Νέα

Χριστούγεννα στο Ίδρυμα “Μιχάλης Κακογιάννης”

Πρωτότυπες παραστάσεις για παιδιά, δραματοποιημένα ομηρικά έπη, αφηγήσεις παραμυθιών, εργαστήρια κατασκευών και πλήθος άλλων εκδηλώσεων φέρνουν τα Χριστούγεννα στην Πειραιώς
 
Το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να μπει δυναμικά στις ζωές των Αθηναίων χαράζοντας το δικό του στίγμα στη πολιτιστική ζωή της πόλης. Προσεγμένες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, αντισυμβατικές θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικά αφιερώματα, συναυλίες κλασικής μέχρι ρεμπέτικης μουσικής, εικαστικές εκθέσεις και παρουσιάσεις βιβλίων είναι μερικά μόνο απ’ όσα διοργανώνονται στο κτίριο της Πειραιώς καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Αυτές τις μέρες, όμως, όλες οι γωνιές και τα επίπεδά του ντύνονται χριστουγεννιάτικα, καθώς το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με ειδικές εορταστικές δράσεις. Οι περισσότερες από αυτές έχουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα και στόχο να στηρίξουν τη γειτονιά και τους κατοίκους του Ταύρου, όπου εδρεύει. Ενδεικτικά αναφέρουμε το μπαζάρ, την Παιχνιδούπολη και τη Ζαχαρούπολη, τα Δέντρα των Ευχών, τα χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικά έθιμα όλης της Ελλάδας, τα γεύματα αγάπης στους συμμετέχοντες του συσσιτίου του Ι. Ν. Εσταυρωμένου.

Τη γιορτινή ατμόσφαιρα συμπληρώνουν ευφάνταστες και διαδραστικές θεατρικές παραστάσεις για παιδιά. Ακολουθούν αναλυτικές πληροφορίες για κάθε μία παραγωγή:

 
«Μια νιφάδα τα Χριστούγεννα» (13/12 στις 17:00)
Παραμονές Χριστουγέννων και η μικρή Παγωνούλα Χιονονιφαδούλα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την πρώτη της επίσκεψη στη γη! Με απογοήτευση όμως όταν φτάνει ανακαλύπτει ότι οι άνθρωποι έχουν τόσες σκοτούρες που έχουν ξεχάσει τα φετινά Χριστούγεννα. Αψηφώντας τους κινδύνους και έχοντας σύμμαχους τους φίλους των Χριστουγέννων θα προσπαθήσει να φέρει την εορταστική ατμόσφαιρα  πίσω στην πόλη. Στο ταξίδι αυτό θα γνωρίσει φίλους, θα συναντήσει εμπόδια και θα μάθει, μαζί με τους μικρούς θεατές, ένα σωρό πράγματα για το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων, τα έθιμα των γιορτινών ημερών αλλά και για τη διαφορετικότητα, την έννοια της μοναδικότητας ακόμη και … για τον κύκλο του νερού!
Mia Nifada ta Xristougenna, One Two Free
 
«Η Πόλη των Ευχών» (20/12 και 27/12 στις 12:00)
Πρόκειται για μια ευχάριστη χριστουγεννιάτικη περιπέτεια δύο παιδιών, του Τικ και της Τακ, που παραμονή Χριστουγέννων έχουν την τύχη να γνωρίσουν από κοντά μια Ευχή και να ταξιδέψουν μέσα στην καρδιά των Χριστουγέννων. Η παράσταση μέσα σε ένα παραμυθένιο σκηνικό και με τη συνοδεία πρωτότυπης ζωντανής μουσικής και τραγουδιών, θα οδηγήσει τα παιδιά να ονειρευτούν, να ταξιδέψουν παρέα με τους ήρωες του έργου σε χριστουγεννιάτικους τόπους, να γνωρίσουν χριστουγεννιάτικους ήρωες που ίσως ποτέ πριν να μην είχαν φανταστεί και να μην είχαν καταλάβει ότι το μεγαλύτερο όπλο στις όποιες δυσκολίες, είναι η αγάπη.
Μετά τις παραστάσεις: Ακολουθεί το πρόγραμμα του θεατρικού παιχνιδιού που καλεί με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο τα παιδιά να εμπλακούν στη δράση, να τραγουδήσουν, να χορέψουν, να προβληματιστούν και να αποφασίσουν, να κατανοήσουν σε βάθος τις καινούργιες πληροφορίες, να εκφραστούν, να παίξουν και να ευχηθούν.
Μετά τις παραστάσεις ακολουθεί θεατρικό παιχνίδι
Συντελεστές:
Κείμενα-Σκηνοθεσία: OneTwoFree
Σκηνικά: Μαρία Παλάντζα
Κοστούμια: Μαρία Παλάντζα, Μαριάνθη Μαυρουδή
Μουσική Σύνθεση – Τραγούδια: Λευτέρης Καταχανάς
Παίζουν: Κρισάνα Αλεφαντινού, Λευτέρης Καταχανάς, Σοφία Παλάντζα
H Poli ton Eyxon One Two Free 01
Η «OneTwoFree» είναι μια σύμπραξη καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών, θεωρητικών της τέχνης και ειδικών επιστημόνων με πολύχρονη εμπειρία,  που σκοπό έχει να προάγει την εκπαίδευση και τη μη τυπική μάθηση μέσω σύγχρονων και βιωματικών πρακτικών καθώς και να ψυχαγωγήσει, να καλλιεργήσει την φαντασία και να μυήσει μικρούς και μεγάλους στον κόσμο της τέχνης και της δημιουργίας. Παράλληλα με την δράση της από το 2011 έχει δημιουργήσει μία κινητή μονάδα θεάτρου και παρουσιάζει το καλλιτεχνικό της έργο σε «μη θεατρικούς χώρους» όπως σχολεία, νοσοκομεία, εργοστασιακούς χώρους, μουσεία, αποσκοπώντας στο να κάνει ακόμα πιο προσιτή τη χαρά της τέχνης, του παιχνιδιού και της βιωματικής μάθησης. Έχει παρουσιάσει παραστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Διάρκεια: 75’
Τιμές εισιτηρίων: 8€ κανονικό – 7€ Προπώληση – 6€ Μειωμένο (άνεργοι, πολύτεκνοι, ομαδικό)
 
