Ρεπορτάζ

Μια μεγάλη «Μικρή Πόρτα» σηκώνει αυλαία

Το paidikotheatro.gr πήγε στην παρουσίαση του νέου προγράμματος του Θεάτρου «Πόρτα» στο Bar «Frau» και σας εξασφάλισε αποκλειστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα
Ξένια Καλογεροπούλου-Θωμάς Μοσχόπουλος
Ξένια Καλογεροπούλου-Θωμάς Μοσχόπουλος
 
Όλα διαφορετικά και ανατρεπτικά τα κάνει φέτος το Θέατρο «Πόρτα». Από το μικρότερης κλίμακας, αλλά δραματουργικά συμπαγές, ρεπερτόριο που επέλεξε ν’ ανεβάσει, την παράδοση της σκυτάλης από τη γνώριμη υποκριτική ομάδα των τελευταίων ετών σε νέους και πρωτοεμφανιζόμενους, αλλά ταλαντούχους ηθοποιούς, μέχρι και τον τόπο παρουσίασης του προγράμματος της σεζόν που μόλις ανοίγει. Σ’ ένα νέο μπαράκι της Φειδίου, στο κέντρο της Αθήνας, το «Frau» δόθηκε το ραντεβού πριν από λίγες ημέρες και όχι στο ανανεωμένο φουαγιέ του Θεάτρου όπως θ’ ανέμεναν πολλοί. Εκεί με διάθεση χαλαρή και παρεΐστικη οι δύο «ψυχές» του «Πόρτα», ο καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνοθέτης Θωμάς Μοσχόπουλος και η Ξένια Καλογεροπούλου -που αν και η ίδια έχει αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή διακριτικά πάντα στηρίζει τις καινοτόμες επιλογές του- μαζί με τα νέα πρόσωπα που θα δούμε επί σκηνής υποδέχθηκαν φίλους, συναδέλφους, δημοσιογράφους και ξετύλιξαν το όραμα και το σκεπτικό που χαρακτηρίζει το… επαναστατικό πνεύμα των φετινών παραστάσεων. Βασίζονται στον ορισμό που έδωσε το 1935 ο σουρεαλιστής Αντρέ Μπρετόν για το Μαύρο Χιούμορ, ως «μια υποκατηγορία της κωμωδίας και της σάτιρας όπου το γέλιο προκύπτει σαν προϊόν σκεπτικισμού ή και κυνισμού». Με φλάμπουρο λοιπόν, όπως λένε χαρακτηριστικά, το Μαύρο Χιούμορ και με στόχο μια δυνατή επανεκκίνηση στους δύσκολους οικονομικά και υπερκορεσμένους θεατρικά καιρούς που διανύουμε, οι παραγωγές του «Πόρτα» ετοιμάζονται να σηκώσουν αυλαία. (Δείτε ΕΔΩ το video απ’την παρουσίαση ).
Πέντε είναι οι παραστάσεις και οι θεατροπαιδαγωγικές δράσεις που απευθύνονται στους μικρούς θεατές. Από βρέφη 8 μηνών έως μαθητές Λυκείου.
 
«Πιάνω Παπούτσι Πάνω στο Πιάνο»  
Για πολλούς ήταν η μεγάλη έκπληξη, η καλύτερη παράσταση για παιδιά της περσινής σεζόν, δια χειρός της νεανικής ομάδας Patari Project, σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου. Επιβεβλημένη η επανάληψή της από 9 Οκτωβρίου.
Περισσότερες πληροφορίες διαβάστε ΕΔΩ.
 
«Κοίτα!»
Το «Πόρτα» συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Μικρό Θέατρο Αγρινίου και από την 1η Οκτωβρίου παρουσιάζει τη βρεφική παράσταση «Κοίτα!», την ιστορία μιας ολόκληρης μέρας ενός μωρού μέσα στο σπίτι. Απευθύνεται σε βρέφη από 8 μηνών έως νήπια 4 χρόνων. Η σύλληψη της ιδέας, η σκηνοθεσία και η ερμηνεία ανήκει στην Κατερίνα Καραδήμα.
Περισσότερες πληροφορίες διαβάστε ΕΔΩ.
 
