Χρύσα Διαμαντοπούλου: Η ευθύνη δεν είναι α λα καρτ, πηγαίνει μαζί με τον χαρακτήρα
Η δημιουργός με όλη τη σημασία της λέξης, Χρύσα Διαμαντοπούλου μας μίλησε για τον Μικρό Νότο που μεγάλωσε και έκλεισε τα 10, το παιδικό θέατρο μετά την πανδημία και τα σχέδια της ομάδας της, για το εφηβικό κοινό.
Αυτό το καλοκαίρι χωρίς περιορισμούς, οι «Αισωπομαχίες» έρχονται να σας βρουν παρέα με τον «Ραφτάκο των λέξεων» για να ομορφύνουν τις διακοπές μικρών και μεγάλων.
Ελίζα Κυρτσόγλου
Ε.Κ.: Ο Μικρός Νότος δεν είναι πλέον μικρός σε ηλικία, αφού φέτος γιορτάζετε τα 10 χρόνια από την ίδρυση του. Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας μαζί μας.
Χρύσα Διαμαντοπούλου: Τον Αύγουστο του 2012 βρεθήκαμε για πρώτη φορά με μία μικρή παρέα φίλων καλλιτεχνών προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε δράσεις για παιδιά.
Τότε δεν μπορούσα να φανταστώ πώς και πόσο θα μεγάλωνε ο Μικρό Νότος μας. Τώρα νιώθω σαν μαμά που έχει προσπαθήσει με όλες τις δυνάμεις της, με αγάπη, αφοσίωση, συνέπεια, αλτρουισμό, ανοιχτωσιά, να βοηθήσει ένα πλάσμα να μεγαλώσει. Νιώθω υπερήφανη, ευγνώμων, γεμάτη δύναμη και πολλές ιδέες για το μέλλον.
Ε.Κ.: Οι Αισωπομαχίες μια επετειακή παράσταση έρχεται παρέα με τον αγαπητό σε όλους «Ραφτάκο των λέξεων» να μας δροσίσουν αυτό το καλοκαίρι. Τι θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αυτή τη φορά;
Χρύσα Διαμαντοπούλου: Πέντε μύθοι του Αισώπου, γνωστοί αλλά αγνώριστοι!
Τα παιδιά συστήνονται με τους ηθοποιούς αλλά και με τα μουσικά όργανα. Ζουν τα παθήματα και τα μαθήματα από τον κόσμο των ζώων και της φύσης, βιώνουν τις μεταμορφώσεις των ηρώων.
Mε κέντρο της παράστασης την ανάγκη των ανθρώπων για συνύπαρξη, μία παρέα -οι ηθοποιοί και τα παιδιά μαζί- μιλάμε μέσα από ιστορίες και μύθους με ζώα, για αξίες ανεκτίμητες, όπως η ειρήνη, η δικαιοσύνη, η φιλία, η εργατικότητα, η δύναμη της σκέψης, η αλληλεγγύη, η αγάπη, η γενναιότητα, η συμφιλίωση…
Πέντε γνωστοί και πολυαγαπημένοι μύθοι του Αισώπου ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μικρών και μεγάλων, με αγνά χειροποίητα υλικά, διαδραστικά παιχνίδια, ζωντανή μουσική και τραγούδια, με χιούμορ και απρόβλεπτες μεταμορφώσεις!
Μάχες, έριδες, συγκρούσεις, ανταγωνισμοί και αψιμαχίες συνθέτουν ένα σκηνικό εκρηκτικό σε μία παράσταση όπου τα παιδιά αναλαμβάνουν σημαντικό και ενεργό ρόλο στην εξέλιξη των ιστοριών. Τύμπανα, κιθάρα, άρπα, βροντή, καζού, magic drum, καλίμπα, ξύστρα, μουσική γαβάθα, καστανιέτες, κρόταλα, ζήλιες, καχόν, δίνουν ζωντάνια και ρυθμό, σε μία παράσταση όπου οι ιστορίες και η ζωντανή μουσική έχουν τον πρώτο λόγο.
Μια γεμάτη παιχνίδι, μουσική και κίνηση, παράσταση, που «μιλάει» με αλληγορίες για τη ζωή – μέσα από παθήματα ζώων- και μας διδάσκει τη σπουδαιότητα των πιο υψηλών αξιών & ιδανικών!
Ε.Κ.: Καθώς μεγαλώνει ο Μικρός Νότος μεγαλώνει ηλικιακά και το κοινό του, είναι μέσα στα σχέδια σας να δημιουργήσετε παραστάσεις και για το εφηβικό κοινό;
Χρύσα Διαμαντοπούλου: Τον Νοέμβριο του 2019 παρουσιάσαμε για το εφηβικό κοινό, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την παράσταση -βασισμένη στις Αρχές του Εκπαιδευτικού Δράματος- ΤΟ ΤΕΡΑΣ, βασισμένο στη νουβέλα της Μαίρη Σέλευ, Φράνκενσταιν. Μία σύμπραξη με τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Chris Cooper που μας έδωσε πολλή χαρά και μεγάλη έμπνευση. Συναντήσαμε νέους και μοιραστήκαμε μαζί τους σκέψεις, ιδέες και προβληματισμούς και μιλήσαμε για τη διαφορετικότητα, γιατί ο άνθρωπος συνδέεται με τον συνάνθρωπό του μέσα από αυτά που τον χωρίζουν κι όχι μέσα από αυτά που τον ενώνουν.
