ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αγγελική Φράγκου: Η Γιε-Χσιέν είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα!

Η Αγγελική Φράγκου και ο Αλέξανδρος Ζουριδάκης μας συστήνουν μια ξεχωριστή Σταχτοπούτα, την Γιε-Χσιέν από την Κίνα.

από την Ελίζα Κυρτσόγλου

Μιλήσαμε με την Αγγελική Φράγκου και τον Αλέξανδρο Ζουριδάκη για την ιδιαίτερη παράσταση που ανεβάζουν τις Κυριακές στο θέατρο Skrow και μας απάντησαν για την ενασχόλησή τους με το παιδικό θέατρο και τα σχέδια τους για το μέλλον.

Η Σταχτοπούτα Γιε-Χσιέν που κάνει την εμφάνισή της κάθε Κυριακή μεσημέρι στο θέατρο Σκρόου, είναι μια  παραλλαγή του μύθου του κλασσικού παραμυθιού της Σταχτοπούτας. Βασίζεται στον κινέζικο μύθο «Ye Xian» που έγραψε ο Κινέζος ποιητής Tuan Ch’eng-shih τον 9ο αιώνα.

  • Αγγελική Φράγκου: Η ενασχόληση  με το παιδικό θέατρο είναι για μένα, απόφαση ζωής!

 

  • Αλέξανδρος Ζουριδάκης: Το παιδικό κοινό πιστεύω πως έχει ανάγκη, ότι και το ενήλικο κοινό. Παραστάσεις ειλικρινείς με σεβασμό στην αντίληψη των θεατών που να ανοίγουν νέους ορίζοντες στη φαντασία τους. Η ζωή δεν είναι αυτό που φαίνεται.
Αγγελική Φράγκου
  • Αγγελική: Η ιδέα για την σταχτοπούτα από την Κίνα προέκυψε όταν, ταξίδεψα στην Κίνα! Εκεί είχα την τύχη να δω αρκετές παραστάσεις του Κινέζικου Θεάτρου. Μία από τις παραστάσεις που είδα ήταν η όπερα Mulan στο Guangzhou Opera House. H ιδέα λοιπόν για μία παράσταση με θέμα ένα Κινέζικο παραμύθι με επισκέφθηκε μέσα σε εκείνο το υπέροχο θέατρο. Τις επόμενες ημέρες της  παραμονής μου στην Κίνα η μόνη μου σκέψη ήταν αυτή! Επέστρεψα στην Ελλάδα με αρκετά Κινέζικα παραμύθια στις βαλίτσες μου αλλά ένιωθα πως δεν έχω βρει ακόμα το ιδανικό παραμύθι! Πριν από μερικά χρόνια έψαχνα παραμύθια που να έχουν παραλλαγές σε πολλά μέρη του κόσμου. Εμφανίστηκε λοιπόν μπροστά μου η Σταχτοπούτα η οποία έχει παραλλαγές και στις πέντε ηπείρους!. Έτσι συνάντησα την Γιε-χσιέν, την Σταχτοπούτα από την Κίνα, που θέλει να πάει στην Γιορτή της Άνοιξης, η μητριά της δεν την αφήνει και δέχεται βοήθεια από το μαγικό της ψάρι. Όταν τελείωσα την ανάγνωση ήξερα πως βρήκα την ιστορία που έψαχνα όλο αυτό το διάστημα. Η Γιε-χσιέν: Η Σταχτοπούτα από την Κίνα είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα!

 

  • Αλέξανδρος: Πώς γίνεται να χωράει σε μια βαλίτσα extra large όλη η παράσταση…. Πολύ εύκολα. Στόχος μας στην δημιουργία της παράστασης ήταν η καθαρότητα στην αφήγηση της ιστορίας μας και αισθητική μας επιλογή να γίνει αυτό με τρόπο αφαιρετικό. Έτσι διαλέξαμε τα απολύτως απαραίτητα και ουσιώδη αντικείμενα που θα μας βοηθήσουν να παρουσιάσουμε την ιστορία της Γιέ- Χσιέν.
Αγγελική Φράγκου-Αλέξανδρος Ζουριδάκης
  • Αλέξανδρος: Στην εποχή της ταχύτητας και της τεχνολογίας οι παραστάσεις για παιδιά καλό θα ήταν, να εξακολουθούν να μην επιτρέπουν τη χρήση κινητών και τάμπλετ κατά τη διάρκεια μιας παράστασης, ούτε από μικρούς ούτε από μεγάλους. Κοιτάξτε, κάθε νέα γενιά είναι μοιραία πιο έξυπνη από την προηγούμενη. Τα σημερινά παιδιά έχουν απίστευτη εξοικείωση με την τεχνολογία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει μια παράσταση να βρίθει τεχνολογικών μέσων. Εξάλλου οι καλλιτέχνες είμαστε άνθρωποι της εποχής μας και δημιουργούμε μια  παράσταση επηρεασμένοι από αυτά που μας περιβάλλουν και συμβαίνουν γύρω μας.