«Γλυκά Ζεστά Χριστούγεννα» (13/12 στις 12.30 και 26 – 29/12 στις 18:00) 
Η παραμυθού Σάσα Βούλγαρη και τα μουσικά της όργανα απ΄ όλο τον κόσμο.
Sassa Voulgari-4
Ένας ολόκληρος κόσμος μαγικός και απρόσμενος ξυπνά τις παραμονές των Χριστουγέννων. Οι καλικάντζαροι ξετρυπώνουν, τα ξωτικά καιροφυλακτούν, ελάφια με χρυσά κέρατα δείχνουν μονοπάτια που οδηγούν σε κρυστάλλινα παλάτια κι οι πιατέλες στέκουν βαρυφορτωμένες με χρυσωμένα καρύδια, με κάστανα και μήλα δίπλα σε αστραφτερές κανάτες με ζεστό κόκκινο κρασί. Χριστούγεννα και τα πιο μαγικά παραμύθια μας μιλούν για τη δύναμη της Αγάπης που νικά τον χειρότερο τρόμο, που σκορπά τα σκοτάδια του μεγαλύτερου εγωισμού. Η αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη  θα αφηγηθεί παραδοσιακές Χριστουγεννιάτικες ιστορίες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο σε ένα ειδικό πρόγραμμα για την εορταστική περίοδο. Τα παιδιά πρέπει να είναι το λιγότερο 5 ετών και να συνοδεύονται οπωσδήποτε από κάποιον ενήλικο!
Διάρκεια: 60΄
Τιμές εισιτηρίων: 8€ κανονικό – 6€ ομαδικό
Σε κάθε παράσταση θα δίνονται 10 δωρεάν εισιτήρια σε άνεργους γονείς
 
