ΠΑΙΔΙΚΑ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Εργαστήρι Θεατρικής Αγωγής στο Ωδείο Αθηνών

Ο γενικός όρος Θεατρική Αγωγή πλαισιώνει τις δύο βασικές πτυχές της δουλειάς μας. 

Αφενός σωματικό training γεμάτο παιχνίδια, ασκήσεις και σωματικές ”σπαζοκεφαλιές”, που εφαρμόζονται άλλοτε ως ατομική εξάσκηση και άλλοτε ως πρακτικές συνόλου. Πρόκειται για μια σωματική εξάσκηση που στοχεύει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως: ο συντονισμός και έλεγχος της κίνησης, η διαχείριση της δύναμης, η ισορροπία, τα αντανακλαστικά, η παρατηρητικότητα, η σωματική και πνευματική εγρήγορση, ο ρυθμός. Κοινός παρονομαστής όλων η συγκέντρωση η οποία υπό μία έννοια γυμνάζεται σαν ένας άλλος μυς. 

Αφετέρου ιστορίες! Ένα παραμύθι, ένα ποίημα, ένα θεατρικό έργο, ένα μυθιστόρημα, μια ταινία, ένα τραγούδι, ένας μύθος, ένα ιστορικό γεγονός, ένας πίνακας ζωγραφικής ή ακόμα και μια ιστορία που θα φτιάξουμε εμείς. Όχι μια αλλά πολλές ιστορίες κατά τη διάρκεια της χρονιάς, γίνονται αφορμή για μια περιπετειώδη καταβύθιση στη φύση του ανθρώπου. 

Το εκπαιδευτικό δράμα, εμπλουτισμένο με πλήθος τεχνικών, μας εντάσσει στον κόσμο της κάθε ιστορίας. Γνωρίζουμε τους ήρωες, ακολουθούμε τις σκέψεις τους, τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν, τα όνειρα που τους επισκέπτονται όταν κοιμούνται, τα συναισθήματά τους, τις χειρονομίες τους, τις σιωπές τους. Χαρτογραφούμε το πως σχετίζονται με τον εαυτό τους και με τους άλλους. Εδώ η βιωματική γλώσσα του θεάτρου μετατρέπει τις ιστορίες σε όχημα προκειμένου να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας! 

Η φαντασία ενεργοποιεί τον δημιουργικό, ευέλικτο, εφευρετικό εαυτό μας και μέσα στον κόσμο του θεάτρου μαθαίνουμε να την επιστρατεύουμε και να τη συμβουλευόμαστε ακόμα και τις στιγμές που στεκόμαστε μπροστά σε ένα πρόβλημα αναζητώντας τη λύση. 

Τα παιδιά καλούνται να δουλέψουν συλλογικά και να περνούν διαδοχικά από όλες τις θέσεις του σκηνοθέτη, του ηθοποιού και του θεατή. Αυτή η εναλλαγή ενθαρρύνει μια σφαιρική αντίληψη για τα πράγματα και διευκολύνει την διαχείριση της έκθεσης. Η χαρά της συνεργασίας δίνει αξία στην έννοια της ομάδας και η ομαδικότητα δημιουργεί ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης, ασφάλειας και σεβασμού. Για εμάς συνεργασία δεν σημαίνει πάντα συμφωνία και ομάδα δεν σημαίνει να είμαστε όλοι ίδιοι, αντιθέτως βλέπουμε τη διαφωνία και την διαφορετικότητα ως συμμάχους. Ο πλούτος και η δύναμη της ομάδας κρύβονται στις αντιθέσεις της και η ατομική αυτοπεποίθηση είναι το άθροισμα του δυναμισμού και της ευαισθησίας μας. 

Πρόθεση μας να εντοπίσουμε και να συναντήσουμε τις ανάγκες, τα ζητούμενα και τις δυνατότητες κάθε ηλικιακής ομάδας. Έτσι, διατηρώντας πάντα τις βασικές αρχές τις δουλειάς μας σταθερές, ο τρόπος, η κλίμακα δυσκολίας και η επιλογή των ερεθισμάτων διαφοροποιούνται και προσαρμόζονται αναλόγως. 

