ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 2017-18Παραστάσεις για παιδιά 3-12 ετών 2017-2018

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά “Σ ένα ΚουΒάρι κόκκινο κρυμμένα παραΜύθια”

Μια παράσταση αφήγησης με ζωντανή μουσική όπου παρουσιάζονται παραμύθια από τη παγκόσμια λογοτεχνική παράδοση. 


Πέρα από τα 7 βουνά και πίσω από το ουράνιο τόξο, ανατολικά του ήλιου και δυτικά της σελήνης υπάρχει ένας τόπος που όλοι τον γνωρίζουν και κανένας δεν τον ξέρει. 

Είναι ο τόπος της παραμυθίας, η χώρα των παραμυθιών. 
Εκεί κατοικεί η λαϊκή προφορική αφήγηση υφαίνοντας τον κόσμο, την ανθρώπινη περιπέτεια.

Οκτώ διαφορετικά παραμύθια, ένα για την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, πετούν το κουβάρι του μύθου στις εποχές του χρόνου και μέσα από τα παραμύθια συνομιλούν με τις αλλαγές στη φύση. Απλά, λιτά, σκηνικά αντικείμενα συνοδεύουν την παράσταση αφήγησης και λειτουργούν ως μυητικά σύμβολα μιας γλώσσας θεατρικής, πυκνής και πολύσημης.
 
Όλα τα  προτεινόμενα παραμύθια έχουν ξαναγραφτεί – διασκευαστεί  από την Φίλια Δενδρινού, (ηθοποιό, θεατρολόγο) ώστε να είναι καλλιτεχνικά άρτια στη σκηνική τους μεταφορά. Σε όλα τα παραμύθια η ποίηση είναι παρούσα ώστε να φέρει τα παιδιά σε επαφή και με τον ποιητικό λόγο, ενώ κάποια από τα παραμύθια μπορεί να  τα συνοδεύει  ζωντανά μουσικός. Η μουσική ακολουθεί το ήθος της ιστορίας, δημιουργώντας μια παράλληλη αφήγηση. 
Μετά την αφήγηση ακολουθεί συζήτηση και εκπαιδευτική δραστηριότητα με τα παιδιά στη βάση διαδραστικών και διαθεματικών διαδικασιών. Έτσι, ανάλογα με τα παραμύθια που κάθε φορά προτείνονται, δράσεις όπως: Αυτοσχεδιασμός, Παιχνίδι με τα Εκφραστικά Μέσα , Εργαστήρι ποίησης ή ζωγραφικής, είναι κάποιες από τις δράσεις που μπορούν να προταθούν στα παιδιά. 

 Δεκέμβριος : Άτζαροι, Μάντζαροι, Λυκοκαλικάντζαροι 3/12

Παραμύθια από τα έθιμα του Δωδεκαήμερου . Για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.

Ιανουάριος : Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά / 7 Ιανουαρίου

Ιστορίες από τη λογοτεχνία  , ποιήματα , τραγούδια κι έθιμα για την Πρωτοχρονιά.. Για παιδιά από 8 έως 12 χρόνων. 

Φεβρουάριος : Niezimska, το Χιονοκόριτσο

Ο χειμώνας σκεπάζει τα πάντα, το κρύο , η βροχή , το χαλάζι είναι οι κάτοικοι στου χειμώνα το σπίτι . Σε λίγο, οι ημέρα θα  μεγαλώσει και τα χιόνια θα λιώσουν …Ένα Ρώσικο Παραμύθι για το χιόνι και τον παππούλη πάγο. Για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.

Μάρτιος : Μαγικά Παραμύθια από την Ελληνική Παράδοση

Από τα πιο αγαπημένα παραμύθια του κόσμου είναι τα μαγικά παραμύθια. Εκεί, όλα μπορούν να συμβούν. Ένα τσαγιερό μπορεί και μιλάει, ένα φτυάρι μπορεί να τρέχει, ένα κλειδάκι μπορεί να ξεκλειδώνει μια κουνελότρυπα ή μια Πεντάμορφη να παντρεύεται με κύκνο. Παραμύθια από το πλούσιο υλικό της ελληνικής προφορικής παράδοσης. Για παιδιά από 5 έως 12 χρονών

Απρίλιος : Το Αηδόνι  Χ. Κ. Άντερσεν 

Ο Απρίλιος είναι ο μήνας της γιορτής του Παιδικού βιβλίου. Το παιδικό βιβλίο γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου , ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά , Χ. Κ. Άντερσεν , κι εμείς τον γιορτάζουμε με ένα από τα ωραιότερα Παραμύθια του, το Αηδόνι. Για όλο το Δημοτικό.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αφήγηση- Προσαρμογή Κειμένων: Φίλια Δενδρινού

Μουσική: Νίκος Πλάτανος – Ειρήνη Νικολακοπούλου              

 

Πληροφορίες

Διάρκεια Παράστασης : 70′

Πρεμιέρα: 3 Δεκεμβρίου 2017

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα στη 1:00

Τιμές εισιτηρίων: 5 €

Τοποθεσία: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (ΦουΑγιέ ), Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς – τηλ.210 414 3300 

Copyrighted Image