«ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ» Ταξίδι στο φανταστικό πλανήτη του πιο λατρεμένου και σοφού «παιδικού» ήρωα

Βρεθήκαμε στις πρόβες της παράστασης που σκηνοθετεί και διασκευάζει η Μαριάννα Τόλη στο «Βασιλάκου» και μιλήσαμε με τους πρωταγωνιστές της
 
από τη Μαρία Τσιλιμιδού
img_5909
 
Διαβαίνοντας την Προφήτου Δανιήλ, στον Κεραμεικό, τίποτα δεν σε προϊδεάζει για το… διαπλανητικό σύμπαν που στήνεται στον αριθμό 3. Κόντρα στην ησυχία του δρόμου και τις πρωινές συνήθειες της γειτονιάς, μια δημιουργική αναστάτωση επικρατεί μέσα στο «Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου». Εκεί όπου οι εντατικές πρόβες για τον «Μικρό Πρίγκιπα» από τον θίασο της Μαριάννας Τόλη έχουν μπει πλέον στην τελική ευθεία, ώστε τα πάντα να είναι έτοιμα στην πρεμιέρα, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου.
Ηθοποιοί, τεχνικοί και όλοι οι συντελεστές εργάζονται πυρετωδώς για τις τελευταίες λεπτομέρειες. Το «στοίχημα» μεγάλο, όπως και η ανυπομονησία τους να υποδεχθούν μετά από μήνες προετοιμασιών μικρά και μεγάλα παιδιά. Πάντα, άλλωστε, οι παραστάσεις που σκηνοθετεί και διασκευάζει η Μαριάννα Τόλη απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Ένα μιούζικαλ – υπερπαραγωγή μας υπόσχεται και τη νέα σεζόν, μεταφέροντας επί σκηνής, με δυναμισμό και τρυφερότητα, τις διαχρονικές αξίες που περιβάλλουν τον αξεπέραστο «Μικρό Πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ίσως το πλέον πολυδιαβασμένο «παιδικό» βιβλίο του 20ού αιώνα.
img_5934
Συνάντησα την Μαριάννα Τόλη, πλαισιωμένη από τους συνεργάτες της, στο χώρο όπου από πέρυσι αποτελεί τη μόνιμη θεατρική της στέγη, την Παιδική Σκηνή του ανακαινισμένου «Νέου Θεάτρου Κατερίνας Βασιλάκου». Μετά την επιτυχία της «Παπλωματού» ανεβάζει ακόμη ψηλότερα τον πήχη και αναμετριέται με το κλασικό ανάγνωσμα. Τη ρωτάω πώς ήταν αυτή η «διαδρομή» μέχρι σήμερα, επωμιζόμενη το ρόλο και του επιχειρηματία. «Η αλήθεια είναι πως δεν έχω κανένα ταλέντο στο να σκέφτομαι σαν επιχειρηματίας που προσβλέπει στο κέρδος από τις δραστηριότητές του. Δυστυχώς ή ευτυχώς το θέατρο αυτό το αγαπώ τόσο που κανένα έξοδο δεν με σταματάει για τον εξοπλισμό και το έμψυχο δυναμικό του. Αλλά το μαγικό είναι ότι παρόλα τα υπέρογκα έξοδα, πέρυσι σημείωσε μεγάλη επιτυχία με τις παραστάσεις που ανέβασε και φιλοξένησε κι αυτό δείχνει πως αν είσαι γενναιόδωρος με αυτά που δίνεις είναι και η ζωή μαζί σου. Αν κρίνω από την απήχηση που είχε η “Παπλωματού” μπορώ να πω ότι ξύπνησε ένας καινούριος κόσμος που άρχισε να βλέπει το παιδικό θέατρο με άλλο μάτι. Ο “Μικρός Πρίγκιπας” ξεπέρασε σε τρέλα ό,τι έχω κάνει τα προηγούμενα χρόνια. Ελπίζω κάποτε να συγκρατηθώ. Χλωμό το βλέπω!» μας λέει μεταξύ αστείου και σοβαρού και στρέφω τη κουβέντα στη φετινή, δύσκολη επιλογής της. «Τις αποφάσεις δεν τις παίρνω με το μυαλό, αλλά με την καρδιά. Ίσως γι’ αυτό ταυτίζομαι τόσο με τον “Μικρό Πρίγκιπα” που μια από τις πιο σημαντικές φράσεις του έργου λέει: “Μόνο με την καρδιά μπορείς να δεις αυτό που είναι ουσιαστικό στη ζωή. Τα ουσιαστικά πράγματα είναι αόρατα. Νομίζω πως καθρεφτίζει όλα όσα έχω ενστερνιστεί και κυρίως μια μεταμόρφωση που σαν άνθρωποι πρέπει να βιώνουμε καθώς ξεκινάμε το μακρύ μας ταξίδι από το φώς στην νύχτα και πάλι στο φώς, όπως ακριβώς κι εκείνος. Μικροί άνθρωποι εμείς σ’ ένα αχανές και φοβιστικό σύμπαν, όπου πρέπει με πόνο και κόπο να βρούμε τον αληθινό προορισμό μας.» Τι θέλει, λοιπόν, εκείνη να αναδείξει στους θεατές μέσα από τη διάσημη ιστορία; «Τη στενοκεφαλιά των μεγάλων, που θεωρούν υψίστης σημασίας θέματα ασήμαντα. Τη ματαιοδοξία, την τάση να μιμούνται σαν τα ρομπότ κάθε μόδα και ρεύμα. Την έλλειψη ιερότητας στις σχέσεις, την ανάγκη για καρδιακές επικοινωνίες και όχι επιφανειακές. Τη μεταμόρφωση που επέρχεται με την αγάπη και τέλος τη μετάβαση σε μια άλλη ζωή, αόρατη, όπου δεν υπάρχει ουσιαστικός θάνατος.»

