Εργαστήρι Μαιρηβή -Κυριακάτικες Κουκλοπαραστάσεις
Κυριακή 5 & 19 Νοεμβρίου 2017, στις 12:00 μμ
Λαϊκό παραμύθι
Και εδώ αρχίζει η περιπέτειά του…
Σκοπός σ’ αυτά τα παραμύθια δεν είναι η ηθική, αλλά να δώσουν στο παιδί την ελπίδα και τη διαβεβαίωση, ότι ακόμα και ο πιο ασήμαντος και ταπεινός, μπορεί να πετύχει στη ζωή.
για όλες τις ηλικίες
(η παράσταση έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού)
Οι κούκλες της παράστασης είναι μαρότες, ένα είδος κούκλας με εξαιρετική κίνηση και ζωντάνια. Κάθε κούκλα είναι μοναδική, με πρόσωπα και άκρα γλυπτά, από ξυλοπολτό. Οι κουκλοπαίκτες χειρίζονται τις κούκλες με μηχανισμό που βρίσκεται στο εσωτερικό του σώματός τους, ενώ τα άκρα τους με συρμάτινα μπαστουνάκια, εξασφαλίζοντας έτσι με εξαιρετική ακρίβεια την απόδοση των κινήσεων κάθε χαρακτήρα.
Συντελεστές
Κουκλοπαίκτες: Μιρέλα Κατσά/Θοδωρής Κορόζης, Μαιρηβή Γεωργιάδου,
Φωτισμοί-τεχνική επιμέλεια: Ρικάρντο Ντι Λάουρο
Μουσική: George Enescu, Γιώργος Παυλάκος
Φωτογραφία: Τόλης Μαστρόκαλος
Πριν από την παράσταση τα παιδιά μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση κούκλας που λειτουργεί στον ιδιαίτερο και ατμοσφαιρικό χώρο μας. Κούκλες και σκηνικά από παραστάσεις του “Εργαστήρι Μαιρηβή”, σας περιμένουν και σας δίνουν τη δυνατότητα να έρθετε πιο κοντά με την τέχνη του κουκλοθέατρου!
Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017, 9μ.μ.
Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017, 6μ.μ. &
Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017, στις 12 το μεσημέρι
Κουκλοθέατρο με αντικείμενα
στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Αφήγησης που διοργανώνει για 5η συνεχή
Η σκηνή είναι γεμάτη από διάσπαρτα απορρίμματα/ σκουπίδια.
Κανένας δεν θα μπορούσε να σκεφτεί ότι τα απορρίμματα θα γίνουν ένα όμορφο τοπίο, στο οποίο θα μας παρουσιαστεί μια ιστορία που αναμιγνύεται η αγάπη, το χιούμορ και η ποίηση.
Ο ηθοποιός, σαν αληθινός μάγος, μετατρέπει με τέχνη κάθε σκουπίδι σε όμορφο βουκολικό τοπίο, αλλά παρόλα αυτά, η ανθρώπινη αδιαφορία θα το μετατρέψει πάλι σε σκουπίδι.
Αυτή η παράσταση είναι ένα απίστευτο παράδειγμα επαναχρησιμοποίησης των «σκουπιδιών» μιας μεγάλης πόλης.
Βλέπουμε την ζωή ενός σκουπιδιάρη.
Την αυγή μιας ημέρας, καθώς ψάχνει στα σκουπίδια βρίσκει ένα παλαιό ραδιόφωνο, ίσως αυτό που δώρισε, στο μακρινό παρελθόν, στην αγαπημένη του.
Έτσι, το άτομο βουτά στις μνήμες του και με την απίστευτη μαεστρία μετατρέπει, μπροστά από τα μάτια του κοινού, ολόκληρο το σωρό των σκουπιδιών σε ένα όμορφο τοπίο!
Ο ηθοποιός, με απλό και προσιτό τρόπο, παρουσιάζει διαφορετικές σημαντικές πλευρές της ανθρώπινης συμπεριφοράς μιλώντας για τους θησαυρούς που πετάμε καθώς τους θεωρούμε σκουπίδια.
Μία παράσταση για τον άνθρωπο, το περιβάλλον, την αγάπη και… τα «σκουπίδια»
Κουκλοπαίκτης: Hector Lopez Girondo
Δίχως λόγια (Σε ανύπαρκτη φανταστική γλώσσα)
Διάρκεια: 60′
Ηλικία: από 3 ετών και πάνω
Το Teatro de la Plaza ιδρύθηκε το 1983 στο Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή, με ένα ρεπερτόριο βασισμένο σε φολκλορικές ιστορίες.
