Skrow «Γιέ- χσιέν: H Σταχτοπούτα από την Κίνα»
Το «Θέατρο Ρετρό» αφηγείται και παρουσιάζει την κινέζικη παραλλαγή της γνωστής μας Σταχτοπούτας, στο skrow.theater από τις 04 Νοεμβρίου 2018 και κάθε Κυριακή στις 15.00.
Στη διαχρονική αυτή ιστορία, εκτός από την ευγενική Γιε-χσιεν, το χρυσό της ψάρι, την κακιά μητριά της, θα γνωρίσουμε και ένα μικροσκοπικό χρυσοκέντητο, ανεκτίμητο παντοφλάκι! Θα μπορέσει η Γιε-χσιεν να πάει στη γιορτή της Άνοιξης; Πώς μπορεί το ψάρι της να την βοηθήσει; Και το πιο σημαντικό απ’ όλα, τι συνέβη στο παντοφλάκι;
Λίγα λόγια για το έργο:
Το έργο «Γιε-χσιεν: Η Σταχτοπούτα από την Κίνα» βασίζεται στον κινέζικο μύθο «Ye Xian» που έγραψε ο Κινέζος ποιητής Tuan Ch’eng-shih τον 9ο αιώνα. Η παράσταση δημιουργήθηκε για δύο ηθοποιούς-αφηγητές, οι οποίοι εναλλάσσουν τον ρόλο του αφηγητή με τους διαφορετικούς ρόλους του παραμυθιού, αλλάζοντας αξεσουάρ με μοναδική ταχύτητα. Παράλληλα, με απλά σκηνικά αντικείμενα, δημιουργούν όλους τους διαφορετικούς χώρους αλλά και την αλλαγή ατμόσφαιρας του παραμυθιού.
Η παράσταση «Γιέ-χσιέν: Η Σταχτοπούτα από την Κίνα» χωράει κυριολεκτικά σε μία extra large βαλίτσα, έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα να μεταφέρεται παντού, εκφράζοντας έτσι την πεποίθησή μας πως μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί ακόμη με τα πιο απλά μέσα, προσφέροντας ένα θέαμα ευαίσθητο και ποιοτικό.
Με αφορμή την Κινέζικη καταγωγή του παραμυθιού της παράστασης Γιε-χσιέν: H Σταχτοπούτα από την Κίνα ανοίγει έναν νέο κύκλο δραστηριοτήτων αφιερωμένο στον Κινέζικο πολιτισμό!
Στο πλαίσιο αυτό, το ‘Θέατρο Ρετρό‘ πιστό στο όραμα του να αναζητά μύθους από όλο τον κόσμο, οι οποίοι μοιράζονται την ίδια βάση τους σε αντίστοιχους Ελληνικούς, φέρνει κοντά έθιμα από την Ελλάδα και την Κίνα τα οποία βρίσκουν τα κοινά τους στοιχεία και δημιουργούν φιλίες και δεσμούς.
Τα έθιμα που θα γνωρίσουμε είναι τα ακόλουθα:
Φεβρουάριος
Τις Κυριακές του Φεβρουαρίου γνωρίζουμε την ‘Γιορτή της Άνοιξης’!
Η γιορτή της Άνοιξης είναι η Κινέζικη Πρωτοχρονιά! Πρόκειται για την πιο σημαντική γιορτή των Κινέζων και τη γιορτάζουν στο τέλος του Φεβρουαρίου και συμβολίζει τον ερχομό της Άνοιξης και εμείς θα δούμε πως την γιορτάζουν στην Κίνα!
新年快乐 —> Σι νιεν κουάι λου —> Καλή Πρωτοχρονιά!
Μάρτιος
Τις Κυριακές του Μαρτίου μαθαίνουμε Κινέζικα!
Η Κινέζικη γλώσσα μετρά 3.500 χρόνια ιστορίας! Πόσο δύσκολα είναι τελικά τα Κινέζικα; Πόσα ιδεογράμματα έχουν; Άραγε στην Κίνα μιλάνε όλοι τα ίδια Κινέζικα; Ή έχουν διαφορετικές διαλέκτους; Κρατείστε σημειώσεις τα Κινέζικα ξεκινάνε!
我学中文 —> Γουό τσιέ τσιονγουέ —> Μαθαίνω Κινέζικα
Απρίλιος
Τις Κυριακές του Απριλίου κάνουμε Kung Fu!
Το πρόγραμμα μας περιέχει και άσκηση! Το ξέρατε πως οι λέξεις Kung Fu στα Κινέζικα σημαίνουν ‘εργασία’ και ‘άνθρωπος’; Το kung fu εμφανίζεται σε διάφορα λογοτεχνικά είδη από τα τέλη της δυναστείας Μινγκ: σε εγχειρίδια, στρατιωτικές εγκυκλοπαίδειες, ιστορικά συγγράμματα, ταξιδιωτικά, μυθιστορήματα και στην ποίηση. Πάμε να το δούμε στην πράξη!
功夫 —> Κουν φού
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ιδέα-προσαρμογή κειμένου: Αγγελική Φράγκου
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Λάλου
Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Αλεξανδρής
Επιμέλεια κίνησης: Μάρθα Κλουκίνα
Σκηνικά αντικείμενα: Βάλια Παπακωνσταντίνου
Κοστούμια: Βιβέτα Στρατηγού
Σχεδιασμός φωτισμού και φωτογράφιση: Παύλος Μαυρίδης
Διδασκαλία Κινέζικης γλώσσας: Qian Ru Xiao
Εμψύχωση δραστηριοτήτων: Φοίβη Ψευδού
Οργάνωση παραγωγής: Θηρεσία Θεοδώρου
Παίζουν: Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Αγγελική Φράγκου
Πληροφορίες
Απευθύνεται σε παιδιά 4 έως 8 ετών
Διάρκεια Παράστασης : 45’ παράσταση & 30’ θεατρικό παιχνίδι
Πρεμιέρα: 4 Νοεμβρίου 2018 έως 21 Απριλίου 2019
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κάθε Κυριακή στις 3:00
Τιμές εισιτηρίων : 8€ γενική είσοδος, 7€ ομαδικό (για κρατήσεις άνω των 10 ατόμων)
Τηλέφωνο και ώρες κρατήσεων: 210 7235 842 (ώρες 11:00 π.μ. – 14:00 μ.μ. και 17:00 μ.μ. – 20:30 μ.μ.)
Τοποθεσία: Skrow Theater – Αρχελάου 5, Παγκράτι, Αθήνα | τηλέφωνο: 210 7235 842
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΞΕΤΡΕΛΑΝΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ! ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΝΙΩΣΟΥΝ ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ!ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ!!!
Καταπληκτική η παράσταση και το ερέθισμα που έδωσαν στα παιδάκια μας με το Κουν φου. Ευχαριστούμε