Βασικός άξονας στην προσέγγισή μας είναι η πίστη ότι το θέατρο είναι μια πολυδιάστατη τέχνη, ένα συναρπαστικό παιχνίδι αλλά παράλληλα και ένα πολύτιμο παιδαγωγικό εργαλείο. Σμιλεύει τον άνθρωπο στο σύνολό του και αποβλέπει σε ενεργοποιημένα σώματα, οξυμένα πνεύματα, σε ευαισθητοποιημένους και ελεύθερους ανθρώπους. Ανθρώπους ικανούς να φέρουν τις προσωπικές και στη συνέχεια συλλογικές αλλαγές που χρειάζονται προκειμένου να γίνει ο κόσμος μας ένα καλύτερο μέρος. 

Πληροφορίες: Γραφείο Δραματικής Σχολής: 210-7223464 (Κατερίνα Τσεσμετζή)

ΩΔΕΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ | ΡΗΓΙΛΛΗΣ & ΒΑΣ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ Β’ 17-19 | 106 75 ΑΘΗΝΑ 

Τ: 210 724 0673 | Ε: [email protected] | www.athensconservatoire.gr 

Εγγραφές: Για την πραγματοποίηση της εγγραφής είναι απαραίτητη η συνάντηση γνωριμίας των ενδιαφερόμενων με την υπεύθυνη του Εργαστηρίου Μαρία Όλγα Αθηναίου. Για να προγραμματίσετε την συνάντησή σας επικοινωνήστε τηλεφωνικώς στο 210 72 23 464. 

Οι εγγραφές πραγματοποιούνται στη Γραμματεία Ωδείου Αθηνών, 1ος όροφος Ωδείο Αθηνών Βασ. Γεωργίου Β’ 17-19 & Ρηγίλλης, Αθήνα. Ώρες λειτουργίας:Δευτέρα έως Παρασκευή 10:30-15:30 για τον μήνα Σεπτέμβριο. 

Οι συναντήσεις των ενδιαφερόμενων με την κυρία Αθηναίου μπορούν να προγραμματιστούν και πέραν του ωραρίου λειτουργίας της Γραμματείας. 

ΔΙΔΑΚΤΡΑ Τα δίδακτρα καταβάλλονται ανά τρίμηνο, σύμφωνα με τον κανονισμό καταβολής διδάκτρων του Ωδείου Αθηνών. 

Νήπιο: 50,00 ευρώ μηνιαία Δημοτικό: 50,00 ευρώ μηνιαία Έφηβοι: 60,00 ευρώ μηνιαία 

Κόστος εγγραφής 25,00 ευρώ 

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Νήπιο: Τρίτη 17:00-18:15 Α’ + Β’ Δημοτικού: Δευτέρα 17:00 – 18:30 Γ’ + Δ’ Δημοτικού: Πέμπτη 17:00 – 18:30 Ε’ + ΣΤ’ Δημοτικού: Παρασκευή 17:00 – 19:00 Γυμνάσιο: Σάββατο 13:00 – 15:30 Λύκειο: Σάββατο 16:00 – 19:00 

*Το προτεινόμενο πρόγραμμα ενδέχεται να μεταβληθεί ανάλογα με τις ανάγκες των εγγεγραμμένων μαθητών. 

Αργίες 2019-2020: Τις ημερομηνίες αυτές το Ωδείο Αθηνών παραμένει κλειστό και τα μαθήματα δεν αναπληρώνονται. Αναπληρώσεις γίνονται στο τέλος της χρονιάς μόνο για μαθήματα που τυχόν αναβληθούν λόγω άλλων επαγγελματικών υποχρεώσεων της κας Αθηναίου. 

Δευτέρα 28η Οκτωβρίου 

Αργίες Χριστουγέννων: Δευτέρα 23/12 έως Δευτέρα 6/01 

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου των Τριών Ιεραρχών 

Τριήμερο Κ. Δευτέρας: Σάββατο 29/02 και Δευτέρα 02/03 

Δευτέρα 25η Μαρτίου 

Αργίες του Πάσχα: Μ. Πέμπτη 16/04 έως Κυριακή 26/04 

Παρασκευή 1η Μαΐου 

Copyrighted Image