 

Η Μαριάννα Τόλη με τους ηθοποιούς της παράστασης

Κι αν ακούγονται δυσκολονόητα όλα αυτά για τα μικρά παιδιά, εκείνη καταφέρνει να περάσει τα μηνύματα που επιθυμεί με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο μέσα από συγκίνηση και χιούμορ, πολύ μουσική, τραγούδι και χορό. «Κάθε έργο έχει πολλά επίπεδα. Το πόσο βαθιά θα το ερμηνεύσει κανείς εξαρτάται από τις προσωπικές του εμπειρίες. Θέλω να μεταδώσω όλα τα κρυφά νοήματα του βιβλίου σε μια παράσταση που θα αγγίξει με διαφορετικό τρόπο μικρούς και μεγάλους» απαντά για τον εάν φοβήθηκε το γεγονός ότι πρόκειται για ένα έργο που έχει γνωρίσει αμέτρητες θεατρικές μεταφορές.
img_5964
Στα σκηνοθετικά ευρήματα της Μαριάννας Τόλη, η οποία επίσης κρατά το ρόλο – έκπληξη του Νερού, ενώ γράφει και τους στίχους των τραγουδιών, είναι και η προσθήκη των puppets (Δήμητρα Καίσαρη). «Συμβολίζουν την παιδικότητα των ηρώων.  Οι ρόλοι επικοινωνούν και ως μικροί και ως μεγάλοι, πότε με την ωριμότητα και πότε με την παιδικότητά τους» μας διευκρινίζει η ίδια και συνεχίζει για το πώς γεννήθηκε η προσέγγισή της. «Μια ωραία ημέρα κάθισα στο κομπιούτερ μου. Άνοιξα το βιβλίο και το φαντάστηκα λέξη προς λέξη, βήμα προς βήμα, νότα προς νότα, στίχο προς στίχο και σαν το νερό στην έρημο -εκεί που έπεσε το αεροπλάνο του πιλότου στον “Μικρό Πρίγκιπα”- δημιουργήθηκε μια όαση που μου έδειξε πως είμαι στο σωστό δρόμο. Δούλεψα σκληρά αλλά δεν προσπάθησα, δεν βίασα τις καταστάσεις. Κολύμπησα στις έννοιες του Εξυπερύ και ακολούθησα το αστέρι του ήρωα. Φαντάστηκα τους ηθοποιούς που απαρτίζουν την Παιδική Σκηνή, έναν έναν να ενσαρκώνουν στους ρόλους και δημιούργησα δυνατότητες για να υπάρχει υλικό να ξετυλιχθεί το ταλέντο τους.  Όταν τελείωσα έκλαψα, γέλασα και έβαλα τελεία.»
Άννα Φιλιππάκη-Αντιγόνη Ψυχράμη
Άννα Φιλιππάκη-Αντιγόνη Ψυχράμη