Στην Ελλάδα ενώ υπάρχει πια ένα πολύ ενεργό παιδικό κοινό, δεν μπορώ να πω ότι συμβαίνει το ίδιο με το εφηβικό κοινό. Η πολιτεία, το σχολείο και η οικογένεια φαίνεται θεωρούν ότι το θέατρο απευθύνεται ή σε παιδιά ή σε ενήλικους. Ένα παιδί βλέπει θέατρο για τελευταία φορά κάπου στα 10 χρόνια του και μετά το ξανά ανακαλύπτει -αν είναι τυχερό- ως ενήλικας. Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος αντιλαμβανόμενη αυτό το κενό έχει θέσει ως στόχο του τη δημιουργία παραστάσεων και δράσεων που αφορούν στους εφήβους, στο νεανικό κοινό. Μακάρι να υπάρξουν και άλλοι φορείς να συμπορευθούμε παράλληλα.
Ε.Κ.: Η επιτυχία και η ποιότητα στις παραστάσεις σας συμπορεύονται, νιώθετε ευθύνη ώστε να συνεχίσετε με τον ίδιο τρόπο την πορεία σας;
Από την πρώτη δουλειά μας, την «Μυλωνού», νιώθαμε την ίδια ευθύνη που νιώθουμε και τώρα, 10 χρόνια μετά. Η ευθύνη δεν είναι α λα καρτ, πηγαίνει μαζί με τον χαρακτήρα. Βασανίζομαι πολύ από την ευθύνη μου αυτή απέναντι στο κοινό μας. Από την πρώτη ημέρα του Μικρού Νότου. Κάθε δημιουργία έχει τον πόνο μίας γέννας για εμένα. Με αντίστοιχης ποιότητας συνεργάτες συμπορεύομαι όλα αυτά τα χρόνια, με καλλιτέχνες που δεν θα πουν «δε βαριέσαι μωρέ», αλλά αντίθετα θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να συμβεί αυτό που ονειρευτήκαμε.
Ε.Κ.: Βγήκε ποιο δυνατό το παιδικό θέατρο μετά την περιπέτεια που ζήσαμε τα δύο τελευταία χρόνια, λόγω της πανδημίας ;
Όχι. Το θέατρο για παιδιά, όπως και το θέατρο για το ενήλικο κοινό, δεν βγαίνει πιο δυνατό. Το γεγονός ότι είμαστε μαχητές, survivors τολμώ να πω, δεν σημαίνει ότι το θέατρο βγήκε πιο δυνατό. Οι καλλιτέχνες στην Ελλάδα είναι αόρατοι για την πολιτεία. Και αυτό φυσικά το αντιληφθήκαμε και στην πανδημία. Έχουμε κουραστεί να παλεύουμε με ίδια μέσα για τα αυτονόητα, για να κάνουμε τη δουλειά μας, με συνεχείς ματαιώσεις και ακυρώσεις, χωρίς καμία πρόνοια. Το θέατρο είναι μία δουλειά ομαδική, που θέλει σχεδιασμό 6+μηνών για να ανέβει μία παράσταση. Δεν μπορεί να ανοίγει και να κλείνει σαν σούπερ μάρκετ. Το προϊόν μας δεν είναι στο ράφι έτοιμο να περιμένει. Το προϊόν μας θέλει ζύμωση, έμπνευση, συνθήκες ωρίμανσης για να υλοποιηθεί. Θα πω ότι υπάρχει παντελής άγνοια της φύσης της δουλειάς μας και από το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού και αυτό είναι μία αθώα ανάγνωση της πραγματικότητας. Η Τέχνη και η Παιδεία θέλουν σχεδιασμό θεσμικό, όραμα, έμπνευση, προϋποθέσεις.
Η Χρύσα Διαμαντοπούλου είναι ηθοποιός και καλλιτεχνική διευθύντρια της θεατρικής ομάδας “Μικρός Νότος”, που για 10η συνεχή χρονιά σχεδιάζει, οργανώνει και υλοποιεί διαδραστικές παραστάσεις για παιδιά. Πτυχιούχος Ψυχολογίας (ΕΚΠΑ) με σπουδές Υποκριτικής στην Σχολή Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη και μεταπτυχιακό στο Λονδίνο στη σκηνοθεσία στη RADA μαθήτευσε δίπλα σε σπουδαίους δασκάλους, όπως ο Γιώργος Μιχαηλίδης, ο Τάσος Μπαντής, ο Βίκος Ναχμίας κ.ά.
Φέτος το καλοκαίρι θα μας βρείτε σε αυλές και επιλεγμένους χώρους με τη νέα μας επετειακή παράσταση ΑΙΣΩΠΟΜΑΧΙΕΣ, 5 μύθοι του Αισώπου γνωστοί αλλά αγνώριστοι και με τον πολυαγαπημένο ΡΑΦΤΑΚΟ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ του Αντώνη Παπαθεοδούλου! Καλό Καλοκαίρι!
Περισσότερα για τον Μικρό Νότο στο www.mikrosnotos.gr