«Γύρω-Γύρω Μήνες» με ευχές και έθιμα από το Μικρό Νότο
Η ομάδα Μικρός Νότος συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της με την παράσταση «Γύρω – γύρω μήνες», στο χώρο Babel – Πυρήνας Τέχνης
από την Ελίζα Κυρτσόγλου
Με άξονα ένα παραδοσιακό παραμύθι «Η κυρά Καλή και οι 12 μήνες», η ομάδα Μικρός Νότος, γνωστοποιεί στο ευρύ κοινό, παραδοσιακά έθιμα και παιχνίδια μια άλλης, αγνής εποχής.
Το σκηνικό (Πέτρος Δαμουλής) είναι λιτό και έτοιμο να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε χώρο. Οι χειροποίητες κούκλες (Μαργαρίτα Τζαννέτου) κεντρίζουν αμέσως το ενδιαφέρον των μικρών και φέρνει στο μυαλό των μεγαλυτέρων τα παιχνίδια μιας παλιάς εποχής. Η Δάφνη Καμμένου και η Ελένη Κουτσιούμπα, δημιουργούν με την παρουσία τους μια ατμόσφαιρα εξαιρετική, και μας μεταφέρουν με την κίνηση και τον λόγο στον κόσμο του παραμυθιού .
Ιδιαίτερη σημασία δίνουν οι συντελεστές της παράσταση και ο σκηνοθέτης Πέτρος Δαμουλής στο διαδραστικό χαρακτήρα της παράστασης, που φυσικά λειτουργεί θετικά ώστε το κείμενο να γίνει κατανοητό από τα παιδιά και των μικρότερων ηλικιών και να μένει το ενδιαφέρον των θεατών σε εγρήγορση.
Η μουσική είναι παραδοσιακή και δοσμένη έτσι ώστε να υπογραμμίσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του θέματος της παράστασης, ενώ παράλληλα κάθε ήχος παράγεται τη στιγμή εκείνη ζωντανά από τα διάφορα μουσικά όργανα και τα σκηνικά αντικείμενα. Oι πρωταγωνίστριες που ομολογουμένως έχουν μια ιδιαίτερη επικοινωνία και δέσιμο μεταξύ τους, έχουν ιδιαίτερες φωνές. Η παράσταση είναι μουσική και έχει την δυνατότητα μέσα από τη ψυχαγωγία να δείχνει την παιδαγωγική διάσταση του θεάτρου.
Η μουσικοπαιδαγωγός Ελένη Τσούτσια- Λουλάκη, που έκανε την έρευνα και την επιλογή του λαογραφικού υλικού, μας απάντησε σχετικά με την επαφή του παιδιού με την παράδοση: «Κάθε γενιά οφείλει να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη της προηγούμενης γενιάς, να φυλάει την πολύτιμη ιστορία της οικογένειας. Στην ιστορία του ελληνικού πολιτισμού, μας παραδόθηκαν αιώνες μακραίωνης παράδοσης, χωρίς διακοπή. Η μελέτη των εθίμων της λαϊκής λογοτεχνίας αποδεικνύουν την αδιάκοπη συνέχεια του ελληνισμού Ο Μικρός Νότος επιλέγει το υλικό του μέσα από την λαϊκή παράδοση. Ο μικρός θεατής ταυτίζεται με το καλό και εκτιμά τις αξίες που διαφαίνονται στο κάθε παραμύθι, την αλήθεια, το δίκιο, τη γενναιότητα, το θάρρος. Το “ζήσαν αυτοί καλά”, το αίσιο τέλος μαθαίνει στο παιδί πως πρέπει να παλεύουμε για το καλό, για το σωστό και πως στο τέλος το δίκιο κερδίζει- αν και στην αληθινή ζωή δεν γίνεται πάντα έτσι, οφείλουμε να το υποστηρίζουμε στα παιδιά, γιατί δικαιούνται να πιστεύουν σε ένα κόσμο δίκαιο και αγνό. Με την αλήθεια και το ήθος που περιέχουν τα λαϊκά παραμύθια λοιπόν, φέρνουμε τα παιδιά κοντά στην λαϊκή παράδοση.»
Η Ελένη Τσούτσια μας λέει χαρακτηριστικά για το διαδραστικό χαρακτήρα της παράστασης: «Οι παραστάσεις του Μικρού Νότου απευθύνονται σε παιδάκια παιδικών σταθμών και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η “ανάπαυλα” στη μέση της αφήγησης- με τρόπο που δεν χάνεται βέβαια η μαγεία της – εξηγεί τυχόν απορίες, αποκωδικοποιεί σύμβολα και εικόνες και κάνει το παιδί να συμμετέχει και να παρακολουθεί με μεγαλύτερο ενδιαφέρον την παράσταση. Οι μικροί θεατές θέλουν να βοηθήσουν στη δράση του παραμυθιού, συμμετέχοντας αφομοιώνουν καλύτερα όσα καινούρια γνώρισαν. Άλλωστε η διάδραση, μετατρέπει την θεατρική παράσταση σε ολοκληρωμένη θεατρική εμπειρία για τους μικρούς θεατές της.»
Για την ομάδα Μικρός Νότος, η Ελένη Τσούτσια μας τονίζει πως: «Ο Μικρός Νότος είναι μια θεατρική ομάδα με ψυχή και ιδεολογία, με ρομαντισμό και υψηλούς στόχους. Υλοποιούν δράσεις δημιουργίας και πολιτισμού. Στις παραστάσεις τους, το παιδί θεατής συμμετέχει στη δράση, τραγουδάει με τους ηθοποιούς, γνωρίζει πράγματα και θαύματα από το σεντούκι με τις ιστορίες και τις θύμισες της γιαγιάς… Η κοινή αγάπη μας για την ελληνική λαϊκή παράδοση και την μουσική μας έφεραν κοντά.»
Επιπλέον η παράσταση «Γύρω γύρω μήνες», όπως μας αναφέρει η Ελένη Τσούτσια «ουσιαστικά είναι το λαϊκό παραμύθι “η κυρά Καλή και οι 12 μήνες”. Τα παιδιά φεύγοντας θα πάρουν μαζί τους κάτι από την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής, θα μάθουν κάποια έθιμα, κάποια τραγούδια. Θα ακούσουν αινίγματα και παροιμίες, θα περιηγηθούν στα έθιμα και τις λαϊκές συνήθειες στον κύκλο του χρόνου. Το έργο είναι έτσι δομημένο ώστε να μπορούμε να αλλάζουμε και να στεκόμαστε στον μήνα που παρακολουθούν κάθε φορά τα παιδιά, στα δικά του έθιμα, τραγούδια και παιχνίδια. Όλα τα διαδραστικά παιχνίδια μετά την παράσταση, αλλάζουν μήνα με τον μήνα.»
Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση “Γύρω γύρω μήνες”, δείτε ΕΔΩ.
Θα πάμε σίγουρα να δούμε την παράσταση! Θα εμπιστευτούμε την κα. Κυρτσόγλου που μας την προτείνει ανεπιφύλακτα και την ευχαριστούμε θερμά για τις τόσο σπουδαίες πληροφορίες που μας δίνει κάθε φορά. Η καλή κριτική μας οδηγεί σε σωστή επιλογή!