Εγγραφές στο Εργαστήρι θεάτρου-Ξένια Καλογεροπούλου

Προγράμματα για….παιδιά και εφήβους
Θεατρικά Εργαστήρια οκτάμηνης διάρκειας (Οκτώβριος – Μάιος)
Από προνήπια μέχρι μαθητές Λυκείου
 
«Η αφετηρία μπορεί να είναι: παραμύθι, ποίημα, θεατρική παράσταση, ταινία, μια φωτογραφία, ένα έργο ζωγραφικής, ένα μουσικό κομμάτι, ένα ιστορικό γεγονός, μία είδηση, ένα αντικείμενο, μια λέξη, ένα κομμάτι από κάποιο γράμμα που βρέθηκε σκισμένο …
Ο προορισμός είναι πάντα ίδιος: το παιδί να γνωρίσει και να καταλάβει τον εαυτό του και τον κόσμο που το περιβάλλει, ώστε να βρει τη δική του θέση μέσα σε αυτόν». Πέγκυ Στεφανίδου-Τσιτσιρίκου (Δ/ντρια Εργαστηρίου θεάτρου-Ξένια Καλογεροπούλου)
Η αρχή μας είναι η ιστορία. Μπαίνουμε μέσα στις ιστορίες για να τις ψάξουμε και να τις διαβάσουμε από την καλή και την ανάποδη, με αναγνώσεις που είναι προσωπικές και την ίδια στιγμή συλλογικές. Εργαλεία μας σε αυτή την αναζήτηση είναι τα αντικείμενα της ιστορίας και η λειτουργία τους, ο αυτοσχεδιασμός, τα παιχνίδια ρόλων, οι τεχνικές θεάτρου και κίνησης, η μεταφορά, η ζωγραφική και οι κατασκευές, η δημιουργία χώρων και τόπων, η γραφή, η σιωπή. Προσπαθούμε να ακούσουμε και να ακουστούμε με επινοητικότητα και δημιουργική φαντασία.
 
Οι ομάδες των παιδιών χωρίζονται ανά σχολικές τάξεις.
Πρόγραμμα μαθημάτων:
 
Προνήπιο-Νηπιαγωγείο: Πέμπτη 16.45-18.00
Α΄-Β΄ Δημοτικού:  Πέμπτη 18.00-19.30
Γ΄- Δ΄ Δημοτικού: Σάββατο 11.00-13.00
Ε΄- ΣΤ΄ Δημοτικού: Σάββατο 11.00-13.00
Γυμνάσιο: Παρασκευή 19.00-21.00
Λύκειο: Σάββατο 13.00-15.00
 
Για πληροφορίες και εγγραφές στο τηλ. 210 32.49.829
Το Εργαστήρι είναι ανοιχτό σε όλα τα παιδιά με σεβασμό και ενδιαφέρον προς τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τα πιστεύω τους.

                                                               Σεμινάρια θεατρικής αγωγής

(Νοέμβριος – Μάιος)
            για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, θεατρολόγους, ηθοποιούς αλλά και για όσους χρησιμοποιούν τη θεατρική έκφραση στη δουλειά τους με ομάδες παιδιών και εφήβων
 
 
Στόχος των σεμιναρίων είναι η εξοικείωση των  συμμετεχόντων με τις σύγχρονες πρακτικές και μεθόδους θεατρικής αγωγής (Drama and Theatre in Education) προκειμένου να τις εφαρμόσουν μέσα στη σχολική τάξη (αναλυτικό πρόγραμμα και ευέλικτη ζώνη) ή στην προετοιμασία σχολικής γιορτής ή θεατρικής παράστασης με παιδιά.
Τα σεμινάρια είναι βιωματικά. Στο σεμινάριο αυτό πραγματοποιούνται διδασκαλίες από έμπειρους συνεργάτες της θεατρικής και καλλιτεχνικής αγωγής από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει  βασικές ενότητες:
Ø      Κύκλος προσαρμογής και καλλιέργειας της δυναμικής της ομάδας και του ατόμου μέσα από δράσεις, ασκήσεις αυτοσχεδιασμού, παιχνίδια ρόλων και ιστορίες-παραμύθια επιλεγμένα για αυτό το σκοπό.
Ø      Εμβάθυνση, επεξεργασία ιδεών και σκέψεων μέσα από το Εκπαιδευτικό Δράμα και Θέατρο (Drama and Theatre in Education).
Ø      Αξιοποίηση μιας ιστορίας δυνατότητες αφηγηματικών τρόπων.
Ø      Κύκλο κινητικής έκφρασης και αγωγής του ρυθμού του λόγου και της κίνησης.
 