Έκανε περιοδείες σε όλη τη χώρα μέχρι το 1986, όπου τα μέλη του εισχώρησαν στο «Grupo de Titiriteros del Teatro San Martín», και συνεργάστηκαν με την ομάδα που κατεύθυνε ο μεγάλος δάσκαλος Ariel Bufano μέχρι το 1991. Η ομάδα, έκανε διάφορες παραστάσεις χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές και συνδυάζοντας υποκριτική, γαντόκουκλες, μαύρο θέατρο, σκιές και άλλες τεχνικές, ειδικευόμενη στην εμψύχωση αντικειμένων. Το 2000, η ομάδα μετακόμισε στο São Paulo της Βραζιλίας, και από τότε αντιπροσωπεύει τη Βραζιλία σε εθνικά και διεθνή φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας.
“Φαουστουπής” (Ρουμπελστίλτνσκιν) Λαϊκό παραμύθι των αδελφών Γκριμ
Πραγματοποιεί κάθε σου ευχή αλλά μπορεί να σου πάρει ότι αγαπάς και πιο πολύ.
Είναι ένα αίνιγμα, μια τρέλα και μια ζαβολιά.
Είναι ένα ψέμα που την αλήθεια κυνηγά
Το όνομα του ποιος θα το βρει;
Κανείς δεν ξέρει πως τον λεν Φαουστουπή!
Η ιστορία του “Φαουστουπή”, κατά κόσμον«Ρουμπελστίλτσκιν» χάνεται στα 1808, όταν τυχαία την ανακάλυψαν και την προσθέσανε στη συλλογή τους οι θρυλικοί παραμυθάδες αδελφοί Γκριμ.
Η προσπάθεια της κόρης του μυλωνά που πρέπει να κάνει το άχυρο χρυσάφι (!), δουλεύτηκε εντατικά από τους αδελφούς Γκριμ και εκδόθηκε τελικά το 1812.
Από τότε το παραμύθι κυκλοφορεί σε διάφορες παραλλαγές.
Ο Ρουμπελστίλτσκιν ταξιδεύει παντού, αλλάζοντας όνομα, γλώσσα, πατρίδα και συχνά όψη!
Μέσα στο παραμύθι αντηχούν αρχαϊκές θρησκευτικές δοξασίες για την δύναμη της επίκλησης των ονομάτων, που γίνονται ακόμα αποδεκτές και από τις σύγχρονες θρησκείες. Όποιος μάθει το μυστικό όνομα ενός πλάσματος μπορεί να το εξουσιάσει, να το κάνει σκλάβο ή φίλο του.
Το παραμύθι μας μιλά και για τον κίνδυνο των υπερβολικών επιθυμιών, της φιλοδοξίας και της καύχησης.
Όποιος δεν μπορεί να ελέγξει την επιθυμία και την αλαζονεία του κάποιο στιγμή θα συναντήσει στην ζωή του τον Φαουστουπή!
Ένας γέρος μυλωνάς καμαρώνει για τις χάρες της κόρης του, λέγοντας ότι «άχυρο πιάνει και χρυσάφι γίνεται», σύμφωνα με τη λαϊκή παροιμία. Το ακούει ο νεαρός βασιλιάς και παρερμηνεύοντας τα λόγια του μυλωνά, την κλείνει στο παλάτι του για να του φτιάξει χρυσάφι. Η μικρή κόρη απελπίζεται, μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται μπροστά της ένα μικρό παράξενο ανθρωπάκι, ο”Φαουστουπής”.
Αυτός της υπόσχεται ότι θα της φτιάξει χρυσάφι, αρκεί…
Συντελεστές:
Κουκλοθεατρική ομάδα: Μιρέλα Κατσά, Μαιρηβή Γεωργιάδου, Θοδωρής Κορόζης
Κείμενο: Ισμήνη Καμπανέλλη, Μαιρηβή Γεωργιάδου
Σκηνοθεσία – σκηνογραφία: Μαιρηβή Γεωργιάδου
Τεχνική επιμέλεια: Ρικάρντο Ντι Λάουρο
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Μουσική: Λουδοβίκος των Ανωγείων
Μουσική επεξεργασία – ενορχήστρωση: Γιώργος Παυλάκος