Επίσημη πρεμιέρα για “Το Δέντρο της Γνώσης” στο θέατρο Κάτια Δανδουλάκη
Με μια νέα επιτυχία συνεχίζει και φέτος για έβδομη συνεχή χρονιά, η ομάδα Εργοστάσιο Ονείρου την επιτυχημένη πορεία της, και παρουσιάζει σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης το έργο «Το Δέντρο της Γνώσης», που σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο Δημήτρης Πιέτρης.
από την Ελίζα Κυρτσόγλου
Η παράσταση είναι γεμάτη μουσική και χορό, αλλά φυσικά δεν λείπουν τα εξαιρετικά μηνύματα που μεταδίδει, καθώς το φετινό έργο αναφέρεται στην ενσυναίσθηση και γενικότερα στον κόσμο των συναισθημάτων.
Στην επίσημη λαμπερή πρεμιέρα δεν έλειψαν μεγάλα ονόματα τόσο του θεάτρου όσο και του αθλητισμού, κάτι που ήταν λογικό καθώς ο εμπνευστής της παράστασης Δημήτρης Πιέτρης υπήρξε πανελληνιονίκης στο στίβο στα 110 μέτρα εμπόδια. Όλοι οι θεατές χειροκρότησαν τους ηθοποιούς, αλλά και τους υπόλοιπους συντελεστές για την εξαιρετική και ποιοτική δουλειά.
Η υπόθεση του έργου μιλά για ένα παιδί που είναι διαφορετικό από όλα τα άλλα, προσπαθεί να γνωρίσει τα συναισθήματα των ανθρώπων, αν και το ίδιο δεν κλαίει ποτέ και η καρδιά του είναι από σίδερο. Πέντε διαφορετικοί κόσμοι, πέντε σπονδυλωτές ιστορίες εμφανίζονται στα μάτια των μικρών και των μεγάλων μεταφέροντας τους σε ένα παραμυθένιο κόσμο.
Τα ζωγραφιστά σκηνικά που είναι χειροποίητες δημιουργίες του Γιάννη Σπανόπουλου, αποτυπώνουν το παραμυθένιο στοιχείο και δίνουν ζωντάνια στην παράσταση. Είναι φαντασμαγορικά, όμως είναι δημιουργημένα για να συμπληρώνουν την παράσταση και να υπηρετήσουν το στόχο τους. Δηλαδή, να προσελκύσουν την προσοχή του παιδιού και όχι να την αποσπάσουν. Στο ίδιο μοτίβο κινούνται και τα κοστούμια που είναι δημιουργίες της Τέτα Βασιλάκου και του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης. Υπάρχουν δημιουργίες κεντημένες, ενώ η αποτύπωση των πουλιών με ειδικές κατασκευές και ζωγραφική στο χέρι, δίνουν στους θεατές την αίσθηση ενός πραγματικού πουλιού. Αξίζει να αναφέρουμε πως οι ηθοποιοί αλλάζουν 57 κοστούμια!
Ο φωτισμός έχει το δικό του ρόλο στην παράσταση σχεδιασμένος ειδικά (Ηρακλής Γεωργιάδης & Hight lights production ), τονίζει και αναδεικνύει την παραμυθένια ατμόσφαιρα .
Το Δέντρο της Γνώσης συνοδεύεται από διαφορετικά είδη μουσικής που είναι γραμμένα από τους Νίκο Σπηλιώτη στα κλασσικά άκουσμα, ενώ τα κέλτικα ακούσματα είναι από το συγκρότημα Νοριάννα, και την Ειρήνη Τριανταφυλλίδη.
