«Ταξίδι στο κέντρο της γης» με την θεατρική ομάδα Νεάπολις στο Θέατρο 104
Ένα μεγάλο ταξίδι στα έγκατα της γης, έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μικροί και μεγάλοι, κάθε Κυριακή ακριβώς στις 3 το μεσημέρι, στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου 104, με οδηγούς ταλαντούχους νέους καλλιτέχνες.
από την Ελίζα Κυρτσόγλου
Μέσα στη μια ώρα που διαρκεί η παράσταση, οι μικροί θεατές μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στη δράση και στις εξελίξεις, να ζήσουν συναρπαστικές περιπέτειες και μοναδικές εκπλήξεις. Το τραγούδι και η μουσική κυριαρχούν σε όλη τη διάρκεια της παράστασης κάνοντάς την ακόμα πιο συναρπαστική.
Οι δημιουργοί και ερμηνευτές Αλέξανδρος Κομπόγιωργας, Νεφέλη Κουλούρη, Άγγελος Χατζάς μας μίλησαν για την ενδιαφέρουσα παράσταση που έχουν συνθέσει.
Σχετικά με την ίδρυση της ομάδας Νεάπολις και την ενασχόληση αυτής με το παιδικό θέατρο ο Άγγελος Χατζάς μας αναφέρει: «Η πρώτη παράσταση της ομάδας έγινε με το κείμενο “Περικλέους Επιτάφιος” του Θουκυδίδη το 2012-13 και αφορούσε παιδιά λυκείου. Όσον αφορά τα μικρότερα παιδιά, καθώς για πολλά χρόνια ασχολούμασταν επαγγελματικά με το παιδικό θέατρο, σαν ηθοποιοί σε πολλές θεατρικές σκηνές, κρατικές (Εθνικό Θέατρο, Λυρική Σκηνή, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) αλλά και ιδιωτικές, ήταν πολύ φυσικό για μας τη δεδομένη στιγμή να αποφασίσουμε μια δική μας παραγωγή. Έτσι ξεκινήσαμε πέρσι με το “Ταξίδι στο κέντρο της γης”, καταρχήν ταξιδεύοντας εμείς σε δημοτικά σχολεία της Αθήνας και της περιφέρειας και φέτος στην Κεντρική σκηνή του Θεάτρου 104. Μια επιλογή λοιπόν φυσική, που εξελίχτηκε στο πολύ όμορφο αυτό ταξίδι με το υπέροχο κείμενο του Ιουλίου Βερν.»
H Νεφέλη Κουλούρη μας μιλάει για την αναγκαιότητα της διαδραστικότητας σε μια παιδική παράσταση, και για το πως τα παιδιά ανταποκρίνονται: «Ποιος δεν θα ήθελε να γίνει μέρος μιας φανταστικής ιστορίας; Είναι εξαιρετικά γοητευτικό έστω και για ένα λεπτό, να κρατάς στα χέρια σου την εξέλιξη του μύθου, να παρέμβεις, να σώσεις τους ήρωες, να τους διευκολύνεις, να τους κατευθύνεις! Ανοίγεται ξαφνικά στα μάτια των παιδιών ένας καινούργιος θεατρικός κόσμος τον οποίο θέλουν με πάθος να εξερευνήσουν. Ανταποκρίνονται λοιπόν πολύ ένθερμα στη διαδραστικότητα, κρατώντας εμάς τους ηθοποιούς σε άμεση εγρήγορση για ότι καινούργιο παρουσιαστεί και δημιουργηθεί επί σκηνής.»
Για την επιλογή του κειμένου και το διαχρονικό χαρακτήρα του μας απαντά ο Αλέξανδρος Κομπόγιωργας: «Η διαχρονικότητα είναι ένα από τα κριτήρια επιλογής του έργου. Πολύ σημαντικό ακόμα, είναι το κείμενο να μπορεί να ακουμπήσει τρυφερά στις ψυχές των παιδιών και να τους δώσει ερεθίσματα να αναπτύξουν τη φαντασία τους και τις αισθήσεις τους . Ένα κλασικό λοιπόν κείμενο, του μεγάλου μάγου Ιουλίου Βερν είναι μια σπουδαία λύση για να επικοινωνήσεις με τα παιδιά και να τα εισάγεις στον υπέροχο κόσμο του συναρπαστικού ταξιδιού της ζωής με περιπέτεια, αγώνα, ελπίδα, αγάπη και δίψα για γνώση.»
Σχετικά με αυτό που συγκινεί του μικρούς θεατές ο Αλέξανδρος Κομπόγιωργας αναφέρει: «Η αλήθεια. Είμαι σχεδόν σίγουρος πια γι’αυτό. Δουλέψαμε και δουλεύουμε πολύ σκληρά γι’ αυτήν την παράσταση χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση, καμία οικονομία δυνάμεων. Δώσαμε όλο μας τον εαυτό, αγαπήσαμε και παραδοθήκαμε στον Ιούλιο Βερν, όπως και στους μικρούς μας θεατές. Προσπαθήσαμε να μπούμε στον κόσμο των παιδιών και να τους μιλήσουμε για το ταξίδι μας /τους με βασικό συστατικό την αλήθεια.»
Η Νεφέλη Κουλούρη μας απαντά σχετικά με τα κυρίαρχα στοιχεία της παράστασης δηλαδή τη μουσική και το τραγούδι: «Μέσω της μουσικής μπορούν να ειπωθούν τα δυσκολότερα νοήματα και να εκφραστούν τα πιο έντονα συναισθήματα, με τρόπο απλό και αβίαστο. Η μουσική λοιπόν, σε μια παράσταση και όχι μόνον, υπηρετεί το λόγο, ο οποίος πριν φτάσει στο μυαλό, μέσω της μελωδίας περνάει πρώτα από την καρδιά μας. Το θέατρο είναι ένας πομπός συναισθημάτων και οι ιδανικότεροι δέκτες, αυτοί που δεν καταφεύγουν άμεσα στην εκλογίκευση τους, είναι τα παιδιά . Οι μελωδίες είναι αυτές που μας απομακρύνουν από την ενήλικη λογική μας, είναι αυτές που μας ενώνουν με τα παιδιά.»
Ο Αλέξανδρος Κομπόγιωργας μας απαντά σχετικά με το αν είναι δύσκολη ή εύκολη υπόθεση το παιδικό θέατρο: «Ο Picasso έλεγε πως “Όλα τα παιδιά είναι καλλιτέχνες. Παντού και πάντα. Ο ρόλος της κοινωνίας και όσων “μεγαλώσαμε” είναι να φροντίσουμε να μην χάσουν αυτό που χρειάζεται, ούτως ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν καλλιτέχνες. Ας μην ξεριζώνουμε τη δημιουργικότητα και την αθωότητα των παιδιών. Γιατί εκείνα “βλέπουν” καλύτερα από τους μεγάλους.” Αυτό και μόνο καθιστά το θέατρο για παιδιά μια δύσκολη υπόθεση.»
Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση “Ταξίδι στο κέντρο της Γης” δείτε ΕΔΩ.