Μαντζουκίδου
Γιώργος Κοσκορέλλος-Πετρούλα Μαντζουκίδου
 
«Αποφοίτησα από το Πολιτικό της Νομικής για να ευχαριστήσω τους γονείς μου, επειδή ήμουν καλή μαθήτρια. Εκείνοι απεύχονταν να γίνω ηθοποιός… Δεν ξέρω πώς μου προέκυψε η συγγραφή. Αφορμή, νομίζω,  στάθηκε ένα θεατρικό παιχνίδι εκπαιδευτικού χαρακτήρα που έκανα, με θέμα τη σωστή διατροφή. Έχω γράψει, εντωμεταξύ, αρκετούς θεατρικούς μονολόγους για ενήλικο κοινό, αλλά δεν ξέρω αν και πώς θα τους αξιοποιήσω.»
Γιώργος Κοσκορέλλος
Γιώργος Κοσκορέλλος
 
«Όταν γράφω για το ανήλικο κοινό προσπαθώ να περνάω τα μηνύματα που θέλω, ίσως μ’ ένα πιο απλοποιημένο τρόπο. Γενικά, όμως, πιστεύω ότι πρέπει να απευθυνόμαστε στα παιδιά σαν να είναι μεγάλοι. Αντιλαμβάνονται πολλά περισσότερα απ’ όσα εμείς νομίζουμε. Και πάντα χρησιμοποιώ το χιούμορ, τόσο στα έργα μου, όσο και στη ζωή μου. Με χιούμορ μπορείς να περάσεις τα πιο σοβαρά μηνύματα. Απαραίτητη, επίσης, η εξωτερίκευση της αθωότητας που όλοι μας έχουμε κρυμμένη.»
 
Φρύνη Θετάκη
Φρύνη Θετάκη
 
«Μια μέρα, τυχαία, κοιτούσα στη βιβλιοθήκη μου το ράφι με τα παιδικά βιβλία που έχω κρατήσει. Από παιδί διάβαζα πολύ λογοτεχνία, Πηνελόπη Δέλτα, Ζωρζ Σαρρή, τους κλασικούς παραμυθάδες. Σκεφτόμουν τι θα μπορούσαν να κάνουν όλοι αυτοί οι ήρωες μαζί παλεύοντας για ένα κοινό σκοπό. Και κάπως έτσι μου ήρθε η ιδέα να γράψω την “Επιστροφή των Παραμυθιών”. Μόνο που δεν είμαστε μεγάλος θίασος ώστε να μπορούμε να υποστηρίξουμε μια ακριβή και πολυπρόσωπη παραγωγή.»
IMG_8742 copy
 
«Επέλεξα πέντε εμβληματικούς χαρακτήρες, την Ωραία Κοιμωμένη, την Ντάμα Κούπα, τον Κακό Λύκο, τον Πήτερ Παν και την Τίνγκερμπελ. Όλοι ζουν στη χώρα των παραμυθιών, ευτυχισμένοι και δοξασμένοι, σαν σταρ του Χόλυγουντ, με τα παιδιά να διαβάζουν τις περιπέτειές τους και να τους κρατούν ολοζώντανους. Κάποια στιγμή, όμως, συνειδητοποιούν ότι αρχίζουν να λησμονούνται, να περνούν σε δεύτερη μοίρα εξαιτίας των νέων τεχνολογιών που μπαίνουν δυναμικά στη ζωή των παιδιών. Αποφασίζουν τότε να παρακάμψουν τις διαφορές και τα σταριλίκια και να συμμαχήσουν για να σώσουν τους εαυτούς τους και τα παραμύθια. Μοιράζονται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα εκτός από την Τίνγκερμπελ που βρίσκεται κατά λάθος στον κόσμο των ανθρώπων. Εάν θα τα καταφέρουν, θα το δείτε στην παράσταση…»
 
Πετρούλα Μαντζουκίδου-Θεοδόσης Σκαρβέλης
Πετρούλα Μαντζουκίδου-Θεοδόσης Σκαρβέλης

«Τα παιδιά σαφώς και πρέπει να διαβάζουν βιβλία. Ωστόσο, δεν γίνεται να παραβλέψουμε τη σύγχρονη τεχνολογία καθώς αποτελεί μεγάλο μέρος της καθημερινότητας μικρών και μεγάλων. Γι’ αυτό ας βρεθεί η χρυσή τομή, η αρμονική και δημιουργική συμπόρευση.»

 

IMG_8782 copy
 
«Μετά το τέλος της παράστασης τρέχουν τα παιδιά κοντά μας να μας καθησυχάσουν, διαβεβαιώνοντάς μας πως διαβάζουν βιβλία και παραμύθια ανελλιπώς. Πως δεν κινδυνεύουμε να ξεχαστούμε. Κάτι που πιστεύω κι εγώ, βαθιά. Το βιβλίο δεν χάνεται από μια οθόνη.»
 
Θεοδόσης Σκαρβέλης-Γιώργος Κοσκορέλλος-Πετρούλα Μαντζουκίδου
Θεοδόσης Σκαρβέλης-Γιώργος Κοσκορέλλος-Πετρούλα Μαντζουκίδου
 
«”Η επιστροφή των Παραμυθιών” τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων. Έχουμε μια συνεργασία και προβολή από τη συγκεκριμένη οργάνωση, η οποία βράβευσε όλους τους συντελεστές της ομάδας λόγω του θέματος που διαπραγματευόμαστε. Είναι μεγάλη αναγνώριση της δουλειάς μας.»
IMG_8785 copy 
«Αυτό που κατάλαβα μέσα από την ΜΠΟΕΜ, είναι πως μόνο όταν είσαι ομάδα και προσπαθείς για κάτι το καταφέρνεις. Είναι πολύ ελπιδοφόρο ότι έρχονται άνθρωποι που είχαν δει το “Θα φάμε τα μουστάκια μας” για να δουν την επόμενη δουλειά τας. Μας δίνει δύναμη και περηφάνια να συνεχίσουμε, γιατί είναι πολύ ψυχοφθόρο να παλεύεις καθημερινά με τη γραφειοκρατία, την εφορία, το ΙΚΑ, την παραγωγή, την προώθηση…»
 
Γεωργία Παρασκευά
Γεωργία Παρασκευά
 
«Δεν είναι εύκολο να βιοποριζόμαστε από το επάγγελμά μας. Ο καθένας μας κάνει κι άλλες δουλειές. Ούτε έχουμε την οικονομική δυνατότητα να κάνουμε διαφήμιση παρά τον μεγάλο ανταγωνισμό που υπάρχει στο θέατρο για παιδιά. Αλλά έχουμε αποφασίσει πως αντί να καθόμαστε σπίτι μας, τουλάχιστον ας κάνουμε κάτι δημιουργικό που αγαπάμε.»
IMG_8789 copy
 
Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Η επιστροφή των Παραμυθιών» πατήστε ΕΔΩ.

Μια σκέψη για το “ΟΜΑΔΑ ΜΠΟΕΜ «Η επιστροφή των Παραμυθιών»

  • Φοβερή παράσταση με πολλά μηνύματα για μικρά και …μεγάλα παιδιά ,αξίζει να την δούν όλα τα παιδιά .

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Copyrighted Image