ΚΡΙΤΙΚΗΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

είδαμε…”Το φτερωτό άλογο” στο Μέγαρο Μουσικής

Με το Φτερωτό Άλογο του Νίκου Καζαντζάκη, ένα ανέκδοτο κείμενο που έχει βρεθεί ως χειρόγραφο, το Μέγαρο Μουσικής υποδέχεται τους μικρούς φίλους στην παιδική σκηνή.

από την Ελίζα Κυρτσόγλου

Το παραμυθένιο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί (Θάλεια Μέλισσα) για το Φτερωτό άλογο του Καζαντζάκη εντάσσει τους θεατές στο παραμύθι από το πρώτο λεπτό που πατούν το πόδι τους μέσα στην αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής. Πριν ακόμα ξεκινήσει η παράσταση και εμφανιστεί ο πολυπληθής θίασος, ο θεατής βρίσκεται μέσα στο παραμύθι. Πανιά χρωματιστά κοσμούν την οροφή, ενώ όλοι οι θεατές κάθονται σε αναπαυτικές μαξιλάρες που θυμίζουν οντά. Είναι λογικό, καθώς όλος ο περιβάλλον χώρος είναι προσαρμοσμένος στο μύθο που θα ακολουθήσει. Ένας μύθος που έρχεται από την Ανατολή και έχει πολλά κοινά στοιχεία με το παραμύθι «Χίλιες και μια νύχτες».

Το Φτερωτό Άλογο, το ανέκδοτο παραμύθι του Νίκου Καζαντζάκη, έχει βρεθεί ως χειρόγραφο και είναι η πρωτότυπη διασκευή μιας ιστορίας από τις «Χίλιες και μία νύχτες». Τη φετινή χρονιά είναι πρώτη φορά που παρουσιάζεται, ενώ την ιδιαίτερη και εντυπωσιακή θεατρική διασκευή υπογράφει ο πάντα εμπνευσμένος Βασίλης Μαυρογεωργίου και τη θεατρική προσαρμογή η εξαιρετική Άνδρη Θεοδότου.

Το έργο μεταφέρουν στη σκηνή 12 νέοι ηθοποιοί όπου εκτός από την ερμηνευτική τους ικανότητα που είναι εξαιρετική καθώς καλούνται με γρήγορες ταχύτητες να εναλλάσσουν ρόλους και κατά συνέπεια και συναισθήματα, έχουμε την ευκαιρία να τους απολαύσουμε στο να ερμηνεύουν τα εξαιρετικά τραγούδια της παράστασης. Η πρωτότυπη μουσική από τον Νίκο Κυπουργό είναι γεμάτη μελωδικούς ήχους που συνταιριάζουν με ιδιαίτερο τρόπο τα στοιχεία της ανατολίτικης παράδοσης. Είναι αξιοσημείωτο πως η μουσική αποδίδεται ζωντανά από τους εξαιρετικούς ηθοποιούς – μουσικούς.

Οι ηθοποιοί κάνουν στην κυριολεξία τα πάντα, αποδεικνύοντας πως μια παιδική παράσταση δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζεται παιδιάστικα και να υστερεί σε τίποτα. Μουσική, τραγούδι, ερμηνείες είναι όλα δοσμένα με γενναιοδωρία από όλους τους συντελεστές και έχουν ως αποτέλεσμα μια άρτια παράσταση τόσο από πλευράς αισθητικής, όσο και νοημάτων.

Τα παιδιά βρίσκονται σε ένα καραβάν σαράι για μιάμιση ώρα και παρακολουθούν τις περιπέτειες των ηρώων που με τη βοήθεια του Φτερωτού Αλόγου μπορούν στο τέλος να φωνάξουν το πολυπόθητο … Και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση δείτε ΕΔΩ.

Copyrighted Image