Στο τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες δουλεύουν  σε ομάδες και οργανώνουν τα δικά τους σχέδια μαθημάτων τα οποία παρουσιάζουν στην υπόλοιπη ομάδα και ακολουθεί αξιολόγηση και προτάσεις.
 
Οι ενήλικες που συμμετέχουν στα σεμινάρια
·  παρακολουθούν ως παρατηρητές τα θεατρικά εργαστήρια των παιδιών.
· Έχουν πρόσβαση καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησης του αλλά και αφού αποφοιτήσουν στη δανειστική βιβλιοθήκη του Εργαστηρίου, η οποία περιλαμβάνει  βιβλία σχετικά με το θέατρο στην εκπαίδευση, το θεατρικό παιχνίδι, το θέατρο, το χορό, τα εικαστικά, παιδαγωγικού περιεχομένου, ψυχολογίας, παραμύθια, λογοτεχνία  κ.α και σε συνδυασμό με ανάλογο οπτικό και ακουστικό υλικό σε DVD και CD προσφέρουν  σπάνια εκπαιδευτικά και πνευματικά εφόδια .
 · Παίρνουν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
 
Στα παραπάνω σεμινάρια μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τον ανεξάρτητο και πλήρη οκτάμηνο κύκλο του Α’ Επιπέδου σπουδών ενώ παράλληλα έχει την δυνατότητα εφόσον το επιθυμεί να φοιτήσει για ένα επιπλέον οκτάμηνο στο Β’ Επίπεδο σπουδών του σεμιναρίου.
 
Για πληροφορίες και εγγραφές στο τηλ. 210 32.49.829
 
Τα μέλη των οικογενειών που συμμετέχουν κατά την ίδια σχολική χρονιά σε κάποιο οκτάμηνο πρόγραμμα έχουν έκπτωση 20% στα δίδακτρα. Είναι άλλωστε γνωστό ότι τα δίδακτρα των οκτάμηνων προγραμμάτων-παιδιών, εφήβων -παραμένουν, επί της ουσίας, σταθερά για έκτη συνεχή χρονιά.
(δεκτές πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες)
Εργαστήρι θεάτρου -Ξένια Καλογεροπούλου
 Μελίνας Μερκούρη 54, 115 21, Κολωνάκι, (πίσω από το Ναυτικό Νοσοκομείο)
Σταθμός Μετρό: Μέγαρο ΜουσικήςΔιεύθυνση Εργαστηρίου: Πέγκυ Στεφανίδου-Τσιτσιρίκου
Υπεύθυνη Γραμματείας: Αντωνία ΒλάχουΓια πληροφορίες και εγγραφές στο τηλ. 210 32.49.829

«Όταν μου πρότεινε η  Πέγκυ Στεφανίδου να ιδρύσουμε ένα  θεατρικό εργαστήρι για παιδιά και δασκάλους, η ιδέα μου φάνηκε παράτολμη. Ακόμη και σήμερα αναρωτιέμαι πώς έγινε και συμφώνησα τόσο πρόθυμα.
Το αποτέλεσμα  όμως ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων μας.
Ούτε που φαντάστηκα τότε ότι κάθε χρόνο θα «φοιτούσαν» στο Εργαστήρι πάνω από διακόσια  παιδιά και  κάπου εκατό ενήλικοι. Ακόμη λιγότερο ότι οι ηλικίες των παιδιών θα ξεκινούσαν από σαράντα ημερών  και θα έφταναν ως την εφηβεία  και ότι εκείνες κάποιων  μεγάλων θα ξεπερνούσαν  ακόμα και τη δική μου ηλικία.
Ούτε είχα ονειρευτεί ότι θα αποκτούσαμε τόσο σπουδαίους συνεργάτες,  και όχι μόνο από την Ελλάδα.
Μπορεί όλο αυτό να έγινε με πολύ κόπο αλλά δεν παύει να μοιάζει με ένα  υπέροχο παραμύθι.
Κι αν καμιά  μέρα μου φαίνονται ιδιαίτερα δύσκολα τα προβλήματα που μας βαραίνουν, φτάνει ν’ ανέβω στους πρόποδες του Λυκαβηττού, να μπω  σ’ αυτό τον εξαίσιο χώρο, να δω τη χαρά των παιδιών και τον ενθουσιασμό των μεγάλων  κι  αμέσως ξαναβρίσκω το κουράγιο μου».
Ξένια Καλογεροπούλου

Copyrighted Image