Ρεπορτάζ

Επίσημη πρεμιέρα για τον “Μέγα Αλέξανδρο” στον Ελληνικό Κόσμο

Έναν «Μέγα Αλέξανδρο», όπως τον αναδημιούργησε σε όλες του τις εκφάνσεις ο Νίκος Καζαντζάκης, τον διασκεύασε θεατρικά η σκηνοθέτις Νανά Νικολάου και τον ενσάρκωσε ο Μέμος Μπεγνής, απόλαυσαν όσοι βρέθηκαν στην επίσημη πρεμιέρα της ομώνυμης παράστασης που ανεβαίνει κάθε Σάββατο και Κυριακή στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Μέμος Μπεγνής
Κι ήταν πολλοί οι καλεσμένοι, ανάμεσά τους η Νόρα Κατσέλη, ο τραγουδιστής Βασίλης Λέκκας με τη σύζυγό του, ο ηθοποιός Παναγιώτης Πετράκης. Κυρίως, όμως, ήταν πολλά μικρά παιδιά που παρακολούθησαν ευλαβικά καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης τα σπουδαία κατορθώματα του μεγάλου στρατηλάτη κι ήταν εκείνα που έτρεξαν πρώτα στο φινάλε ν’ αγκαλιάσουν τους ηθοποιούς και να φωτογραφηθούν μαζί τους. Ιδιαίτερα, με τον πρωταγωνιστή, Μέμο Μπεγνή, για τον οποίο είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζει τις δυνάμεις του στο παιδικό θέατρο.
Νανά Νικολάου-Νόρα Κατσέλη με την εγγονή της, Ελεονώρα
Παναγιώτης Πετράκης με το βαφτιστήρι του, Άγγελο
Βασίλης Λέκκας με τη σύζυγό του, Σοφία Μαρή
Η Νανά Νικολάου, αντιθέτως, μετρά αισίως 36 χρόνια σ’ αυτόν τον απαιτητικό καλλιτεχνικό στίβο, από τότε δηλαδή που ίδρυσε μαζί με άλλους νέους συναδέλφους της την πρωτοπόρα ομάδα «Θίασος ‘81». Σε μία ακόμη συνεργασία της με το «Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού» -μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις «Πήτερ Παν», «Τομ Σώγιερ», «Ο Μάγος του Οζ»– η καταξιωμένη σκηνοθέτις επιλέγει να μεταφέρει στη σκηνή ένα ιστορικό παιδικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη. Σε μια χρονιά, μάλιστα, όπου το υπουργείο Πολιτισμού έχει ανακηρύξει επίσημα ως «Έτος Νίκου Καζαντζάκη», καθώς συμπληρώνονται 60 χρόνια από το θάνατό του. Ο σπουδαίος συγγραφέας «ακολουθεί» στο βιβλίο του τα βήματα του Μακεδόνα Βασιλιά από την τρυφερή ηλικία των δεκαπέντε ετών, όταν κατάφερε να δαμάσει τον Βουκεφάλα, και φθάνει ως το τέλος της ζωής και της μεγαλειώδους εκστρατείας του, στα 33 του χρόνια. Οι ισχυρές αλλά και οι αδύναμες στιγμές του, η θεϊκή καταγωγή, αλλά και η ανθρώπινη φύση του Μεγάλου Αλεξάνδρου φωτίζονται από τον πολυπληθή θίασο σε με παράσταση για όλη την οικογένεια με επιμορφωτικό, όσο και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Η επιβλητική μουσική και η χρήση video art εφαρμογών συνηγορούν προς την κατεύθυνση αυτή.

Δείτε το φωτογραφικό υλικό απ’την παράσταση:

Μέμος Μπεγνής-Πελαγία Αγγελίδου
Πελαγία Αγγελίδου-Άγγελος Μπέσας-Μέμος Μπεγνής
Πελαγία Αγγελίδου-Μέμος Μπεγνής
Μέμος Μπεγνής-Πελαγία Αγγελίδου
Μέμος Μπεγνής
Μέμος Μπεγνής
Γιάννης Στεφόπουλος
Μέμος Μπεγνής
Άγγελος Μπούρας-Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος
Μέμος Μπεγνής

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση δείτε ΕΔΩ.

 

Copyrighted Image