Με την ταλαντούχα ομάδα της «Παπλωματού» συνεχίζει και φέτος η Μαριάννα Τόλη (Αν. Ψυχράκη, Άν. Φιλιππάκη, Σ. Μαιδώνης, Σ. Βόλκος, Κ. Γιακουμάκη, Μ. Δελετζέ, Γ. Πλιάκης, Δ. Γιακουμόγλου, Β. Κυριακοπούλου και Γ. Βούντα). Ωστόσο, προστίθενται ο Ορέστης Καρύδας στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η Άντεια Ολυμπίου και ο Βαγγέλης Κρανιώτης. Μια στέρεη συνεργασία που όπως καταλαβαίνουμε θα έχει μέλλον. «Αναζητώ δύσκολα πράγματα και ιδιαίτερες ικανότητες από τους συνεργάτες μου. Προ πάντων μια ιδιαίτερη ενέργεια που πηγάζει από αγάπη και ενθουσιασμό. Δύσκολα θα αποχωριστώ αυτά τα ακούραστα παιδιά που θεωρούν το παιδικό θέατρο ύψιστη ευθύνη, όπως και εγώ, και το υπηρετούν με απίστευτη συνέπεια. Τους αγαπώ όπως ο Μικρός Πρίγκιπας αγαπάει το λουλούδι του…» παραδέχεται.

Αντιγόνη Ψυχράμη
Αντιγόνη Ψυχράμη
Άννα Φιλιππάκη
Άννα Φιλιππάκη

Η Μαριάννα Τόλη ανήκει στους καλλιτέχνες που σύστησαν στο ελληνικό κοινό το μιούζικαλ πριν από αρκετές δεκαετίες. Ήταν από τις σπάνιες περιπτώσεις της γενιάς της που ερμήνευε, τραγουδούσε και χόρευε εξίσου καλά. Κάτι που πλέον θεωρείται μάλλον αυτονόητο για τη νέα γενιά των ηθοποιών. «Αρχίζουμε σιγά σιγά εδώ στην Ελλάδα να το καταλαβαίνουμε. Εξάλλου ένας ολοκληρωμένος καλλιτέχνης που τραγουδάει και χορεύει σαν επαγγελματίας έχει κερδίσει τη σχέση με το σώμα του που είναι και το ζητούμενο για έναν ηθοποιό.  Αλλά αυτά δεν μαθαίνονται στα 20. Πρέπει να εκπαιδευτεί κανείς από πολύ μικρός, όταν δεν υπάρχουν άμυνες και φοβίες, όταν είναι ακόμα ένα λευκό χαρτί με χώρο για μάθηση, αγνός και αληθινός.  Σίγουρα, δεν διαθέτουν όλα τα παιδιά το ταλέντο που χρειάζεται, αλλά αν το έχουν, χωρίς εκπαίδευση δεν θα προχωρήσουν».

Μαριάννα Τόλη-Ορέστης Καρύδας
Μαριάννα Τόλη-Ορέστης Καρύδας
 
Παιδί του Θεάτρου Τέχνης, ο Ορέστης Καρύδας, μετά από μια αξιοπρόσεκτη πορεία την τελευταία πενταετία σε παραστάσεις ενηλίκων, αλλά και παιδικές, ετοιμάζεται να ενσαρκώσει τον Μικρό Πρίγκιπα στο Βασιλάκου. «Ευτυχισμένη στιγμή» χαρακτηρίζει αυτή την πρώτη του συνεργασία με την Μαριάννα Τόλη. «Είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να σου δώσει πολύ αγάπη, έξυπνα εργαλεία και εφόδια για τη δουλειά. Είναι υπέροχο να εξελίσσεσαι επαγγελματικά και ταυτόχρονα ψυχικά. Δεν συμβαίνει συχνά. Η κ. Τόλη γνωρίζει το μουσικό θέατρο για παιδιά καλύτερα από κάθε άλλον. Πολύ γρήγορα με εμπιστεύτηκε σ’ αυτό το ρόλο και από την πρώτη στιγμή είχαμε άψογη επικοινωνία. Πως το λένε, ταιριάζουμε. Είμαστε στον ίδιο άξονα.» Τι συμβολίζει, όμως, για τον ίδιο ο χαρακτήρας που θα ερμηνεύσει και ποια στοιχεία του θέλει ν’ αναδείξει; «Ο Μικρός αυτός ήρωας βαφτίζεται με τον τίτλο του πρίγκιπα λόγο της ευγένειας της ψυχής του. Είναι φωτεινός, αγνός και με τρομερή περιέργεια και επιθυμία για γνώση. Στο μυαλό μου είναι ένα παράξενο παιδί με τρομερή συναισθηματική ευφυΐα που δεν μπορεί να συνταιριάξει με την πραγματικότητά. Έρχεται αντιμέτωπος με την αληθινή σκληρότητα της, αλλά με πίστη και επιμονή προσπαθεί να φτιάξει μια δική του, η οποία ωστόσο θα τον οδηγήσει στην αποχώρηση, στο θάνατο. Προσπαθώ να αγγίξω την ευαίσθητη και εύθραυστη ψυχοσύνθεσή του με απλότητα και να τοποθετηθώ στον κόσμο του με φυσικότητα και αλήθεια. Εκείνο που για μένα είναι σημαντικό είναι η απόκοσμη διάθεσή του που τον κάνει ξεχωριστό και αυτή πρέπει να διαφαίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας.»
Αντιγόνη Ψυχράμη
Αντιγόνη Ψυχράμη
Αντιγόνη Ψυχράμη
Αντιγόνη Ψυχράμη
 
