ΠΑΙΔΙΚΑ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Θέατρο Τέχνης: Καλοκαιρινό Καλλιτεχνικό Σχολείο για παιδιά

Μια από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις της Παιδικής Σκηνής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν θα ζωντανέψει και πάλι στη Φρυνίχου κατά τη χειμερινή θεατρική σεζόν 2018-19! Πρόκειται για τον αγαπημένο «ΑΛΑΝΤΙΝ» σε θεατρική διασκευή Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη, που πρωτοπαίχθηκε το 2010 και για δύο συνεχόμενα χρόνια με πολύ μεγάλη ανταπόκριση του κοινού!

Γιορτάζοντας το γεγονός αυτό, το ιστορικό Θέατρο Τέχνης διευρύνει φέτος το καλοκαίρι τις δραστηριότητες του για παιδιά. Έτσι, μετά τα πολύ επιτυχημένα εργαστήρια που πραγματοποίησε η Άνδρη Θεοδότου με θέμα το «Φάντασμα του Κάντερβιλ» του Όσκαρ Ουάιλντ (χειμώνας 2014-15), αυτό το καλοκαίρι, με αφορμή τη συναρπαστική ιστορία του “ΑΛΑΝΤΙΝ”, θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στη σκηνή της Φρυνίχου 14, (Πλάκα) ένα ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ!  

Στο πρωτότυπο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε ουσιαστική επαφή με την τέχνη του θεάτρου και να εξοικειωθούν με το αυθεντικό περιβάλλον του θεάτρου.                                                                                                                                                                                      Κάθε μια από τις τρεις εβδομάδες του προγράμματος επικεντρώνεται σε έναν διαφορετικό άξονα (υποκριτική-μουσική-δημιουργική γραφή) και καταλήγει σε μια παρουσίαση-μικρή παράσταση στη σκηνή της Φρυνίχου (που πραγματοποιείται την τελευταία ημέρα κάθε πενθήμερου προγράμματος, ήτοι κάθε Παρασκευή). Με αφορμή πάντα το παραμύθι του “Αλαντίν”, τα παιδιά καλούνται να παίξουν -γιατί πριν απ΄όλα το θέατρο δεν είναι παρά ένα παιχνίδι με κανόνες-, να αυτοσχεδιάσουν ατομικά και ομαδικά, να διδαχθούν τεχνικές, να ελευθερώσουν τη φαντασία τους, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να καλλιεργήσουν τα εκφραστικά τους μέσα, να ενδυναμώσουν την αυτοπεποίθησή τους και φυσικά να αναπτύξουν την ικανότητά τους να συνεργάζονται ουσιαστικά στο πλαίσιο μιας ομάδας προκειμένου να γίνουν με τη σειρά τους δημιουργοί. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως «κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας», όπως έλεγε ο Κουν. Όσο νωρίτερα το μάθουμε αυτό, τόσο καλύτερα μπορούμε να ζήσουμε.

Σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, τα παιδιά καθοδηγούνται από διακεκριμένους καλλιτέχνες-συνεργάτες της Παιδικής και της Νεανικής Σκηνής του Θεάτρου Τέχνης με εμπειρία σε εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. Η βασική ομάδα απαρτίζεται από τους:

 

  • Δημήτρης Δεγαΐτης – Ο έμπειρος ηθοποιός και σκηνοθέτης (σε σκηνοθεσία του οποίου θα παρουσιαστεί κατά τη χειμερινή περίοδο ο “Αλαντίν”), με πολυετή πείρα σε εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, είναι σταθερός συνεργάτης της Παιδικής Σκηνής του Θέατρου Τέχνης (“Ο Ρομπέν των Δασών”,”Βαρώνος Μυνχάουζεν”, “Το Φάντασμα του Κάντερβιλ”, “Ο Μολυβένιος Στρατιώτης” και άλλα). Διδάσκει αυτοσχεδιασμό στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης.
  • Ο Κωνσταντίνος Ευστρατίου – Ο ηθοποιός, μουσικός και συγγραφέας συνεργάστηκε πολλές φορές ως ηθοποιός αλλα και ως μουσικός με το Θέατρο Τέχνης (πρόσφατα συνέθεσε τη μουσική της παράστασης της Νεανικής Σκηνής του Θεάτρου Τέχνης “Ο δόκτωρ Τζέκυλ και ο κύριος Χάϊντ”).  Διδάσκει μουσική, τραγούδι, αγωγή λόγου σε επαγγελματίες ηθοποιούς αλλά και σε παιδιά.
  • Η Βίλια Χατζόπουλου – Η ηθοποιός, συγγραφέας, με πτυχίο νηπιαγωγού και διδακτορικό στην Αισθητική Αγωγή Παιδικής Ηλικίας, έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στο θεατρικό παιχνίδι. Πρόσφατα συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης υπογράφοντας την θεατρική μεταφορά της παράστασης για νεανικό κοινό: “Ο δόκτωρ Τζέκιλ και κύριος Χαΐντ”.
  • Η Ερατώ Αγγουράκη –Ηθοποιός, απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης και συνεργάτης του θεάτρου με εμπειρία στο θεατρικό παιχνίδι.
  • Την βασική ομάδα πλαισιώνουν νέοι σπουδαστές και απόφοιτοι της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης με παιδαγωγικές γνώσεις και εμπειρία.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών και χωρίζεται σε τρεις διαφορετικές πενθήμερες ενότητες:

Πρώτη ενότητα (Δευτέρα 18 – Παρ 22/6):

ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ- ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Διδάσκει και συντονίζει ο Δημήτρης Δεγαΐτης. Τα παιδιά, με αφορμή το παραμύθι του «ΑΛΑΝΤΙΝ», μέσα από απολαυστικούς ομαδικούς και ατομικούς θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς και παιχνίδια, θα δημιουργήσουν μια μικρή παράσταση, που θα παρουσιαστεί στο τέλος της ενότητας (22/6). Αυτή την πρώτη εβδομάδα, η έμφαση θα δοθεί στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά προσεγγίζουν ένα θεατρικό ρόλο και τον ζωντανεύουν αλλά και στο πνεύμα της συλλογικότητας που είναι απαραίτητο στοιχείο κάθε θεατρικής δημιουργίας.

Δεύτερη ενότητα (Δευτ 25 – Παρ 29/6):

ΜΟΥΣΙΚΗ-ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Διδάσκει και συντονίζει ο Κωνσταντίνος Ευστρατίου. Με αφορμή και πάλι τον «ΑΛΑΝΤΙΝ» και δίνοντας αυτή τη φορά έμφαση στο ρόλο της μουσικής στα παραμύθια, τα παιδιά, μέσα από κατευθυνόμενους μουσικοθεατρικούς αυτοσχεδιασμούς, θα δημιουργήσουν μια μουσική παράσταση γεμάτη κίνηση και ήχους, που θα καλύπτει  την πορεία της μουσικής από τη «γέννησή της» μέχρι και σήμερα! Εδώ τα παιδιά χρησιμοποιούν με φαντασία κρουστά, χρηστικά αντικείμενα, αλλά και την ίδια τους τη φωνή ως μουσικά όργανα. Η μουσική παράσταση θα παρουσιαστεί στο τέλος της δεύτερης ενότητας (29/6)!

Τρίτη ενότητα (Δευτ 2 – Παρ 6/7):  

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ -ΠΡΑΞΗ

Διδάσκει και συντονίζει η Βίλια Χατζοπούλου. Εδώ, ο «ΑΛΑΝΤΙΝ» γίνεται η αφορμή για να φτιάξουν τα παιδιά μια δική τους ιστορία..! Η Βίλια Χατζοπούλου καθοδηγεί τα παιδιά στη δημιουργία μιας μικρής παράστασης όπου όλοι μαζί, με μοναδικό όπλο τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, συναποφασίζουν για τον τίτλο, τους ήρωες και την υπόθεση του έργου! Τα παιδιά στη συνέχεια ζωντανεύουν την ιστορία μέσα από αυτοσχεδιασμούς, και στο τέλος της ενότητας την παρουσιάζουν στη σκηνή του θεάτρου! (6/7).

Να σημειωθεί ότι οι ενότητες είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους και παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν μια ή δύο (όποιες επιθυμούν) και φυσικά και τις τρεις ενότητες μαζί.

Το πρόγραμμα είναι καθημερινό: Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 9.00-14.00,  με ενδιάμεσα διαλείμματα, υπό την επίβλεψη φυσικά των ανθρώπων του Θεάτρου Τέχνης. Τα παιδιά πρέπει να φέρνουν κολατσιό από το σπίτι. Υπάρχει περιθώριο άφιξης και αναχώρησης νωρίτερα και αργότερα από τις ώρες του προγράμματος. Παρακαλείσθε μόνο να το δηλώσετε έγκαιρα.

Κόστος προγράμματος:

1 εβδομάδα: 150€, ειδική τιμή για 2 εβομάδες: 250€ , ειδική τιμή για όλο το πρόγραμμα 3 εβδομάδων: 300€

Μειωμένες τιμές 15% για αδέλφια.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΕΓΚΑΙΡΑ ΚΑΘΩΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ

Τοποθεσία: Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Φρυνίχου 14, Πλάκα, τηλέφωνα ταμείου: 210-32 22 464, 210-32 36 732

Copyrighted Image