 

  • Αγγελική: Η στιγμή που πραγματικά συγκινήθηκα από κάποια αντίδραση μικρού ή μεγάλου θεατή ήταν….με συγκινούν οι συνειδητοποιημένοι θεατές. Εκείνοι που έρχονται στο θέατρο και γνωρίζουν πως να συμπεριφερθούν μέσα στο θεατρικό χώρο και ενώ βλέπουν μία παράσταση και αυτή τη  συμπεριφορά τη μαθαίνουν και στα παιδιά τους.

Τα σχέδια για το μέλλον:

  • Αγγελική: Να έχουμε υγεία για να υλοποιούμε τα σχέδια μας και να προσφέρουμε ακόμα πιο  πλούσιες εμπειρίες στους μικρούς και μεγάλους θεατές μας και να έχουμε λειτουργικές συνεργασίες.

 

  • Αλέξανδρος: Πολλά σχέδια δυστυχώς όμως τίποτα δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμο. Εύχομαι όμως και οι επόμενες συνεργασίες μου να είναι όπως αυτή, δηλαδή με ανθρώπους με ταλέντο, αγάπη για αυτό που κάνουν και σεβασμό προς τους συνεργάτες τους και τους θεατές.
Αλέξανδρος Ζουριδάκης-Αγγελική Φράγκου

 

Λίγα λόγια για το Θέατρο Ρετρό από την Αγγελική Φράγκου:

Ίδρυσα το Θέατρο Ρετρό το 2012 και πραγματικά τότε δεν φανταζόμουν που θα με οδηγήσει αυτή η επιλογή και πόσα δώρα και εμπειρίες θα μου προσφέρει. Εν συντομία να σας πω πως με το ‘Θέατρο ΡΕΤΡΟ’ και τους ανεκτίμητους συνεργάτες  μου, δραστηριοποιούμαστε στην παραγωγή θεατρικών παραστάσεων και εκδηλώσεων που αφορούν το παιδί και το παιδί μέσα μας. Με το ‘Θέατρο ΡΕΤΡΟ’ θέλουμε να δημιουργήσουμε μια θεατρική εμπειρία, που σέβεται και τον ενήλικα και το παιδί και που θα οδηγήσει σε μία ανάμνηση ζωής! Αναζητούμε μύθους ανά τον κόσμο οι οποίοι να έχουν την βάση τους σε αντίστοιχους Ελληνικούς και επειδή αγαπώ πολύ πολύ τα ταξίδια, στόχος μου είναι να ταξιδεύουμε τους ‘μύθους’ που έγιναν ‘παραστάσεις’ στη χώρα καταγωγής τους, ως τώρα έχουμε επισκεφθεί με τις παραστάσεις μας το Βερολίνο και το Όσλο. Έχουμε αναπτύξει συνεργασίες με σημαντικούς φορείς και εταιρείες όπως: Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα, Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα,Πρεσβεία της Δανίας στην Αθήνα, Aegean Airlines, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, 81η ΔΕΘ, Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ. To ‘Θέατρο Ρετρό’ βραβευτήκε για την προσφορά του στον πολιτισμό από την ‘Unesco Πειραιώς & Νήσων’. Το ‘Θέατρο ΡΕΤΡΟ’ μας φέρνει καθημερινά σε επαφή με την γενναιοδωρία και την αυθεντικότητα των παιδιών και αυτό μας κάνει καλύτερους και χαρούμενους. 

 

Πληροφορίες

  • Η Αγγελική Φράγκου πρωταγωνιστεί:

Κάθε Κυριακή στις 12.00 στην παράσταση ‘Η πριγκίπισσα & το μπιζέλι‘ στην ‘Οικία Κατακουζηνού

Κάθε Κυριακή στις 15.00 στην παράσταση Γιε-χσιέν:Η Σταχτοπούτα από την Κίνα  στο Skrow.theater

Στη θεατρική δράση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά , Η Θεία Λένα πάει όπου υπάρχουν παιδιά  όπου και επισκέπτεται τις παιδιατρικές κλινικές της Αττικής.

  • Ο Αλέξανδρος Ζουριδάκης πρωταγωνιστεί:

Κάθε Κυριακή στις 15.00 στην παράσταση Γιε-χσιέν:Η Σταχτοπούτα από την Κίνα  στο Skrow.theater

Copyrighted Image