Μουσικοθεατρική Ομάδα Τρομπετίνι

O πιο παραμυθένιος τρόπος ν’ ακούσεις μουσική
O πιο μουσικός τρόπος να πεις παραμύθι!

Λίγα λόγια για μας…

Αποτελούμε πρώτα απ’ όλα μια παρέα. Μια παρέα από χάλκινα πνευστά, μουσικούς, ηθοποιούς, χορευτές, σκηνογράφους, ενδυματολόγους και για καλή μας τύχη, βρήκαμε τρόπο να συνδ(θ)έσουμε, να υφάνουμε, να μιλήσουμε σ’ ένα κοινό που δεν χαρίζεται σε κανέναν… τα παιδιά! Αυτό συμβαίνει κατ΄εξακολούθηση εδώ και 7 χρόνια…! Οι παραστάσεις μας είναι μουσικές και τα έργα μας είναι παραμύθια διασκευασμένα. Οι δύο αυτοί άξονες είναι που ορίζουν την εξίσωση της Ομάδας μας. Από την μία η ζωντανή μουσική χάλκινων πνευστών κατά βάση(τρομπέτες-τρομπόνι), όπου ήταν στοίχημα για το πώς θα το δεχτούν παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Ένα άκουσμα πολύ έντονο και ενδιαφέρον για την ιδιοσυγκρασία τέτοιου κοινού αλλά παράλληλα λιγότερο οικείο σε τόσο μικρές ηλικίες. Από την άλλη η επιλογή των έργων ήταν το δεύτερο μεγάλο στοίχημα. Επιλέξαμε να διασκευάσουμε παραμύθια όχι για να τα «κόψουμε» και να τα «ράψουμε» στα μέτρα μιας θεατρικής
παρουσίασης, αλλά για πούμε την δική μας αλήθεια στα παιδιά. Βλέποντας τα παιδιά σαν τους μελλοντικούς ενήλικες μιας κοινωνίας που πάσχει, θέλαμε στις διασκευές μας να τονιστεί το σημείο της συμμετοχής και της δράσης από τα ίδια τα παιδιά αλλά και σκηνοθετικά, σε τέτοιο βαθμό, που να καλλιεργείται η αμφισβήτηση για την δεδομένη έκβαση της ιστορίας και το μεγαλείο της ανθρώπινης παρέμβασης που δημιουργεί νέα πορεία σ’ αυτήν. Τα σκηνικά μας είναι αρκετά ευέλικτα για να ακολουθούν την επιθυμία μας να παρουσιάζουμε την δουλειά μας… όπου υπάρχουν παιδιά!

Λίγα λόγια για τις παραστάσεις μας…

“Ο Παράξενος Μουσικός” Αδ. Γκριμ- 7η χρονιά

Η πρώτη δουλειά της ομάδας μας  στηρίζεται σε μια μικρή και ιδιαίτερη ιστορία των Αδελφών Γκριμ, το «Ένας Παράξενος Μουσικός». Υφάναμε απ’ την αρχή την ιστορία, αξιοποιώντας το μουσικο-θεατρικό παιχνίδι δίνοντας έμφαση στη συμμετοχή των ίδιων των παιδιών. Ο Παράξενος Μουσικός εμφανίζεται στο Δάσος των Παιδιών και προσπαθεί να ξεγελάσει τα ζώα που συναντάει στο δρόμο του…!
Δεν υπολογίζει όμως ότι η Νεράιδα της Μουσικής & τα παιδιά… θα του χαλάσουν τα σχέδια! Η ενεργή συμμετοχή των παιδιών βοήθησε πολύ ουσιαστικά στο να φέρουμε σε επαφή μικρές ηλικιακά ομάδες με τον ήχο των χάλκινων πνευστών. Τα παιδιά «παρεμβαίνουν» στο παραμύθι δημιουργώντας και εξελίσσοντας την ιστορία του. (4 συντελεστές μουσικοί-ηθοποιοί)