 «Ένας Δράκος… μα ποιος Δράκος;»
Πρόκειται για μια διασκευή του «Δράκου» του Γιεβγκένι Σβάρτς από την Ξένια Καλογεροπούλου και τον Θωμά Μοσχόπουλο, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία, που θα κάνει πρεμιέρα στις 18 Δεκεμβρίου.
Σε μια καστροπολιτεία κάπου μακριά, τότε που οι Δράκοι και οι ιππότες ζούσαν ανάμεσα στους ανθρώπους χωρίς αυτό να φαίνεται παράξενο σε κανέναν ένας Δράκος είχε  εγκατασταθεί μόνιμα εδώ και χρόνια. Ήταν χωρίς αμφιβολία αυτός που όριζε τις τύχες όλων των κατοίκων της. Ο αδιαμφισβήτητος αφέντης της. Και σιγά σιγά οι άνθρωποι της πολιτείας τον συνήθισαν. Δεν τους τρόμαζε όπως στην αρχή. Άλλωστε δεν απαιτούσε και πολλά μόνο κάθε τόσο να τρώει μια κοπέλα που οι κάτοικοι του πρόσφεραν σε αντάλλαγμα για την ασφάλεια και την προστασία που τους παρείχε από τα υπόλοιπα δεινά που μπορεί να τους απειλούσαν. Όταν αρχίζει η ιστορία μας, είναι η σειρά της Έλσας, της κόρης του Καρλομάγνου η οποία νιώθει σχεδόν περήφανη που θα θυσιαστεί για το καλό των συμπολιτών της. Την παραμονή όμως της θυσίας της, φτάνει στην πόλη ο γενναίος ιππότης Λανσελότος, ο οποίος δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει να συμβεί αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα, αυτή η κατάφορη αδικία. Άλλωστε, αν δεν είναι καθήκον ενός γενναίου ιππότη να σκοτώνει δράκους, τι στο καλό είναι; Τα πράγματα όμως δεν θα είναι καθόλου απλά στην συνέχεια της ιστορίας μας.
Η Ξένια Καλογεροπούλου και ο Θωμάς Μοσχόπουλος βάζοντας την δική τους γνώριμη πινελιά,  διασκευάζουν το «Δράκο», το γνωστό αριστούργημα του εικοστού αιώνα, δημιουργώντας μια σκηνική σύνθεση για μικρούς- αλλά και όχι μόνο- θεατές, με καυστικό χιούμορ, παιγνιώδεις ανατροπές που μπλέκουν το παραμύθι, την παραβολή και τη σάτιρα μέσα από έντονη θεατρικότητα.
Με τους: Σωκράτη Πατσίκα, Τιμόθεο Θάνο, Μιχάλη Μιχαλακίδη, Μάνο Γαλάνη, Ειρήνη Μπούνταλη, Παντελή Βασιλόπουλο, Ελένη Βλάχου, Τάσο Δημητρόπουλο.
Μέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο στις 17:00 & Κυριακή στις 11:00
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 10€ Ανέργων 8€

«Παραμύθια με την Ξένια»
Για τρίτη χρονιά η μεγάλη δασκάλα του παιδικού θεάτρου προσκαλεί τους μικρούς της φίλους (παιδιά 4 έως 8 χρόνων) και τους γονείς τους ν’ ανέβουν στη σκηνή του «Πόρτα» για να τους αφηγηθεί παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο. Ιστορίες που θα ζωντανέψουν και ύστερα θα παρασύρουν τα παιδιά σε δράσεις και παιχνίδια με την Άννα Παπαφίγκου, ενώ η Ξένια θα συζητά με τους συνοδούς τους για την αναγκαιότητα της προφορικής αφήγησης. Το ραντεβού δίνεται το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα στις 15:00, αρχής γενομένης από 7 Ιανουαρίου.
Τιμή εισιτηρίου: 8€

«(Δεν) είμαι ΠΡΟ»
Τρίτη χρονιά συνεργασίας με τη θεατρική ομάδα ΠΑΠΑΛΑΝΓΚΙ, που φέτος περιλαμβάνει  τη νέα εκπαιδευτική παράσταση «(Δεν) είμαι ΠΡΟ» για μεγαλύτερα παιδιά του δημοτικού και μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Σε μια χιουμοριστική ιστορία- μάθημα αντι-bullying για το κυνήγι της δημοφιλίας στο σχολείο, δύο φίλοι αφηγούνται την ιστορία της γνωριμίας τους και πώς ο ένας προκειμένου να τραβήξει την προσοχή του άλλου, αποφάσισε να υιοθετήσει όλους τους πιθανούς “ρόλους”, αλλά ξέχασε να είναι ο εαυτός του. Η παράσταση παρουσιάζεται μέσα στη σχολική τάξη.
Κείμενο- Σκηνοθεσία-Σχεδιασμός προγράμματος: Τάσος Αγγελόπουλος
Με τους: Μαρία Κωνσταντά, Χρήστο Τσαβλίδη
Περισσότερες πληροφορίες διαβάστε ΕΔΩ.
Τ’αγόρια του “Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο” έδωσαν άλλο ‘αέρα’ στην παρουσίαση του θεάτρου Πόρτα.
Γιάννης Γιαννούλης-Θάνος Λέκκας-Θεοδόσης Κώνστας-Αποστόλης Ψυχράμης-Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος
Γιάννης Γιαννούλης-Θάνος Λέκκας-Θεοδόσης Κώνστας-Αποστόλης Ψυχράμης-Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος
Γιάννης Γιαννούλης-Θάνος Λέκκας-Θεοδόσης Κώνστας-Αποστόλης Ψυχράμης-Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος
Γιάννης Γιαννούλης-Θάνος Λέκκας-Θεοδόσης Κώνστας-Αποστόλης Ψυχράμης-Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος

Copyrighted Image