«Ομήρου Οδύσσεια» (26/12 στις 11:30 & 15:30, 2/1 στις 11:30 & 15:30 και 6/1 στις 15:30)
Η επιτυχημένη παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη επαναλαμβάνεται για λίγες μόνο ημέρες, παράλληλα με τη φετινή παραγωγή «Ιλιάδα», η οποία συνεχίζει έως τέλη Απριλίου.
Όλα αρχίζουν στον Όλυμπο…
Οι θεοί συνεδριάζουν, μια που ο Ποσειδώνας – εχθρός του Οδυσσέα – λείπει σε ταξίδι.  Ευκαιρία να επιτρέψουν στον πολύπαθο ήρωα να φύγει από το νησί της Καλυψώς, όπου είναι αποκλεισμένος. Ο Ερμής αναλαμβάνει να μεταφέρει την είδηση. Η Καλυψώ θυμώνει, αλλά του επιτρέπει να φύγει. Με μια σχεδία ο Οδυσσέας ξεκινάει για την ποθητή επιστροφή. Για κακή του τύχη, ο Ποσειδώνας, γυρνώντας από το ταξίδι του, τον βλέπει. Θυμώνει. Σηκώνει φουρτούνα. Διαλύει τη σχεδία. Ναυαγός, βγαίνει στο νησί των Φαιάκων. Εκεί τον συναντά η βασιλοπούλα Ναυσικά και τον οδηγεί στους γονείς της που τον φιλοξενούν. Αποκαλύπτει ποιος είναι κι αρχίζει να διηγείται τις περιπέτειές του. Πώς ξεκίνησε με 12 καράβια κι έφτασε στους Κίκονες πρώτα, μετά στους Λωτοφάγους, στην Αιολία, στους Λαιστρυγόνες, στην Κίρκη ύστερα. Πώς έφτασε στον Κάτω Κόσμο, πώς κινδύνεψε από τις Σειρήνες, πώς γλύτωσε από τη Σκύλα και Χάρυβδη, πώς έφτασε στο Νησί του Ήλιου, πώς κατέληξε στην Καλυψώ. Συγκινημένοι, οι βασιλείς των Φαιάκων, τον στέλνουν με ένα μαγικό καράβι πίσω στην Ιθάκη. Να τώρα ο Οδυσσέας στην όμορφη πατρίδα του…
Η παράσταση έχει διαθέσιμους και αγγλικούς υπέρτιτλους.
Iliada Rouggeri 65a
Συντελεστές:
Κείμενο-σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη
Σκηνικά-κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή
Κίνηση-χορογραφίες-φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας
Μουσική σύνθεση-ενορχήστρωση, Video Art: Αντώνης Δελαπόρτας 
Στίχοι & επιλογή τραγουδιών: Ανδρέας Κουλουμπής
Οπλομαχίες: Κωνσταντίνος Μπουμπούκης
Πρωταγωνιστούν: Παπαδόπουλος Τάσος, Κουλουμπή Χριστίνα, Κιοσές Πέτρος, Πανταζάρα Ίρις, Περδίου Σπύρος, Πολυκανδρίτου Δέσποινα, Τσιδίμης Θανάσης, Χατζάς Άγγελος, Φαρμάκης Νεκτάριος, Σουριανός Σωτήρης
Διάρκεια: 2 ώρες με διάλειμμα
Τιμές εισιτηρίων: 12€ (Γενική είσοδος) – 10€ Ομαδικά, Κάτοχοι Κάρτας ΟΑΕΔ & Πολυτέκνων – 8€ ΑμΕΑ
 
«Θησέας, Ο Βασιλιάς Της Αθήνας» (4 – 6/1 στις 17:30)
 
Επίσημη πρεμιέρα της νέας παραγωγής του Σύγχρονου Πειραματικού Θεάτρου Σκιάς ParaMana Puppet Theatre
Η παράσταση διηγείται μερικά από τα πιο εντυπωσιακά κατορθώματα του Θησέα, αναδεικνύοντας έναν από τους πιο σημαντικούς ήρωες της ελληνικής μυθολογίας. Η αναπαράσταση των επεισοδίων πραγματοποιείται με έμμεση αναφορά στις παραστάσεις των αρχαίων αγγείων και στις ζωοφόρους αρχαίων ναών, όπου φιλοτεχνήθηκαν για πρώτη φορά οι περιπέτειες του Θησέα ενώ τώρα σχεδιάζονται και προβάλλονται πάνω σε σύγχρονα υλικά, όπως το βινύλιο.
Χρησιμοποιώντας πρωτότυπες τεχνικές του Σύγχρονου Θεάτρου Σκιάς και Αντικειμένων, το  ParaMana Puppet Theatre μετατρέπει τη θεατρική αίθουσα σε γιγάντια οθόνη. Οι σκιές, άλλες φορές τεράστιες και άλλες φορές μικρότερες, πλανώνται πάνω από τα κεφάλια των θεατών, άλλοτε δίπλα τους και ύστερα πάλι, μπροστά τους διατηρώντας την προσοχή και το ενδιαφέρον αμείωτο.
Σε συνεργασία με τον μουσικό και πολύ-οργανίστα Γιώργο Κατσάνο, synthesizers, ήχο-γεννήτριες και δεκάδες μουσικά όργανα από όλον τον κόσμο όπως βαλίτσα με πετάλι, αιθερόφωνο, calimba, μουσικά κουτιά, στυλόφωνο, water phone,hang, βρίσκονται επί σκηνής και συνοδεύουν ζωντανά την παράσταση. 
Αμέσως μετά μικροί και μεγάλοι έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα μυστικά και τις τεχνοτροπίες του ParaMana, αλλά και να περιηγηθούν στον μαγικό μουσικό κόσμο του Γιώργου Κατσάνου.
Paramana Thiseus -3
Συντελεστές:
Κείμενο: Αλέξανδρος Μιστριώτης
Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Αναστασία Παράβα, Στάθης Τσεμπερλίδης
Εμψύχωση φιγούρας– Ζωντανή Αφήγηση: Αναστασία Παράβα
Σύνθεση και Εκτέλεση Πρότυπης Μουσικής: Γιώργος Κατσάνος
Διάρκεια: 45΄
Ηλικίες : 4-12 ετών
Τιμές εισιτηρίων: 8€ – 4€ (ομαδικό)
ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, Πειραιώς 206, Ταύρος – Τηλέφωνο: 2103418579

Copyrighted Image