Παράσταση δωρεάν για τα παιδιά οργανισμών και φορέων στο θέατρο Πόρτα
Το ΠΟΡΤΑ αφιερώνει την παράσταση «Ποιος είναι ο δόκτωρ Κόρτσακ;» της 5 Μαρτίου στο παιδί. Την παράσταση θα παρακολουθήσουν δωρεάν παιδιά από οργανισμούς όπως τα Χωριά SOS, οι Φίλοι του Παιδιού, το Σωματείο Μέριμνα, το Σωματείο Θεοτόκος, η ΠΕΑΝΔ, η ΑΡΣΙΣ Αθήνας, ο Σύλλογος Ηλιαχτίδα κ.α.
Επίσης το ΠΟΡΤΑ οργανώνει κάθε Πέμπτη συναντήσεις φορέων όπως ο Συνήγορος του Παιδιού, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και το Σκασιαρχείο με μαθητές σχολείων, όπου πραγματοποιείται συζήτηση σχετικά με την παράσταση, καθώς και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς.
Το έργο «Ποιος είναι ο Δόκτωρ Κόρτσακ;» του πολυβραβευμένου Σκωτσέζου συγγραφέα Ντέιβιντ Γκρεγκ, παρουσιάζεται από το ΠΟΡΤΑ σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το έργο έχει μεταφραστεί και ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο με μεγάλη ανταπόκριση τόσο σε παιδιά και νέους όσο και στους ενήλικες, σε θέατρα και σχολεία.
Το έργο αφηγείται την ιστορία του Γιάνους Κόρτσακ, του γνωστού Πολωνοεβραίου ανθρωπιστή, συγγραφέα και παιδαγωγού που τις τελευταίες μέρες της ζωής του ήταν διευθυντής του Ορφανοτροφείου του Γκέτο της Βαρσοβίας. Το κείμενο ανοίγει τη συζήτηση για τις ανθρώπινες αξίες και τη σημασία τους: είναι ικανό ένα καινούριο μέλος στην κοινωνία του ορφανοτροφείου, ένα παιδί μεγαλωμένο στους δρόμους με το όνομα Άντζιο, να αμφισβητήσει την πίστη του Κόρτσακ στην ανοχή και τη δικαιοσύνη; Μπορεί να τον κάνει να αναρωτηθεί τι νόημα έχουν όσα δίδαξε στα «παιδιά του»; Όπως ο Κόρτσακ αναφέρει:«Τα εκπαίδευσα για έναν τέλειο κόσμο. Πώς θα επιβιώσουν σε αυτόν εδώ;»
Σήμερα ο Γιάνους Κόρτσακ αναγνωρίζεται ως ο πρόδρομος μιας σειράς εκπαιδευτικών τάσεων σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών και αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλούς σύγχρονους συγγραφείς και παιδαγωγούς. Στις παιδαγωγικές ιδέες του Κόρτσακ έχουν βασιστεί η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού το 1959, καθώς και η «Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού» (η οποία εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989).
Ο συγγραφέας Ντέιβιντ Γκρεγκ θέτει τις ιδέες αυτές σε ένα πλαίσιο προβληματισμού τόσο των παιδιών όσο και των εκπαιδευτικών και των γονέων: πώς θα αντιδρούσαν οι μαθητές ενός σχολείου στην πεποίθηση του Κόρτσακ ότι όλα τα παιδιά θα έπρεπε να κρίνονται και από τους συνομηλίκους τους- και όχι μόνο από τους ενήλικες; Πώς θα αντιδρούσαν οι ενήλικες στην ιδέα του Κόρτσακ ότι πρέπει να δεχόμαστε τα παιδιά ως ίσους;
Η παράσταση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Συνήγορου του Παιδιού και την υποστήριξη της UNICEF.
Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση δείτε ΕΔΩ.