ΚΡΙΤΙΚΗΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Είδαμε…«Ο πρίγκιπας και ο φτωχός» στο Μικρό Εθνικό

Με το έργο «Ο Πρίγκιπας και ο Φτωχός» του Μάρκ Τουέην, εγκαινιάζει το Μικρό Εθνικό το νέο του σπίτι, στο ισόγειο του ΡΕΞ, σε σκηνοθεσία της Σοφίας Βγενοπούλου και διασκευή της Τζέμα Κένεντι.

Πρόκειται για το ομώνυμο βιβλίο του σπουδαίου Αμερικανού λογοτέχνη, που ο ίδιος ο συγγραφέας το χαρακτήρισε ως «μια ιστορία για νέους κάθε ηλικίας» και κυκλοφόρησε το 1881, ενώ αποτέλεσε το αγαπημένο ανάγνωσμα γενεών και γενεών. Παράλληλα γνώρισε πολλές διασκευές για το θέατρο, τον κινηματογράφο, ακόμα και για τα κινούμενα σχέδια.

από την Ελίζα Κυρτσόγλου

Λίγα λόγια για το έργο

Μεταφερόμαστε στο Λονδίνο του 16ου αιώνα όπου οι κοινωνικές αδικίες κυριαρχούν παντού. Εκεί ζουν δυο παιδιά. Ο ένας είναι ο πρίγκιπας. Είναι ο γιος του βασιλιά, ο πρίγκιπας Εδουάρδος Τυδόρ. Ο δεύτερος, ο άλλος είναι ο φτωχός Τομ Κάντυ. Είναι ο γιος μιας οικογένειας ζητιάνων. Τα δυο παιδιά μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό. Μια σύμπτωση και μια παρεξήγηση θα τους οδηγήσει να συναντηθούν και οι ίδιοι αποφασίζουν να αλλάξουν ρούχα και με αποτέλεσμα να βρεθούν για λίγες μέρες ο ένας στη θέση του άλλου.

Ο πρίγκιπας ντυμένος σαν ζητιάνος καλείται να ζήσει μέσα στην φτώχεια και να επιβιώσει. Από την άλλη πλευρά ο φτωχός, θα βρεθεί στο θρόνο και θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των νέων περιστάσεων.

Ο δεκαπενταμελής θίασος ζωντανεύει με ψύχη και πάθος ένα κλασικό και διαχρονικό κείμενο που χάρη στην έξοχη διασκευή της Τζέμα Κένεντι και τη μετάφραση του Αλέξη Καλοφωλιά, κατορθώνει να αναδείξει το διαχρονικό χαρακτήρα του. Η σκηνοθεσία της πάντα εμπνευσμένης Σοφίας Βγενοπούλου κατορθώνει να συνδέσει με μαεστρία τη διαχρονικότητα των μηνυμάτων του κλασικού κειμένου με το σύγχρονο χιούμορ που αναδύεται μέσα από τις καταστάσεις και τις περιπέτειες των πρωταγωνιστών. Στόχος που έχει απόλυτα επιτευχθεί είναι μέσα από το απλό και λιτό να κινητοποιηθεί η φαντασία των θεατών και να συμμετέχουν κοινό και θεατές στις ιστορίες που διαδραματίζονται στη σκηνή σαν αυτές να είναι αληθινές.

Η ζωντανή μουσική του Άγγελου Τριανταφύλλου υπογραμμίζει σε βάθος το κείμενο, και σε συνδυασμό τα τραγούδια προωθούν την εξέλιξη της ιστορίας κρατώντας το ενδιαφέρον των θεατών μικρών και μεγάλων.

Η διάρκεια της παράστασης ξεπερνά τις 2 ώρες, γεγονός που ίσως προβληματίσει τους γονείς των μικρών θεατών.

«Ο πρίγκιπας και ο φτωχός» περιγράφει μια κοινωνία που έχει πολλά κοινά με τη δική μας. Μέσα από την ιστορία τους ανακαλύπτουμε και αποκαλύπτουμε πολλά για τις ανθρώπινες σχέσεις, την εξουσία, την δικαιοσύνη και αλλά και την αδικία που μας περιβάλλει.

«Ο πρίγκιπας και ο φτωχός»,

ΜΙΚΡΟ ΕΘΝΙΚΟ, Πανεπιστημίου 48, έως 21 Απριλίου 2019.

Μια σκέψη για το “Είδαμε…«Ο πρίγκιπας και ο φτωχός» στο Μικρό Εθνικό

  • Συγχαρητηρια,για τις ευκαιριες που δινετε στις οικογενειες,που θελουν να περασουν ποιοτικο χρονο με τα παιδια τους βλεποντας μια θεατρικη παρασταση,αλλα,οι οικονομικες δυσχερειες πολλες φορες δεν το επιτρεπουν!Και παλι μπραβο σας!!!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Copyrighted Image