ΚΡΙΤΙΚΗ

Είδαμε…«Ιστορίες για φίλους» στο Studio Μαυρομιχάλη

Με το πάντα επίκαιρο θέμα της φιλίας, η θεατρική εταιρεία ΜΠΟΕΜ φέτος παρουσιάζει τις «Ιστορίες για Φίλους»

από την Ελίζα Κυρτσόγλου

 Γεωργία Παρασκευά- Πετρούλα Μαντζουκίδου-Αριάδνη Μιχαηλάρη
Γεωργία Παρασκευά- Πετρούλα Μαντζουκίδου-Αριάδνη Μιχαηλάρη

Βασικό στοιχείο του έργου είναι η φιλία δύο κοριτσιών σε όλες τις διαστάσεις της. Μια φιλία που ξεκινά από τα παιδικά τους χρόνια, και κρατάει αναλλοίωτη μέσα στις δεκαετίες που περνούν. Η φιλία των κοριτσιών είναι ο άξονας πάνω στον οποίο μπλέκεται όλη η πλοκή της ιστορίας. Με γνώμονα αυτή τη φιλία, οι θεατές μπορούν να απολαύσουν ένα ταξίδι με πρώτο σταθμό την αρχαία πόλη των Συρακουσών όπου συναντούμε τους φιλοσόφους και πιστούς φίλους Δάμωνα και Φιντία. Προχωράμε στη δεύτερη στάση, που είναι ο μαγικός πλανήτης του Μικρού Πρίγκιπα, με την έννοια της φιλίας να κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα και καταλήγουμε στα γνώριμα λημέρια της Πηνελόπης Δέλτα με τον Μάγκα.

Αριάδνη Μιχαηλάρη-Γεωργία Παρασκευά
Αριάδνη Μιχαηλάρη-Γεωργία Παρασκευά

Το κείμενο (Γεωργία Παρασκευά), αν και προβλέψιμο στο περιεχόμενο, είναι γεμάτο νοήματα, και εύκολο στην κατανόηση και από τους πιο μικρούς θεατές.
Η σκηνοθεσία (Πετρούλα Μαντζουκίδου) καλά δουλεμένη σε όλα τα σημεία, τοποθετεί στο κέντρο το συναίσθημα που παράγεται τόσο από το δουλεμένο κείμενο όσο και από το παίξιμο των ηθοποιών. Οι πρωταγωνίστριες, Αριάδνη Μιχαηλάρη και Γεωργία Παρασκευά και Πετρούλα Μαντζουκίδου διακρίνονται για την υποκριτική τους ποιότητα, και με την ερμηνεία τους κατορθώνουν να μας συγκινήσουν και να μας προβληματίσουν σε πολλά σημεία.

Πετρούλα Μαντζουκίδου- Αριάδνη Μιχαηλάρη
Πετρούλα Μαντζουκίδου- Αριάδνη Μιχαηλάρη

Το σκηνικό είναι λιτό, έξαλλου το υπαγορεύει και ο χώρος του συγκεκριμένου θεάτρου. Τα σκηνικά αντικείμενα κυριαρχούν και προσαρμόζονται από τις ίδιες τις πρωταγωνίστριες ανάλογα με τις απαιτήσεις του κειμένου. Τα κοστούμια των ηθοποιών θα μπορούσε να είναι πιο φροντισμένα, αν και με έξυπνο τρόπο οι πρωταγωνίστριες αλλάζουν ρούχα πάνω στη σκηνή, πραγματοποιώντας με αυτό τον τρόπο τις αλλαγές από παιδική ηλικία, στην ενήλικη ζωή τους.

 Γεωργία Παρασκευά-Αριάδνη Μιχαηλάρη
Γεωργία Παρασκευά-Αριάδνη Μιχαηλάρη

Η μουσική, θα μπορούσε να είναι δοσμένη σε μεγαλύτερες δόσεις, και να κάνει περισσότερο αισθητή την παρουσία της, ώστε να κεντρίσει το ενδιαφέρον του θεατή στα σημεία που η παράσταση το έχει ανάγκη για να γίνει πιο ενδιαφέρουσα.

Γεωργία Παρασκευά
Γεωργία Παρασκευά

Οι «Ιστορίες για φίλους», είναι μια παράσταση για όλη την οικογένεια που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να καταλάβουν την αξία της φιλίας, και στους μεγάλους να επαναπροσδιορίσουν τη σκέψη τους για την έννοια του φίλου στην ενήλικη ζωή τους.

Copyrighted Image