Ο Δημήτρης Πιέτρης σκηνοθέτης και ηθοποιός της παράστασης ξεκίνησε να κάνει θέατρο για παιδιά περίπου πριν εφτά χρόνια και ο λόγος ήταν τα δυο του ανίψια η Χαρά και ο Γιάννης. Για το λόγο που επέλεξαν το συγκεκριμένο θέμα για την παράσταση είπε : «Δουλεύω το έργο γύρω στους οκτώ μήνες. Έχει να κάνει το θέμα με τα συναισθήματα. Η ανάγκη ξεκίνησε μέσα από εμάς. Στην εποχή μας ο χρόνος τρέχει γρήγορα, και τελικά ξεχνάμε πράγματα και συναισθήματα που είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Αυτά τα συναισθήματα θέλαμε να προβάλουμε και στα παιδιά, που νιώθουν και τα πάντα πιο έντονα.»
Πώς αντιλαμβάνονται τα παιδιά την παράσταση: «Κάθε παιδί παίρνει κάτι διαφορετικό από την παράσταση. Το έργο αναφέρεται στην διαφορετικότητα και στο πως ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται τους γύρω του. Η μία ιστορία εξελίσσεται γύρω από την ενσυναίσθηση, η οποία είναι σημαντικός και καθοριστικός παράγοντας στην εξέλιξη της προσωπικότητας μας.»
Ο σκηνοθέτης μας αναφέρει ποιο δρόμο ακολουθεί για να παρουσιάσει το έργο: «Δεν αντιμετωπίζω το έργο και το κείμενο σαν παιδικό, εκτός σε ότι αφορά την απόδοση, είναι γραμμένο ώστε η κάθε ηλικία να απορροφά συγκεκριμένα θέματα με ευκολία και με ψυχαγωγικό τρόπο. Η σκηνοθετική ματιά του είναι σύγχρονη, άμεση και διαφέρει ανάλογα το μέρος του έργου. Ήθελα να μη ξέρει ο θεατής (μικρός-μεγάλος) τι θα δει στη συνέχεια της ιστορίας. Ήταν δύσκολο εγχείρημα από την αρχή μιας και 4 ηθοποιοί μπαίνουν σε 57 διαφορετικούς ρόλους και ταξιδεύουν σε 5 διαφορετικούς κόσμους. Το μυστικό,πέραν της πρόβας, είναι το κέφι και η ενέργεια που έχουμε όλοι οι συντελεστές εντός και εκτός από σκηνής. Γινόμαστε παιδιά, μέσα από τα μάτια των παιδιών!»
Ο Γιάννης Σπανόπουλος που έχει την εικαστική επιμέλεια της παράστασης μας αναφέρει σχετικά: «Τα σκηνικά είναι ζωγραφιστά στο χέρι και δεν είναι τίποτε φωτοεκτύπωση. Φροντίζουμε σε όλες τις περιοδείες μας να παίρνουμε όλο τον εξοπλισμό μαζί μας, καθώς αποτελούν αλληλένδετο στοιχείο με το υπόλοιπό κομμάτι της παράστασης. Το θέατρο και κάθε παράσταση το βλέπω σαν μια οντότητα, επομένως το αντιμετωπίζω με αυτό τον τρόπο και στις παραστάσεις.» Επιπλέον: «Εκτός από το δυνατό κείμενο που πρέπει να υπάρχει για προσελκύσει τους θεατές το κομμάτι των σκηνικών είναι πολύ σημαντικό.»
Για τη συγκεκριμένη παράσταση : «Στο Δέντρο της Γνώσης έχουμε πολλές εναλλαγές σκηνικών που είναι σε συνεχόμενη ροή. Τα σκηνικά θα εναρμονιστούν και θα δημιουργήσουν ένα περιβάλλον στην παράσταση μια ατμόσφαιρα, δεν είναι πρωταγωνιστές , το κείμενο είναι ο πυρήνας. Είναι δημιουργημένα τα εικαστικά σημεία με το σκεπτικό να αποτελούν ένα ακόμα κρίκο για το Εργοστάσιο Ονείρου, όπως κάθε στοιχείο της παράστασης όπως κείμενο, ηθοποιοί αποτελούν κρίκους του έργου.»
Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση δείτε ΕΔΩ.
ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΝΑΓΓΙΞΕΙ ΤΙΣ ΨΥΧΕς ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