ΚΡΙΤΙΚΗΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Είδαμε…τους “Χιονάνους” στο θέατρο Πόρτα

Το θέατρο Πόρτα με μεγάλη παράδοση στο θέατρο για παιδιά κατορθώνει και φέτος να κάνει την διαφορά. Έχοντας στο πλευρό του και αυτή τη χρονιά τους Patari project και μετά την ανεπανάληπτη επιτυχία με το «Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο» δημιουργούν όλοι μαζί τους  Χιονάνους και μια παράσταση που ξεχωρίζει με διαφορά.

της Ελίζας Κυρτσόγλου

Θάνος Λέκκας-Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος-Αποστόλης Ψυχράμης-Θεοδόσης Κώνστας-Ειρήνη Μακρή-Γιώργος Σύρμας

Ο μύθος της Χιονάτης τώρα παρουσιάζεται με μια σύγχρονη ματιά. Δύο αντίθετοι κόσμοι έρχονται αντιμέτωποι. Κοιτώντας μέσα στον καθρέφτη μπορούμε να δούμε την πάλη του καλού με το κακό, την αντίθεση της ζήλιας με τον θαυμασμό, της παρέας με την μοναξιά. Αλλά αν κοιτάξουμε καλύτερα μέσα από τον καθρέπτη μπερδεύονται λίγο οι ρόλοι. Οι καλοί έχουν τις παραξενιές τους, αλλά και οι κακοί δεν είναι τόσο κακοί όσο αρχικά πιστεύουμε.

Κατερίνα Μαυρογεώργη-Θάνος Λέκκας-Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος-Θεοδόσης Κώνστας-Βασίλης Παναγιωτόπουλος

Με σκηνικό δύο πατάρια οι ήρωες του έργου ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους και για σχεδόν δύο ώρες δεν σταματούν να σκορπούν τη μαγεία τους στο κοινό. Η Χιονάτη (Ειρήνη Μακρή) και η Μητριά (Κατερίνα Μαυρογεώργη) ντυμένες σε άσπρο μαύρο- τονίζουν την αντίθεση των ρόλων τους, ενώ το έντονο χιούμορ και μια δόση σαρκασμού στην ερμηνεία τους τονίζουν τη σύγχρονη ματιά του παραμυθιού κρατώντας το ενδιαφέρον σε μικρούς και μεγάλους. Οι νάνοι (Θεοδόσης Κώνστας, Θάνος Λέκκας, , Γιώργος Σύρμας, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Αποστόλης Ψυχράμης ) όλοι τους υπέροχοι και εξαιρετικοί. Διατηρώντας γρήγορους ρυθμούς σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους  στη σκηνή-πατάρι, πάνω από μιάμιση ώρα χωρίς σταματημό, κατορθώνουν ομολογουμένως κάτι εξαιρετικό. Να παίζουν, να τραγουδούν και να είναι συγχρονισμένοι άψογα αλλά και ακούραστα.

Η Σοφία Πάσχου αποδεικνύει αυτή τη χρονιά πως η επιτυχία δεν είναι τυχαία. Ξέρει και μπορεί με μαεστρία να μεταμορφώνει τα κλασικά παραμύθια σε σύγχρονα θεάματα που συγκινούν μικρούς, νέους και μεγάλους θεατές. Χρησιμοποιώντας αυτή τη χρoνιά δυο πατάρια, τοποθετεί πάλι του ηθοποιούς πάνω εκεί για να δείξουν και να αναδείξουν τον εαυτό τους. Χωρίς σκηνικά και παραπανίσια αντικείμενα αλλά μόνο με την ανθρώπινη δύναμη, βγάζει έξω την αλήθεια τους και απομακρύνει κάθε ψεύτικο και επιτηδευμένο.

Η μουσική- δυνατό στοιχείο πάντα στις παραστάσεις των Patari projct- γραμμένη από τον Κορνήλιο Σελαμσή ερμηνεύεται ζωντανά από τους ίδιους τους ηθοποιούς και τον εξαιρετικό Βασίλη Παναγιωτόπουλο.

Κατερίνα Μαυρογεώργη-Ειρήνη Μακρή

Ενενήντα λεπτά που οι θεατές κάθε ηλικίας παρακολουθούν με αμείωτο το ενδιαφέρον ένα παραμύθι που είναι ήδη γνωστό αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζεται με τόσο ξεχωριστό τρόπο.

Βασίλης Παναγιωτόπουλος-Κατερίνα Μαυρογεώργη-Θάνος Λέκκας-Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος-Θεοδόσης Κώνστας-Αποστόλης Ψυχράμης-Γιώργος Σύρμας

Οι Patari project μέσα από τους Χιονάνους δείχνουν πως η δεμένη ομάδα έχει ωριμάσει καλλιτεχνικά ακόμα περισσότερο και έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί παραστάσεις που είναι εμπνευσμένες χωρίς να έχουν ανάγκη ούτε να ξεπεράσουν τις προηγούμενες επιτυχίες, ούτε να αποδείξουν κάτι περισσότερο από αυτό που είναι. Μια άρτια θεατρική ομάδα που κερδίζει το στοίχημα κάνοντας για άλλη μια φόρα μέσα από ένα πατάρι…επιτυχία!

   

Ειρήνη Μακρή

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση δείτε ΕΔΩ.

Copyrighted Image