Σ’ ένα κατακόκκινο τριαντάφυλλο μεταμορφώνεται η Αντιγόνη Ψυχράμη. Σ’ εκείνο το ξεχωριστό τριαντάφυλλο για τον Μικρό Πρίγκιπα, το πιο σημαντικό όλου του κόσμου, γιατί είναι εκείνο που πέρασε χρόνο μαζί του. «Εγώ τον ωθώ να φύγει από τον πλανήτη του ώστε ν’ ανακαλύψει κι άλλα πράγματα. Λόγω της συμπεριφοράς μου, δεν με αντέχει άλλο. Είμαι αλλοπρόσαλλη, επιβλητική, επιτακτική, παρ’ όλα αυτά τρέφω βαθιά συναισθήματα για εκείνον» μας λέει η γνωστή ηθοποιός για τον γεμάτο συμβολισμούς ρόλο της. Μαθήτρια Γυμνασίου ήταν όταν διάβασε το βιβλίο και ακόμα θυμάται πόσο εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο που φωτίζει ο Εξυπερύ την ανθρώπινη φύση. Διανύοντας τη δεύτερη σεζόν στο πλευρό της Μαριάννας Τόλη, δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για τη συνεργασία μαζί της. «Νιώθω ευτυχής και πολύ δημιουργική. Η Μαριάννα Τόλη εμπιστεύεται, εκτιμά και στηρίζει τον ηθοποιό. Σπανίζουν οι άνθρωποι όπως εκείνη, καθώς εκτός από σκηνοθέτις, είναι και παραγωγός, δασκάλα, “μαμά”…» Για την Αντιγόνη Ψυχράμη το μιούζικαλ είναι το είδος θεάτρου που αισθάνεται να την εκφράζει απόλυτα, παρά τις εξαντλητικές απαιτήσεις του. «Από μικρή το αγαπούσα. Γι’ αυτό σπούδασα ξεχωριστά χορό, θέατρο, τραγούδι, μουσική. Δεν αισθάνομαι να με δυσκολεύει ιδιαίτερα, ίσως επειδή έχω δουλέψει πολύ και προσπαθήσει σκληρά.»
Αντιγόνη Ψυχράμη
Αντιγόνη Ψυχράμη
Άντεια Ολυμπίου-Άννα ΦΙλιππάκη
Άντεια Ολυμπίου-Άννα ΦΙλιππάκη
 
Περισσότερες πληροφορίες για τον «Μικρό Πρίγκιπα» από την Παιδική Σκηνή Μαριάννας Τόλη στο «Νέο Θέατρο Βασιλάκου» διαβάστε ΕΔΩ.

6 thoughts on “«ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ» Ταξίδι στο φανταστικό πλανήτη του πιο λατρεμένου και σοφού «παιδικού» ήρωα

 • 26 Σεπτεμβρίου, 2016 at 3:33 μμ
  Permalink

  Είναι η πρώτη που θα θέλαμε να δούμε με την οικογένεια μας για φέτος και ελπίζω να είναι τόσο ωραία, ώστε να την δούμε πολλές φορές!!!

 • 28 Σεπτεμβρίου, 2016 at 11:40 πμ
  Permalink

  Η καλύτερη παιδική παράσταση της χρονιάς

 • 28 Σεπτεμβρίου, 2016 at 11:42 πμ
  Permalink

  Υπέροχοι ηθοποιοί , υπέροχη παράσταση

 • 14 Νοεμβρίου, 2016 at 10:23 πμ
  Permalink

  Καταπληκτική παράσταση, ωραίοι ηθοποιοί, ωραία μουσική, ωραία σκηνικά και εξαιρετικό το αποτέλεσμα. Μπράβο για την υπέροχη δουλειά. Το μήνυμα της Αγάπης πέρασε σε όλους!!!

Comments are closed.

Copyrighted Image