“Οι Μουσικοί της Βρέμης & η Τόλμη των Παραμυθιών” Αδ. Γκριμ – 3η χρονιά

Συνεχίζοντας την περιπλάνησή μας στα παραμυθένια μονοπάτια των αδελφών Γκριμ, διασκευάσαμε το εξαιρετικό έργο «Οι Μουσικοί Της Βρέμης» χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά δικές μας μουσικές και τραγούδια, εμπνευσμένα απ’ την πλοκή αυτού του θαυμάσιου παραμυθιού! Οι τρομπέτες μας έχουν για συντροφιά τους μια κούκλα! Ναι σωστά ακούσατε, μια κούκλα που ακούει στ’ όνομα Τόλμη! Μια κούκλα που ζωντανεύει μόνο στα όνειρα των παιδιών…! Το δωμάτιο ενός  παιδιού γίνεται  χώρος δράσης του
παραμυθιού, τα παιχνίδια μετατρέπονται σε ήρωες της ιστορίας, το κουτί με τα παιχνίδια γίνεται αερόστατο… και το ταξίδι για την Βρέμη ξεκινάει!!! Τέσσερις Μουσικοταξιδευτές επί σκηνής, 7 Υπέροχες Κούκλες που φιλοτέχνησε ειδικά για την παράσταση το ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ & 9 Μουσικά κομμάτια & τραγούδια με χάλκινα πνευστά «ξυπνάνε» μέσα στ’ όνειρο  το παραμύθι, όχι όπως το ξέραμε… αλλά όπως το θέλαμε! (4 συντελεστές μουσικοί-ηθοποιοί)

“Το Σύννεφο της Ανατολής” Ν. Χικμέτ

Η καινούρια μας δουλειά…έρχεται από τα βάθη της Ανατολής. 
Διασκευάζοντας το παραμύθι “Το Ερωτευμένο Σύννεφο” του εξαιρετικού Τούρκου ποιητή Ν.Χικμέτ, γεννήθηκε το Σύννεφο της Ανατολής! Ένα σύννεφο που κουβαλάει μαζί του την ιστορία όλης της γης! Και τι θαρρείτε είναι η γη παιδιά; Ασπρόμαυρη μόνο ζωγραφιά; Ενός ανθρώπου μόνο η φωνή; Ή κάτι που δεν μπορεί να αλλαχτεί; Αλλάζει η ζωή και προχωρά… κάθε της στιγμή μπορεί να πάρει χρώμα και πνοή….μα τα παιδιά κρατούν τον Κόσμο ζωντανό… παίρνουν πινέλα, χρώματα και φως κι όλα μετά φαίνονται αλλιώς! Χρώμα λοιπόν και μουσική να φτιάξουμε τον Κόσμο απ’ την αρχή! (5 συντελεστές μουσικοί-ηθοποιοί)

“Ο Παπουτσής & οι Καλικάντζαροι” Αδ.Γκριμ- Χριστουγεννιάτικο

«Ακροπατώντας» στα χνάρια των Αδελφών Γκριμ, διασκευάζουμε για 3η φορά ιστορία τους και την παρουσιάζουμε με σκανταλιάρικη διάθεση σ’ όποιο χώρο υπάρχουν παιδιά… και γλυκά…! Οι καλικάντζαροι εμφανίστηκαν στην ζωή του παπουτσή όχι για να σκανταλέψουν αλλά για να τον βοηθήσουν…! Η ιστορία τους ξετυλίγεται μέσα από το ίδιο το στόμα των καλικαντζάρων!… Μαζί ακούγονται όλα τα γνωστά χριστουγεννιάτικα τραγούδια των παιδικών μας χρόνων αλλά και καινούριες «σκανταλιάρικες» μελωδίες!!! Καλικάντζαροι, τρομπέτες και πανέξυπνα παιδιά…ξετυλίγουν ζωντανά… μια ιστορία απ’ τα χρόνια τα παλιά!  Η αλληλεγγύη και η στήριξη σε δύσκολους καιρούς είναι ο τρόπος που δίνει δύναμη σ’ όλα τα πλάσματα αυτού του κόσμου να κρατήσουν το «δέντρο της γης» στολισμένο και γερό…! (5 συντελεστές μουσικοί-ηθοποιοί)
 
Στο τέλος των παραστάσεων διασκεδάζουμε παίζοντας γνωστά τραγούδια μαζί με τα παιδιά ανάλογα με την περίοδο παρουσίασης-χριστουγεννιάτικα, αποκριάτικα κλπ).

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Θεατρικές Διασκευές: Γιώργος Καλτσούνης-Αλεξία Γαβρίλη
Σκηνικά: Βαγγελιώ Νικολάου-Άννα Λουκίδη Ανδρέου-Κυριακή Καλαθά
Μουσική: Γιώργος Καλτσούνης
Στίχοι: Γιώργος Καλτσούνης – Αλεξία Γαβρίλη
Κινησιολογική επιμέλεια: Πηνελόπη Μουσγά
Κατασκευή Κούκλας: ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ
Κατασκευή Μάσκας: Μαρίνα Ρούσσου, Άννα Λουκίδη Ανδρέου
Μουσικοί: Τάσος Βιτσεντζάτος, Γιώργος Καλτσούνης,
Άγγελος Τζαμαρίας, Μιχάλης Μιχαηλίδης
Ηθοποιοί: Αλεξία Γαβρίλη, Ήρα Ρόκου, Ειρήνη Κουμπαρούλη

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2104534759, 6972135315(Αλεξία), 6978965981(Γιώργος)

https://omadatrompetini.blogspot.gr/

Copyrighted Image