ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γιορτή παραμυθιών για 15η χρονιά στην Τζια

Με παραμύθια και αφήγηση θα πλημμυρίσει το νησί της Κέας και το φετινό καλοκαίρι, και θα υποδεχθεί τη μακροβιότερη στην Ελλάδα γιορτή που έχει καταφέρει να συμβάλει σημαντικά στη διάδοση της προφορικής παράδοσης και της αφηγηματικής τέχνης.

από την Ελίζα Κυρτσόγλου

Ελενίτσα Γεωργίου (Κύπρια αφηγήτρια)
Ελενίτσα Γεωργίου (Κύπρια αφηγήτρια)

Το  Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών μαζί με  το Δήμο Κέας, είναι οι διοργανωτές του ανοιχτού Φεστιβάλ παραμυθιών που θέλει να τονίσει τη διαχρονικότητα και την πολυσημία της λαϊκής προφορικής παράδοσης. Παράλληλα αποτελεί το χώρο όπου συναντώνται διαφορετικοί πολιτισμοί, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιείται μια διαπολιτισμική ανταλλαγή, μέσα από τη συνεργασία διαφορετικών ειδών τέχνης, που συνομιλούν και εκφράζονται με θεματικό άξονα το παραμύθι.

Μιλήσαμε με τον Γιώργο Ευγενικό  (Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ) και μας τόνισε πως: «Η γιορτή παραμυθιών είναι ένα φεστιβάλ που γίνεται στα τέλη Ιουλίου και απλώνεται σε όλο το νησί. Σε μονοπάτια, πλατείες, παραλίες, χώρους με ιστορική βαρύτητα, και σκοπό έχει να αναδείξει την λαϊκή προφορική παράδοση και τις φυσικές ομορφιές του τόπου

Αφηγητές και μουσικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό αφηγούνται ιστορίες από τη λαϊκή προφορική παράδοση. «Η αφήγηση είναι ραχοκοκαλιά και μέσα από εκεί θα προσεγγίσουμε όλες τις τέχνες. Υπάρχουν εργαστήρια για παιδιά που γίνονται στις παραλίες. Τα παιδιά μετά την αφήγηση έχουν την ευκαιρία να παίξουν και να κάνουν κατασκευές, επιπλέον έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε κάποιο βιβλίο, ένα παραμύθι, αλλά δεν λείπουν και τα μουσικά δρώμενα και τα εικαστικά. Είναι μια πανδαισία των τεχνών όπου εξυμνεί το παραμύθι.»

Ένα μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών έρχεται στο νησί τη συγκεκριμένη περίοδο για τη γιορτή παραμυθιών. «Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε περίπου 600 συμμετέχοντες, διαπιστώθηκε πως οι περισσότεροι φθάνουν στο νησί για  να παρακολουθήσουν τη συγκεκριμένη γιορτή. Οι συμμετέχοντες έρχονται τόσο από την Αττική, όσο και από την Βόρεια Ελλάδα, αλλά πλέον έχουμε επισκέπτες και από την Κύπρο. Το κοινό είναι μικτό. Βλέπουμε οικογένειες που συνδυάζουν τις διακοπές τους με έναν εναλλακτικό τρόπο, όμως και αφηγητές που έρχονται για να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ και να ανταλλάξουν απόψεις.»

Είναι προσεγγίσιμο στον κόσμο καθώς: «Το φεστιβάλ έχει αναπτύξει ένα διάλογο ανάμεσα στους αφηγητές, βλέπουμε διάφορες τάσεις, πειραματισμούς, φιλοσοφίες. Αυτό πρεσβεύει το φεστιβάλ.»

Η επιλογή του νησιού μας αναφέρει ο κ. Ευγενικός δεν είναι τυχαία. «Όλα ξεκίνησα από εκεί, την Τζια. Ήταν μια ιδέα που γεννήθηκε στην Τζια το 2002 και υλοποιήθηκε το 2003 στο νησί και αναπτύχθηκε εκεί, με αποτέλεσμα να γίνει η φυσική γενέτειρα του Φεστιβάλ η Τζια.»

Πληροφορίες:

  • Η «Γιορτή Παραμυθιών» θα πραγματοποιηθεί φέτος από 21 Ιουλίου έως 30 Ιουλίου 2017 στην Κέα.
  • Είναι φέτος η 15η χρονιά που διεξάγεται, πάντα στο νησί της Κέας
  • Διοργανώνεται από το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» , το «Δήμο Κέας» ενώ η φετινή διοργάνωση θα στηριχθεί από την «Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου», καθώς και με τη συμμετοχή ελληνικών και διεθνών ιδρυμάτων και οργανισμών.
  • Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη
  • Θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια και για ενήλικες
  • Η  Σμαράγδα Αποστολάτου, η Μαρία Βραχονίδου η Εύη Γεροκώστα, η Ανθή Θάνου, η Άσπα Παπαδοπούλου, η Αγνή Στρουμπούλη, η Άννα Δενρινού, η Φίλια Δενδρινού, η Βιργινία Κοκκίνου, η Αγγελική Γκόγκου, ο Εμμανουήλ Παλιάκης,  ο Γιώργος Λάιος, ο Γιώργος Ευγενικός είναι οι αφηγητές που μαζί με πολλούς ακόμα θα συμμετάσχουν στην «Γιορτή παραμυθιών».

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα ΕΔΩ.

Copyrighted Image