Παραστάσεις ΜΟΝΟ για σχολεία 2018-2019ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Μπρόντγουαιη: “Ο Φορτουνάτος” Θίασος Αδράχτι

Ο θίασος «ΑΔΡΑΧΤΙ» παρουσιάζει  φέτος στο θέατρο Μπρόντγουαιη το λογοτεχνικό αριστούργημα της Κρητικής λογοτεχνίας «Ο ΦΟΡΤΟΥΝΑΤΟΣ» του ΜΑΡΚΟΥ-ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΦΩΣΚΟΛΟΥ σε σκηνοθεσία και διασκευή του Γιώργου Παπαευσταθίου.

Πρόκειται για μία από τις τρεις σωζόμενες κωμωδίες της Κρητικής λογοτεχνίας τη περίοδο της Αναγέννησης.
Μετά τη τεράστια απήχηση που είχαν τα έργα «ΣΤΑΧΟΜΑΖΩΧΤΡΑ» του Α. Παπαδιαμάντη, το Σμυρνέϊκο παραμύθι «ΤΟ ΧΑΜΑΛΑΚΙ», «ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΛΩΡΗΣ» του Α. Καρκαβίτσα και «Ο ΤΡΟΜΑΡΑΣ» του Γ.Βιζυηνού, ο θίασος «ΑΔΡΑΧΤΙ», συνεχίζει τη πορεία του στη πολιτιστική μας παράδοση, μιας και στις μέρες μας, η διάσωση αυτής της παράδοσης είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ. Ένα έργο γεμάτο Ελλάδα, Κρητικούς παραδοσιακούς χορούς, γεμάτο μουσικές και χρώματα του τόπου μας. Μέσα από τη φετινή μας παραγωγή, περνάμε τα μηνύματα της αγάπης, της αλληλεγγύης, αλλά κυρίως το μήνυμα της γονεϊκής αγάπης και της ελπίδας. Την ελπίδα που ποτέ δεν πρέπει να χάνουμε και να προσπαθούμε πάντα να φτάνουμε στους στόχους μας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Ο Φορτουνάτος, είναι ένας νεαρός, ερωτευμένος με μία όμορφη Κρητικοπούλα, τη Πετρονέλλα. Μεγαλωμένος, όχι από τον πραγματικό του πατέρα, έχει μεγαλώσει με ηθικές αξίες, γνώση, και δικαιοσύνη. Την κοπελιά που αγαπά, τη ζητά για νύφη ο πλούσιος, αλλά κατά πολύ μεγαλύτερος ηλικιακά γιατρός του νησιού, ο οποίος έχει χάσει τον μοναχογιό του πολύ μικρό σε μία επιδρομή των κουρσάρων.
Η μάνα της κοπελιάς, δέχεται, ελπίζοντας έτσι ότι η κόρη της θα ζήσει μέσα στα πλούτη. Με το ισχυρό μήνυμα της γονεϊκής αγάπης ανάμεσα σε ανατρεπτικές καταστάσεις, κωμικές στιγμές, μα πάνω από όλα η μοίρα, που ποτέ δεν γνωρίζεις πως θα σου τα φέρει, στο τέλος αποδεικνύεται, ότι ο Φορτουνάτος είναι το χαμένο παιδί του γιατρού και έτσι παντρεύεται τη κοπέλα που αγαπά. Όλα αυτά, σε μία παράσταση γεμάτη γέλιο, ανατροπές, ήθη και έθιμα του τόπου μας, παραδοσιακούς Κρητικούς χορούς, μία παράσταση γεμάτη Ελλάδα!


 ΜΑΡΚΟΣ-ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ (1597-1662).
Κρητικός ποιητής, ενετικής καταγωγής. Πολύ καλός γνώστης της ιταλικής και της λατινικής γλώσσας, έζησε στον Χάνδακα της Κρήτης (σημερινό Ηράκλειο) στα χρόνια της πολιορκίας του από τους Τούρκους. Εκείνη την περίοδο έγραψε την κωμωδία με τίτλο “Φορτουνάτος”, η οποία διακρίνεται για το σατιρικό της πνεύμα καθώς και για την απεικόνιση ηθών και εθίμων της εποχής. Το έργο, βασίζεται σε μια ερωτική ιστορία και διανθίζεται με κωμικούς διαλόγους και ανατρεπτικές σκηνές.  Η πρώτη έκδοση του έργου έγινε το 1922 από τον Στέφανο Ξανθουδίδη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Κείμενο-Θεατρική μεταφορά: Γιώργος Παπαευσταθίου

Χορογραφίες: Δήμητρα Γρατσιούνη

Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Θίασος ΑΔΡΑΧΤΙ

Μουσική επιμέλεια: Άγγελος Αντωνιάδης

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαευσταθίου

Σχεδιασμοί φωτισμών: Βασίλης Πλατάκης

Οργάνωση παραστάσεων: Άγγελος Αντωνιάδης- Θοδωρής Παπαδόπουλος

Επιμέλεια προγράμματος – αφισών: Νικήτας Κοτροκόης

Ηχογράφηση τραγουδιών & μίξη: Planet REC studio

 

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Γιώργος Παπαευσταθίου , Όλγα Πρωτονοταρίου, Μύριαμ Χρονοπούλου, Σπύρος Βαρβαγιάννης, Δανάη Μιχοπούλου, Χρήστος Μαραθιάς, Πάνος Τσαλιγόπουλος, Γιώργος Αντωνόπουλος

Στους χορούς συμμετέχει ο: Κωνσταντίνος Κυριαζόπουλος

Στα τραγούδια συμμετέχουν οι: Παναγιώτης Παπαευσταθίου, Γιάννης Λέκκας

Παραγωγή: Θίασος «ΑΔΡΑΧΤΙ»

 

Για να διοργανώσετε τις παραστάσεις σας, απευθυνθείτε:

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

Τηλ.: 210 77.74.629

210 77.58.952

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Τηλ.: 210 77.54.382

Fax: 210 77.58.952

Θέατρο Μπρόντγουαιη, Αγίου Μελετίου 61 και Πατησίων -Τηλ.: 2108620231

Copyrighted Image